Мисията на НАСА и SpaceX беше сравнена със стъпването на Луната

Тръмп: Това е първото голямо космическо събитие от 50 години
Обновена: 31 май 2020 20:01 | 31 май 2020 15:53, Анисия Иванова
490

Исторически успех за космическите технологии. НАСА и SpaceX успешно изстреляха двама астронавти в космоса след 9 години прекъсване. Доналд Тръмп сравни събитието със стъпването на Луната.

Ракетата на SpaceX беше изстреляна точно в 22:22 ч. от Космическия център в Кенеди. Само за няколко минути тя стигна до околоземната орбита.

Успешно премина през няколко етапа. Основният двигател ракетата Фалкон 9 се откачи и успешно кацна върху платформа в Океана. Американците празнуваха.

Още по темата

"Изминаха 9 години от последния път когато изстреляхме американски астронавти с американска ракета от американска земя и сега го направихме отново", каза директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Събитието бе сравнено с изстрелването на мисиите Аполо към Луната, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Това е първото голямо космическо събитие от 50 години. Помислете върху това. И за мен е чест да го съобщя. Днес сме на това специално място, не само да отпразнуваме изстрелването на ракетата, но и да отбележим паметното завръщане на нацията към звездите. Това е специален ден", заяви американският президент Доналд Тръмп.

Създателят на SpaceX подчерта, че човечеството трябва да е развълнувано и гордо от постигнатото през този ден.

"Имаме нова мисия. Да се завърнем на Луната и да изпратим американски астронавти на Марс", каза вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

А двамата астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен направиха разходка на космическата капсула и показаха плюшен динозавър, подарен от децата им. Също така по традиция дадоха име капсулата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
396
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхме ги американците как ходиха до Луната - смях.Ани нека Русия прати човек на Луната бе - тъкмо ще е първият. Нали е космическа сила, ето шанс да им натрие носа.
395
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 394Одеве гледах един Мерцедес Е220 2015г на 593000км.Я кажи Русия прави ли електромагнитни дюзи, които имат по-голям ресурс?
394
5
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
б. маа му!-Разчитах да получа малко повече информация от явните специалисти,коментиращи "грандиозното събитие" ,и за това попитах:-Скачиха ли се с МКС,или просто се разходиха горе?Попитах,защото не знам,а това е много,много по-важно от ПУШИЛКАТА !!!!Та?..-Некой знае ли и ще бъде ли така добър да ме информира?..И не само мен-всеки любопитко си задава тоя въпрос..
393
7
 
4
 
! Отговори
Стенли Кубрик преди 3 години
Видяхме ги американците как ходиха до Луната - смях.
392
0
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Мразя ФАЩЯ, я пак?!? Кажи честно кога руска ЧАСТНА фирма е пращала нещо в космоса, че да се посмеем :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
391
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами високи им заплатите на Балтийските, пък първи по смъртност в света и първи по обезлюдяване както България.
390
4
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 397 - те малко ходиха до Луната около 1969 година американците. А от 1981 година работеше програмата Спейс Шатъл която любимите ти руснаци още дълго няма да стигнат. Това, че им излезе по евтино да ползват руските ракети докато заместят Шатъла чиито ресурс изтече преди 11 години с новата технология дали пък е основание за телешкия ти възторг по съветската технология която не е мръднала от повече от 40 години на никъде? Или отричаш тези истории?
389
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анериканците нямат какво да ядат, по улиците се бият, разбиват и плячкосват магазини а правителството е изкарало националната гвардия, но седнали да правят ракети които Русия от десетилетия вече праща до МКС. На гол тумбак - чифте пищови.
388
6
 
6
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 3 години
краварчовците се хвалят с нещо което Русия не е преставала да прави!По същия начин си приписват и заслугата за победата над Хитлеристка германия!Американски нещастници комплексирани!
387
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 400Да разбирам, че балтийските републики не просперират без СССР? Брей, ти да видиш :)Абе не просперират, пък заплатите им са по-високи от нашите и разбира се от руските.
386
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че как бе? Германците нямат високи технологии, балтийските страни се сриват, България е зле, американците нямат работа...А че в Русия минималната е 300 лева и по смъртност е седма в света - ни дума.
385
1
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 394 - ?! Трябва да си изключително *** човек за да изкажеш такава "мисъл". Германия е зад Русия във високите технологии?! Чудо. Човек, кажи си името - днес ти си на път да станеш класик!
384
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безработицата в САЩ вече офицаилно е 20%, а реално може да е и над 40%.
383
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СССР беше военна, космическа и донякъде икономическа сила.Русия икономически е кофти, в последното десетилетие изостана и военно (даже Турция вече я пляска), но беше добре космически - до вчера. Както е тръгнало, ще остане да съществува само като доставчик на газ и дървесина за Китай и жени за Запада.
382
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтийските са зле като България. Едни от първите по смърност и обезлюдявана, просперират, просперират....
381
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам фау айн цвай фъркат постоянно в космоса, ейн цвай даже и драй фау дрън....
380
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да разбирам, че балтийските републики не просперират без СССР? Брей, ти да видиш :)
379
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СССР беше световна икономическа и военна сила. Русия днес е световна икономическа и военна сила.
378
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия, освен това, прави V-1 и V-2. Така че, се справя доста по-добре както от СССР, така и от Русия.
377
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 70 те години руснаците правят тези полите, досега американците не можаха да направят ракета носител за МКС. Толкова години - нищо, и сега с първата ракета вдигат шум до небесата, когато за Русия това не е новина.