Коронавирусът разби усещането за американската изключителност

Здравната система в САЩ: Трябва да сте достатъчно болен или да сте болен по правилния начин
25 апр 2020 12:16, Елка Василева
143
Коронавирусът разби усещането за американската изключителност
Снимка: архив, БГНЕС

А ако истинският "невидим враг" е вътрешният враг - в самите институции на Америка?

Когато коронавирусната пандемия дойде от далечни земи в Съединените щати, тя бе посрещната с поредица от провали и некомпетентност от система, която съществува, за да подготвя, предпазва, предотвратява и получава признание от гражданите при национална криза.

Молекулярното зло на новия коронавирус небивало е разклатило високото самочувствие за "американската изключителност", пише Асошиейтед прес.

Страна с несравнима мощ, дръзки амбиции и стремежи, която винаги се е възприемала като "сияещия град на хълма" за човечеството, да не може да се сдобие с достатъчно най-обикновени тампони за вземане на секрет въпреки притежаваните от Доналд Тръмп правомощия за военновременно производство и доставки.

Кризата превърна лекарите в Ню Йорк - сияйният американски град икона, в просяци, молещи за дъждобрани, защото не могат да получат подходящи медицински облекла. "Дъждобрани! - жалва се технологичният предприемач Андрийсън - През 2020! В Америка!".

Още по темата

Кризата е превърнала един болничен шеф от Масачузетс в нарушител, разработил сделка чрез приятел на приятел на служител, който бил чул за склад с маски, намиращ се пет часа път. Два камиона, които уж превозвали хранителни стоки, натоварили маските, избягвайки намесата на министерството за вътрешна сигурност, и поели обратно по различни маршрути, в случай че единият товар бъде засечен на магистралите по североизточната "пандемична алея".

"Нима съм допускал, че аз, ръководител в здравната система на богата, високоразвита страна с най-съвременна наука и технология и невероятни таланти, че моята организация някога ще се сблъска с такива обстоятелства?", пита се д-р Андрю У. Артънстийн от "Бейстейт хелт", помогнал за отмъкване на плячката от склада. "Разбира се, че не", казва той и добавя: "Но нямаше изгледи отнякъде да дойде помощ".

Във време на най-голяма нужда страната с най-скъпата в света здравна система не иска да се възползвате от нея, ако сте болен, но не и достатъчно болен, или ако не сте болен по правилния начин.

Смесената частно-публична система за здравеопазване поглъща 17 на сто от икономиката, което няма аналог по света. Но тя иска да си стоите у дома със своя COVID-19, освен ако не сте сред малцината с риск за живота от задушаване или усложнения. Тя иска от вас да се лекувате с каквото можете, без контакт с лекар и да отлагате всички хирургически операции, ако могат да почакат.

В тази вируснопандемична лудница Съединените щати притежават едни истински изключителни "бижута" (които отдавна са обект на завист по света), каквито са федералните Центрове за контрол и превенция на заболяванията и Националните институти по здравеопазване.
Обаче къде са резултатите?

За ефективно диагностично тестване, което е критично важно при инфекциозни епидемии, обърнете поглед към чужбина. В Обединените арабски емирства или Германия или Нова Зеландия, които се втурнаха към масово тестване, още преди мнозина да знаят, че са болни. И към южнокорейската изключителност, към която привлече вниманието републиканецът губернатор на Мериленд Лани Хоган, приел самолет, натоварен с 500 хиляди тестови комплекта от Сеул, за да помогне за недостига в САЩ. Помощта, наречена Операция "Трайно приятелство", подразни Тръмп, президента на "Америка на първо място".

Обикновени ръкавици. Сложни респиратори. Специални лабораторни химикали. Тестове. Тампони. Маски. Облекла. Шлемове. Болнични легла. Спешни плащания от правителството. Бонуси за безработните. Облекчения за малкия бизнес. Всичко беше предмет на хроничен недостиг, моментен недостиг, закостеняла бюрокрация или комбинации от тях.

"Този огромен провал на институционалната ефективност ще отеква още десет години", пише в списанието на своята компания технологичният инвеститор Андрийсън, познат най-вече заради браузъра "Netscape" от 90-те години.

Главният лекар на "Бейстейт хелт" Артънстийн още не знае дали Националният стратегически резерв е бил някога от полза за организацията му в западната част на Масачузетс. Артънстийн и екипът му са имали маски само още за няколко дни, когато открили доставка в склад на повече от пет часа път. Два "дегизирани" камиона потеглили на юг, няколко души от отдела за доставки отлетели натам, а Артънстийн решил, че е най-добре също да отиде с колата си. "Всички чувстваха, че малко шефска сила може да помогне в тази ситуация", казва той пред АП.

Щом се събрали в склада, те проверили качеството на маските, обаче трябвало да отговарят на въпросите на двама агенти от ФБР с цел да се установи, че това не е трансакция за черния пазар. След като били удовлетворени, хората от министерството на вътрешната сигурност задържали доставката за още няколко часа. Превозните средства успели да стигнат в Спрингфийлд същата нощ.

Проблемът с недостига на маски бил решен. Но когато Артънстийн разговаряше с АП на "Бейстейт хелт", му оставаха запаси от защитни облекла за още два дни.

Въпреки това Тръмп използваше всекидневните си брифинги в Белия дом, за да претендира, че има успехи, и да говори за своя рейтинг, за предпочитани научни теории и похвалите от губернатори, които ако не кажат нещо добро за него, рискуват щатите им да бъдат съзнателно пренебрегнати от Вашингтон. "Много хора обичат Тръмп, нали?", попита себе си Тръмп на брифинга в понеделник.

