Огромни демонстрации срещу расизма и полицейския произвол в САЩ

Стотици са задържани при масовите вълнения
Обновена: 1 юни 2020 07:07 | 1 юни 2020 07:00, Елка Василева
159

 

Продължават масовите вълнения в Съединените щати след смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд при задържането му от полицаи в Минеаполис.

Огромни демонстрации срещу расизма и полицейския произвол се състояха снощи в десетки градове, съобщи Би Би Си.

Полицейски час е в сила от 20 ч. до рано сутринта в Сан Франциско, Маями, Портланд, Филаделфия и Чикаго. Пожари и грабежи засегнаха Лос Анджелис въпреки мобилизирането на Националната гвардия. Стотици участници в безредиците там бяха арестувани. Двадесет полицейски автомобила бяха опожарени в Ню Йорк.

Още по темата

Полицията във Вашингтон задържа 17 души по време на безредиците в американската столица, предаде ТАСС, цитирана от БНР.

"На 14 лица са повдигнати обвинения за участие в безредици, двама са заподозрени в грабеж, а един - в нападение", заяви на пресконференция началникът на столичната полиция Питър Нюсъм.

Той отбеляза, че са пострадали 11 полицаи. По думите му властите подкрепят мирните протести, но не приемат разрушаването на собственост и нападенията срещу хора.

По данни на Сикрет сървис в периода от петък вечерта до неделя сутринта /местно време/ над 60 полицаи във Вашингтон са били ранени от хвърлени срещу тях различни предмети от участниците в безредиците.

Един е загинал, петима са получи огнестрелни рани в събота по време на протестите в Чикаго, съобщи телевизия Ен Би Си, като се позовава на полицията. По данни на местните власти 240 души са били задържани, а над 20 полицаи са били ранени при сблъсъци с демонстранти.

Федералните и местните власти се опитват да усмирят демонстрантите чрез всякакви способи, като въведоха  комендантски час и извикаха на помощ Националната гвардия. По данни на Асошиейтед прес през последните три дни в хода на протестите са били задържани близо 1700 хиляди души.

Полицаят, обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, трябва да се яви в съда днес, но това има малък ефект върху демонстрантите, коментира Би Би Си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
17
 
! Отговори
истината преди 3 години
ПИСНА МИ ДА ЧЕТА ГЛУПОСТИ! КЪДЕ Е РАСИЗМА В ЦЯЛАТА РАБОТА??? АКО ПОЛИЦАИТЕ БЯХА УБИЛИ БЯЛ ЧОВЕК НЯМАШЕ ДА Е РАСИЗЪМ, ТАКА ЛИ??? ВСЕКИ ДЕН В СВЕТА УМИРАТ ХОРА ОТ НАСИЛИЕ! СТИГА СТЕ ПРЕЕКСПОНИРАЛИ НЕЩАТА!!!
61
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Демонстранти, участници, лица...". Не пишете мародери, крадци, обирджии...
60
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Доналд Тръмп ако е умен......"Ако е.....но не е......за това ва тниците го избраха.....хи хи.
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Националната гвардия е изградила кордони...."Национална гвардия си виждал само по новините.
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
истУкан......ще те посрещна с правата лОпата в 10 та.
57
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Националната гвардия е изградила кордони около богатите квартали с бяло население, магазините и моловете им. Патрулира с автоматично бойно оръжие там. Бунтовете са по негърсктие гета.
56
3
 
40
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Как един китаец не беше пребит от полицаите ами все на тъмните бpиkeTи им се случва не можах да разбера!!!
55
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има клипове от вчера на които националнта гвардия и специални подразделения на полицията обикалят и следят за реда в кварталите на средната класа и богатите. Бунтовете са за бедняците и хомобандитите от антифа, нали някой трябва да работи в затворите все пак.
54
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може би се запитвате, защо не пращат екип от черни полицай да задържа черни!?Ами *** не искат да стават полицай с малки изключения, но те са толко малко, като процент в сравнение на 53 милиона *** в сащ! Иначе ако беше станал инцидента с *** полицай, надали щеше да се вдигат на бунт! И в България трябва да се оборудваме с роми полицай, а представяте ли си колко роми полицай трябва да имаме, ами половината полиция и жандармерия хахахаха
53
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"тая държава" е най - богатата държава с най - сериозна армия и с най - голям потребителски потенциал, тоест най - голям пазар. леко с изцепките. Просто не са толкова гладни и могат да си позволят да не са твърде рационални.
52
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не пишете, че от 1400 задържани 24 са вече с доживотни присъди!? Затова, в новия свят медиите ще бъдат променени или забранени в този им (либерален) вид!
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази държава ако не можеше да плаща големи заплати и ако нямаше много полиция щеше да е средностатичстическа африканска такава!
50
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доналд Тръмп ако е умен може и трябва да обърне нещата в своя полза като използва лостовете на властта и държавата. Например нова но съвсем нова данъчна скала.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Демонстрации"...с оръжие.
48
10
 
13
 
! Отговори
Врачанин преди 3 години
Американска демокрация в действие...А защо не показват клипа в който полицейска кола гази демонстранти...
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пред Доналд Тръмп, чийто мандат е истинската цел на протестите има два пътя падение или възход. Мисля, че той ще избере правилния.
46
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПепиТочно така, черните в Африка, белите в Сибир, нали.
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "На кражбите вече му викат социална помощ," а как му викат на фалшивите телкове, които често вървят заедно с кражбите. На крадци дават телкове, понеже лесно се плаща с крадени пари. Ние го виждаме това, а държавата трябва да ги разобличи.
44
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На хората им омръзна да ги газят.
43
2
 
7
 
! Отговори
H2 преди 3 години
Много опасно и имайки в предвид че всеки американец притежава оръжие