Америка протестира: Над 1000 са жертвите на полицаи в САЩ всяка година

99% от убийствата са ненаказани
2 юни 2020 21:30, Нели Христова
217
Америка протестира: Над 1000 са жертвите на полицаи в САЩ всяка година
Снимка: БГНЕС

Само за няколко дни гневът в Америка ескалира. Пожарът на общественото недоволство бе запален от убийството на чернокож мъж пред очите на преминаващи граждани. Той не е носил оръжие, не е заплашвал живота на друг човек. Просто е имал нещастието да е "заподозрян" и чернокож. Навярно за нас, хората в България, които живеем далеч от САЩ и в една много по-различна система, ни е трудно да разберем точно колко голям е проблемът. За да отговорим на въпроса, има ли нужда от цялото това насилие и недоволство, ще ви представим малко статистика.

Още по темата

Според данните на Mapping Police Violence 99% от полицейските убийства в САЩ остават ненаказани. Срещу служителите на реда дори не е повдигнато обвинение, камо ли да се стигне до съд.

Между 2013 и 2019 година, броят на полицейските убийства варира, но никога не пада под 1000. Най-малък е броят през 2014 година, когато от служители на реда са убити 1050 души. Най-голям е броят на жертвите през 2018 г. - 1143 души. Само за сравнение - 373 души са убити при масова стрелба в САЩ за 2018 г.

Тези данни показват, че въпреки годините на протести,създаването на защитни организации, смяната на политици и въвеждането на камери, които полицаите задължително трябва да носят, почти нищо не се е променило. Данните по-горе показват убитите от ръцете на полицаи от всички етноси. Но цялостната картина става още по-ясна, ако те се разбият по етническа принадлежност.  

Броят на чернокожите, убити от полицаи, намалява. В пика, убитите чернокожи са над 300, но през последните години броят им е около 250. Най-много са убитите бели - над 500 през 2015 година и около 400 през последните години. Там също се наблюдава спад. Увеличават се обаче убийствата от полицаи на латиноси, както и на хората с неустановена раса.

Това значи, че проблемът с полицейското насилие не е проблем само на чернокожите американци, а на всички американци. Други проучвания обаче показват, че афроамериканците са най-застрашени от това, да станат жертва на полицейско убийство. Те са два пъти по-застрашени от латиносите, и три пъти по-застрашени от белите. В повечето случаи чернокожите са дори неворъжени, когато са нападнати.

В някои щати броят на убитите чернокожи от полицията е по-голям от броя на насилствените убийства в САЩ като цяло. Данните показват, че в голяма част от случаите, полицията е убила човек, който не е извършил насилствено престъпление. 

Ето срещу тази реалност се борят американците сега

Според данни на National Safety Council от 2013 до 2018 година, шансът, ако си мъж, да бъдеш убит от полицай е 1 на 1000 - по-голям, отколкото да умреш в катастрофа с мотор в Америка. Шансът, ако си жена е значително по-малък.

Но протестите от последните години така и не доведоха до промяна. Не е ясно дали размириците от последните седем дни също ще имат някакъв ефект, поне докато не се вземат нужните мерки и се намали свободата на полицията, която изглежда е безкрайна. Дори оплакванията срещу служителите на реда не помагат. Срещу полицая, убил Флойд, има 18 оплаквания. Нито едно от тях не е било разгледано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
4
 
21
 
! Отговори
Димо преди 3 години
По видеата протестиращи почти не виждам!Това са само престъпници и пропадналата *** в обществото.Никакъв респект към полиция и гвардия.Чупят,трошат,крадат и унищожават.Сигурен съм ,че тези лица не плащат и данъци,че това са основно престъпници и наркомани.Бил съм на 5то авеню...помляха го!Ако не ги спрат сега САЩ ги чака дълга рецесия,глад и истински проблеми.
142
5
 
7
 
! Отговори
Mari_n преди 3 години
САЩ - постъпвам демократично. "Това е истинската крепост на демокрацията." Шега.
141
3
 
