US упрек от Варшава: Русия иска да раздели НАТО

Майк Пенс разкритикува остро Москва, хвали Полша за дружбата
13 фев 2019 22:30, Красимир Ангелов
62
US упрек от Варшава: Русия иска да раздели НАТО
Снимка: БТА

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обвини Русия, че се опитва да раздели НАТО чрез енергийните си резерви, ядрени оръжия и "усилията си да се меси в изборите в цяла Европа и по света", предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Пенс заяви това във Варшава, откъдето започна четиридневна обиколка в Европа. По-рано днес той се срещна със стотици полски военни и с американски войници, разположени в страната. Варшава, която се опасява от агресивната политика на Русия, иска САЩ да създадат своя постоянна база в Полша, отбелязва агенцията.

Говорейки пред репортери след срещата си с полския президент Анджей Дуда, Пенс потвърди полските страхове, като каза, че "няма по-надвиснала заплаха над Полша от призрака на агресия от вашия съсед от изток".

"Москва се опитва да раздели нашия съюз, с петролните и газовите си резерви, с новия си арсенал от ядрени оръжия, с усилията си да се меси в изборите в цяла Европа и по света", каза Пенс.

Той изтъкна още, че САЩ се стремят към сътрудничество с Полша в областта на ядрената енергетика. "С нетърпение очакваме съвместната работа по мерки за развитие от вас на други източници на енергия, като ядрената енергия", каза Пенс, цитиран от БТА.

Той благодари на Варшава от името на Вашингтон, че се противопоставя на реализацията на проекта за строителство на газопровода "Северен поток 2" от Русия към Европа.

Вицепрезидентът припомни, че Полша вече е подписала с американски енергийни компании три договора, които, както се очаква, ще й позволят след 4 години да получава от САЩ над 7 милиарда кубически метра природен газ годишно.

Вицепрезидентът на САЩ каза още на пресконференцията си с Дуда, че САЩ приветстват решимостта на Полша да "защитава телекомуникационния сектор от Китай", предаде Ройтерс.

През януари Полша арестува китайски служител на китайския технологичен гигант Хуауей и бивш служител на полските сили за сигурност по подозрения в шпионаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България обича, уважава и помни Русия. Това е положението.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те американците са бели ангели с крила, нали...
47
0
 
9
 
! Отговори
зико преди 5 години
Иха по времето на соца поляците бяха най долната нация и такива си остана
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американската политика е политика на параноя
45
0
 
12
 
! Отговори
Kr преди 5 години
Майк Пенс обвини Русия*******))))Много неочаквано!
44
0
 
19
 
! Отговори
марко преди 5 години
Много силен тоя Путин ве , избра американския Президент , сега цепи НАТО , трови с новичок къде що завърне , извади Англия от Евро съюза , то америханците а свалят гащите и....
43
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре бе га беиме под руско одииме и на бригади на опашки за ляб завържеме лаф а ся европа модернизации цифровизации
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той като че ли казва на Путин: досега само ние се месихме в изборите в цяла Европа и по света, а сега и вие. Ние имаме право, а на вас не сме давали разрешение.
41
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно американските политици вземат много силни психотропни вещества и са изветряли мозъците им ! Те не са скръндзи в това отношение и дават и на поляци и *** балтииските републики. Така де, да не са само те без мозъчни гънки.
40
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко дни искахте сами да разрушавате и разпадате НАТО,сега пък друго говорите,уточнете се какво искате!
39
28
 
1
 
! Отговори
Поляците няма -- преди 5 години
--да забравят Катинската гора--по време на соца на наша територия такива гори и убииства нахлувания нямаше--всички соц страни бяха братски славянски народи с общо минало и бъдеще--като са ти го тъпкали това в главата през целия живот и сега като не искаш да видиш истината ще пишеш *** коментари. Поляците и прибалтииските държави са много наясно с руснаците и като спят даже се стряскат--сигурно има някаква причина,надали щеше да е така, ако по времето на СССР им е било добре.
38
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВиготураТи пък ако си мислиш,че Медведев и руснаци не работят за американците,жестоко се лъжеш.
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия все повече заприличват на комсомолски секретарчета! навремето прогнилия запад беше лошия, а сега русия и китай станаха лошите! ха! "да живеят братските народи от сащ! да живей международното положение!"!
36
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"няма по-надвиснала заплаха над Полша от призрака на агресия от вашия съсед от изток".@@@@@@@@@@@@един *** умря (Маккейн) заместиха го много. Ту хакери им се привиждат, ту призраци.и като ги гледаш, всичките са по калъп правени.
35
27
 
5
 
! Отговори
Виготура преди 5 години
Ахахаа - сайта е с краварска пропаганда, но се чете и коментира основно от русофилски трoлове.
34
8
 
36
 
! Отговори
НАТО се разпада преди 5 години
само, по скоро се разлага!? НАТО е една сбирщина, създадена от краварите за да плаши СССР. В противовес Русия създаде Варшавският договор. След като вече го няма Варшавският, за какъв *** е НАТО? САЩ пилеят пари на вятъра, и затова изнудват мижави държави да членуват в НАТО, за да ги доят финансово и да ползват територията им. Какво НАТО е, щом Турция се перчи на американците и прави дослук с Русия!
33
1
 
3
 
! Отговори
хахахахаааа..... преди 5 години
До Русия в ЕС ?Най демократично управление на страната---БГ!
32
5
 
32
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Американците обвиняват Русия в неща,които самите те правят много отдавна!Нормално е да са ядосани,с всеки монополист е така,когато започне да губи контрол.Иначе за поляците е нормално да са сервилни-тия си мислят,че ще се оправят със съседите като се предложат на външна за региона сила.Не им е за първи път в исторически план-много бой са изяли по тая причина.Само че тоя път е по-лошо,слугинажа към САЩ може да доведе до пълно унищожение.Ама щом са мераклии за посмъртна слава-тяхна си работа...
31
24
 
5
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 5 години
Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление на страната.
30
24
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Не е вярно. Руснаците са въздух под налягане. Нищо не могат да направят .