Екстремизъм, агресия: Защо в САЩ има масови стрелби?

Поляризацията на обществото изостря проявите
5 авг 2019 22:44,
46


"В този кървав уикенд се забелязват две тенденции. Едното си е абсолютен екстремал, който е на расистка основа, повлиян от една докрина в САЩ, която е базирана екстремално на такива идеи", коментира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в "Денят ON AIR" двата инцидента през почивните дни в САЩ, при които загинаха 30 души.

По думите му целта на единия инцидент била деянието да бъде популяризирано чрез медиите. Другият - стрелба с огнестрелно оръжие в бар, пък е свързан с високото ниво на агресия в американското общество.

Още по темата

По думите на Гърдев не е случаен дебатът за режима за притежание на огнестрелно оръжие.

"Има различие в някои щати. Общо взето режимът е сведен до притежание, което е за защита на дома и лиценз за носене", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Според него екстремистките прояви в САЩ много са се изострили, когато се противопоставили двете крила на американското общество при дебатите на изборите за президент. 

Експертът коментира и напрежението в Ормузкия проток и Персийския залив, където през уикенда беше задържан втори кораб от революционната стража на Иран. Според него това ще задълбочи кризата. Съветът за сигурност на ООН трябвало да вземе всеобхватно решение за мореплаването в този район.

Гърдев коментира и нежеланието НАТО да интегрира закупената от Русия антиракетна система S400. Това според него няма да задълбочи проблема между Анкара и НАТО и Турция няма да бъде изключена от алианса.

"Турция е много важен партньор за алианса. Става дума за чисто отиграване на един много сериозен пазар на въоръжението от страна на САЩ", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
16
 
! Отговори
Защо ли? преди 4 години
Ами погледнете една от последните новини в Блиtc - в Германия, един от хрантутниците, поканени от Меркел, УХАПАЛ ПОЛИЦЕЙСКО КУЧЕ.Неколкократно ухапал и кучето, и полицаят, който го водел, защо последният поискал да го задържи. Човечецът мигрант най-безобидно заплашвал минувачите с нож и вместо да го оставят да се наслаждава на това невинно забавление, нахалните немски полицаи се опитали да го арестуват, моля ви се!Ама на какво прилича това?! Него фрау Меркел го е поканила, бе!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манталитет Едни са На Оръжие, Други са на КнигаВсе ме гложди една гатанка?Ако ВСИЧКИ Свалят автомати и пистолети, какво би станалоНе искам да ме хваща ярост
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм 15 и 15мин. се питам как да питам и на всички ви, но все се повтарям. ***, а ако беше по/синял, ***, и необичайно, но куклускланАSD, за кризата знаем, но защо я прехвълят на Европа, чрез НАТО, а гражданските и номера на китайката не ги броимКак бяха: ЕвроАтлантически ценности?Хартия да се увие..и нея и да Поспи.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите хора виждат,че няма такова понятие американска нация,фалшиво е.Емигрантска държава няма как да има нация,там има хора от цял свят и законите все по-трудно се спазват.САЩ се опитаха по цял свят да наложат техния модел,но той не работи в еднонационални държави без емигранти.Младите започват да сравняват и виждат разликата,искат свобода и една нация,но с толкова емигранти трудно се постига това.Ако доларите спрат да се ползват при сделките с петрол и оръжие САЩ са обречени на разпад и война
14
3
 
10
 
! Отговори
Хехе преди 4 години
На всеки мечтата са много пари.А парите реално не значат нищо.Което показва до кво ниво е стигнала човешката заблуда.Ако стане наводнение парите няма да те спасят.
13
4
 
12
 
! Отговори
ASD преди 4 години
САЩ са изпаднали втежка икономическа криза с висока безработица, спад в реалното производство и редуциране на потреблението на суровини, превръщане на множество хора в бездомници. Пропагандата обаче облъчва нон-стоп хората че живеят прекрасно, докато цели градове тънат в мизерия. СТРЕЛБИТЕ СА САМО НАЧАЛОТО, а след това ще се разрастват във ГРАЖДАНСКА ВОЙНА! Китай, Индия и Русия спряха вноса на селскостопанска продукция от САЩ. Скоро фермерите ще стиснат здраво пушките..
12
3
 
16
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Държавата на Куклуксклан и Арийското братство - роди и Сейнт Кристофър дей, джендърите, веганите, феминистките... смешното е, че "тези нови ценности", които наложиха на Европа и останалия свят - май не им е по вкуса.Разбирам ги - не всеки би искал дъщеря му да се ожени за ром или чернокож, и да даде на света поредния нискоинтелигентен мeлeз.Расизма е реакцията на един вид - да остане непроменен.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не беше открита Америка, още щеше да има Индианци с Култура, нямаше да е заселена първоначално с агресивни индивиди борещи се до смърт за парче земя, робовладелци, Източващи Умове от соца в замяна псевдосвобода.и от , хаха зона 51.Щяха да се бият със сопи, ако не бяха заимствали, лъгали, крали 250г. са много малко.
10
6
 
22
 
! Отговори
АнАлист преди 4 години
Проблемът не е оръжието. Дори в България има достатъчно много оръжие, но такива масови убийства няма.Причини:-Социалното неравенство-Обществото на САЩ ражда самотници и аутсайдери-Адекватно психично лечение могат да си позволят само най-богатите. Ако някой в САЩ стои в психиатрична клиника 6 месеца както у нас, това значи поне $500,000 и никоя застраховка няма да поеме това затова ги догират като ги тъпчат с хапчета и болните хора там са на улицата-Жителите на САЩ носят гени на престъпници.
9
1
 
16
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Нео-либералите пълнят страната с чужди тела - т.е. с различна култура - после раздухват расовите - туква включват и културните - проблеми и се опитват да извличат политически дивиденти от това. Същото със женските, педерастките и подобни проблеми.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото масово имат пушки, те затова.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдааа, платени индивиди правят масови убийства, повдига се дискусия и оръжието се прибира от хората....Кога по-точно са го прибрали от хората, които в САЩ могат да си купят автоматично оръжие по-лесно от една бира? Как така цялата световна конспирация след толкова масови убийства не можа и да мръдне на сантиметър лобито на едната им национална асоциация на притежателите на оръжия?
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това там си е национален спорт
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът е защо има само толкова малко стрелби и какво правят с останалите, къде си ги пъхат и къде си ги крият?
4
16
 
2
 
! Отговори
за 1 преди 4 години
До ЦоциалЛЪЖИТЕ НА РУСКИТЕ СЛУЖБИ.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защото има АНТИФА и други комунистически екстремисти
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бла Бла, глупости.Проблема им е че без контролно раздават хапчета и оръжие. Чисто статистически, все някоя откачалка ще почне да стреля. Арабeлите същата работа - навсякъде оръжия и се избиват по сватби и атентати.
1
9
 
24
 
! Отговори
Цоциал преди 4 години
Мдааа, платени индивиди правят масови убийства, повдига се дискусия и оръжието се прибира от хората. Явно управляващите в САЩ не желаят хората да са въоръжени. Страх ли ги е или планът е друг? Наш баце също ограничи оръжието, като сега дори и въздушните пушки се регистрират. Утре прашките и кухненските ножове. Явно народите по света ги чака такова "светло" бъдеще, че управляващите упорито искат да ги разоръжат.