18
 
! Отговори
One преди 3 години
А колко са убитите полицаи?!
140
7
 
21
 
! Отговори
se преди 3 години
Това ли прославената Америка....С напечатани пари купуват мозъците на света за да се облагодетелстват но всички останали отишли и не реализирали своята американска мечта са просто мишени.Хайде стагайте куфарите и отивайте ......
139
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жертвите са на наркотични средства и ниска интелигентност. Те вече са си отишли преди да станат жертви на полицията и това е спасило бъдещи жертви които няма да бъдат ограбени. Но Всеки който се е родил на тази земя е жертва на генетичен експеримент провеждан вече милиарди години от ДНК молекулата и ще умре, независимо дали ще бъде прострелян внезапно или живота бавно ще го убива.
138
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-после малко статистика за бг умниците дето само слушат либерастките медии за "расизма".Тази мантра е измислена от демократите за да получат гласовете на черните.Хрантутят ги на наш гръб и после те се отблагодаряват с гласове. При толкова убити всяка година защо ли не се "бунтуват" и за другите черни? Ми защото не е изборна година и няма кой да ги ръчка, сега активираха черните да излязат да гласуват.И е факт-убитите бели са повече от черните,и е факт-никой не си мърда пръста за тях.
137
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ей ви го бъдещето на човечеството - неустановена раса"Иване, ти имаш ли ДНК правена......познаваш ли единственото си дЪрво?
136
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Като гледам как му расте ......"Ако държиш да видиш, как му расте......ела и виж с отворени очи....
135
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Увеличават се обаче убийствата от полицаи на латиноси, както и на хората с неустановена раса". Ей ви го бъдещето на човечеството - неустановена раса. Като сложим и неустановения пол и става чудно стадо от едноцветни, безполови, зомбирани двукраки.
134
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Като гледам как му расте рейтинга на Тръмп....."Не гледай fox news кадкет....
133
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Америка е великата страна на свободата и царството на закона. Може да си представите какво би станало с 240 разбойници и Главатаря и неговите заместници. Ако не опитат от Райския газ-не им мърдат по 299 години затвор.Бог да пази Америка!
132
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Тръмп го закъса.Щом се заканва войската да праща срещу хората ще загуби изборите.
131
6
 
4
 
! Отговори
f преди 3 години
Военните ги направиха тия наводнения, които бяха в бг, да пресушават климата и изтласкват водата, носете шишета с преварена вода и разливайте по улиците! Холиввудските макети ще умрат!
130
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В рф когато лекарите си отворят устата да кажат нещо......биват бутани от прозорците.........и там демокрация......кво да прайш?
129
6
 
1
 
! Отговори
Бай Петко преди 3 години
Путин е виновен
128
1
 
11
 
! Отговори
акъл преди 3 години
Жертвите на австралопитеци сигурно са над 10 000
127
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом и американците ги тресе страх от Copoc,представете си за останалия свят как е.
126
5
 
14
 
! Отговори
от "Факти" преди 3 години
"Джoрдж Coрoc пo думитe нa Cтив Бaнън e "бaщaтa нa вcички злини". Тoй твърди, чe c милиaрди дoлaри aмeрикaнcки пaри Coрoc ce oпитвa дa прoмeни oбликa нa Eврoпa. Coрoc e ocнoвaл нeпрaвитeлcтвeни oргaнизaции, кoитo ca ce cвързaли c лeви мeдии, зa дa бъдaт oпoзиция нa пoпулиcткитe и нaциoнaлиcтичecки пaртии в Eврoпa, зaявил Бaнън, дoбaвяйки, чe цeлтa e дa бъдe прoтивoвec нa Coрoc и нeгoвитe, кaктo тoй cмятa, "лoши нaмeрeния зa Eврoпa".
125
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди новоизмислената криза с короновирус в Америка имаше към 40 милиона без здравни права. Сега милиони са на улицата без работа което означава още много милиони без здравни осигуровки. Което значи че никой няма и да ги погледне ако се разболеят.
124
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доналд подпалва Америка за да замаже информацията за ДЖЕФРИ ЕПСТЕИН