Миналата седмица губернаторът на Кънектикът Нед Ламонт, демократ, намери какво добро да каже за администрацията. "Сега те ви казват, че можете да дойдете със свой тампон /за вземане на проба/", каза той и добави: "Хубавото е, че федералното правителство няма да пречи".

Сега това е повторение на американската изключителност - националното правителство няма да пречи.

Помощ не идва.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
4
 
8
 
! Отговори
ИЛЮЗИИ МНОГО преди 3 години
На фил е лесно да завладееш света ,да спасиш света да си единна нация ,да си велик...толкова за американският филм. В действителност фалшивата американска мечта винаги ще пребъде.Реалноста не е филм !
110
7
 
19
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
Печатат пари без покритие,кадат маски по летищата...Мизерна работа !!!
109
7
 
14
 
! Отговори
кикикики преди 3 години
Бе то се видя крадат маски от "съюзниците" си и са пълен провал в борбата с короната.Абе изключителни бе, изключително безпомощни - това е което се вижда.
108
5
 
13
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Как да го кажа! Историчеки погледнато до сега няма империя която да е процъфтявала през цялото съществуване на човечеството! Та и краварите вече им се види западащия край! Та така! Но им пожелавам от сега нататък да си избират президенти като тръмпа! Тоя е супер президент! Само такива да изборат и поне още 100г само такива да ги оправят! Така само след 5-10 години ше видят от де изгрява слънцето! :) Хайде със здраве, че то в тия времена ...
107
8
 
10
 
! Отговори
Petar, NY преди 3 години
До глухарС алчност се става империя. С примирение се става България
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До глухарАз съм живял в САЩ, Франция, Великобритания, Либия и Германия (освен България). Пробвай. :)
105
1
 
3
 
! Отговори
глухар преди 3 години
Да ти разкажа, ама в него няма кинти, лъскав клозет и шарени бонбонки. Тези нещица не се включват в твоя тесноглед, нема да ти е интересно.
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До глухарТи кое от "всичко останало си пробвал" Разкажи малко.
103
9
 
19
 
! Отговори
глухар преди 3 години
Изключителността на САЩ единствено е алчността, още от време оно. Всичко останало е лъскав клозет за балъци обичащи лъскавите опаковки
102
13
 
10
 
! Отговори
Petar, NY преди 3 години
Муахахахаха. Ако трябва да избирам между силата на Американската Икономика и тази на Обединена Европа.... поздрави от гадния Ню Йорк.
101
4
 
3
 
! Отговори
Бай Ви преди 3 години
До Анонимен 104Да, братле, и се чуда, ама не само за тва. Ако вземеш например тия .. . аааа ... музеите там. Вътре само некви грандомански цапаници, къде само по Великден кога боядисваме яйцата стават. И некви музики, Бетовен, Метовен, абе, само цигу мигу имитации на хубавия български кавал. А па тва женорята, абе бива ли, начи зели та се оскубали целите: абе остави го тоя мустак малко да подкара де, то па си е естествено. Галимация ти казвам, галимацияяяяяяя!
100
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са ми смешни със самовнушената си изключителност. Прехваления Ню Йорк е някаква грандоманска панелка, където слънце не проблясва по цял ден. Къщите им американска мечта са като в Максуда във Варна - дървена рамка с гипсокартони, пък вътре пльоскат кухененскк плот от гранит и печки дето влизам цял човек вътре, а не се готви с тях и ядат мазни полуфабрикати.Всичко е изкуствено
99
15
 
11
 
! Отговори
До101 преди 3 години
Прости, прости ама долара 1.81 лв. За долар? Цар долар от 150 години !
98
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 101Така ти се струва. Просто гледната им точка е друга. Ти имаш доста път да извървиш докато я достигнеш. А най-добре е да намериш собствен по умен път. Но едва ли.
97
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, те са са наистина изключителни!...изключително прости са
96
7
 
6
 
! Отговори
KOKO преди 3 години
AKO TE SAMI SAMI SI VJARVAT,4E SA ,,IZKLJU4ITELNI,, SBIRSHTAIN. MOZE DA SA IZLJU4ITELNI SAMO V TOVA,4E AMERIKA E NAPRAVENA OT EVROPEIZI.
95
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...... 25 таблетки Tylenol от аптека са около $7, една таблетка в болницата е между $80 и $300( зависи кой прави billing-a), упойка( basic) $8000, ръкавици за операция над $5000и т.н. E това си е пладнешки обир
94
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте сега в САЩ здравната е много г*ро*зна. Работещи родители с дете със застраховки да ги пази бог от лекари. Проблемът е че много заможни пенсионери използват системата безплатно защото нямат доход и като са в болница им правят от А до Я защото плаща държавата,а от там идва надуването на цените.Болниците са частни учреждения без държавен регулатор но с държавни плащания.Застрахователите също са частни без държавно регулиране.Продължения......
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай ганюСмисъла е да правиш , или най малкото да опитваш, неща които дават РЕЗУЛТАТ. За сега такова нещо няма. Дори и хората убедени че са се спасили благодарениена лекарството рекламирано от Тръмп , се обявяват за едва ли не луди.
92
17
 
10
 
! Отговори
JCB преди 3 години
Китай и другите социалистически и комунистически държави цъфнаха! Заразиха света а сега пишете за Америка за България за Италия! Симпатизират още на тези безотговорни хора и краят ще е още по-ужасен! СССР не влезе във ядрена война с Америка, но Китай успя да зарази целият свят с пазенето на тайна за вируса!