Кой беше Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

Той оставя 6-годишна дъщеря сираче
Обновена: 3 юни 2020 09:01 | 2 юни 2020 09:43, Нели Христова
388
Кой беше Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

Вече седми ден протести в САЩ искат справедливост за смъртта на Джордж Флойд. Вече в 40 града и 23 щата има шествия, на които се настоява за край над полицейското насилие над афроамериканци. За да се справят с тях, властите помолиха националната гвардия за помощ и наложиха вечерен час. Той обаче не се спазваше, за това над 4000 американци бяха арестувани. Сред тях има и световно известни звезди, като актьорът Коул Спроус. Певицата Холзи пък бе ранена от шрапнел и гумени куршуми.

Още по темата

Вчера 9 камиона с военни се появиха пред Белия дом. Срещу протеста, който бе мирен, започна да се стреля с гумени куршуми и сълзотворен газ, за да може Тръмп да отиде на църква. Това допринесе за ескалиране на напрежението. Изведнъж светлините на Белия дом изгаснаха. Все още никой не знае защо, но се твърди, че това действие се е предприело за да може тайните служби и снайперистите да виждат по-добре хората.

Но кой бе Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

"Не мога да дишам", това са думите, които се отпечатаха в съзнанието на всички американски граждани, а и на хората по света. Чернокожият мъж бе задушен, след като полицай притисна с коляно врата му. Според аутопсията, не само той, но и останалите двама полицаи, са допринесли за смъртта на Флойд.

Те били повикани, тъй като от магазина, в който 46-годишният мъж пазарувал, се усъмнили, че той се е опитал да си плати с фалшива банкнота от 20 долара. Флойд оставя шестгодишна дъщеря сираче в Хюстън.

Джордж Флойд е роден в Северна Каролина, но отрасва в Хюстън. Той е звездата на футболния отбор в гимназията му, където се запознава със Стивън Джаксън - баскетболен играч от НБА.

"Той беше страхотен човек, винаги ме подкрепяше", казва Джаксън, който нарича Флойд "свой брат". Флойд също е част от хип-хоп движението в Хюстън. През 90-те той записва музика под псевдонима Big Floyd.

Но приятелите на Флойд разказват, че той така и не успява да намери истински шанс за развитие в Хюстън. За това през 2007 година срещу него са повдигнати обвинения за въоръжен грабеж и влизане с взлом. Той прекарва 5 години зад решетките.

Когато излиза от затвора през 2014 г. Флойд отива в Минеаполис със свой приятел. Там намира сигурна работа като шофьор на ТИР и охрана в нощен клуб. В същия този нощен клуб работи и убиецът му.

Според шефа му, "всички обичали Флойд", но когато пандемията настъпила, той трябвало да го освободи, заедно с няколко други служители. Джордж се опитвал да оцелява, но като много други американци не успявал.

"Омръзна ми да виждам как чернокожи мъже умират", казва брат му, избухвайки в сълзи. Той се опита да се свърже с Доналд Тръмп, за да поиска справедливост. Президентът дори не го остави да говори. За това не е изненада, че протестиращите се събраха и пред Белият дом и принудиха Тръмп да се скрие за кратко в бункера под масивната сграда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
7
 
30
 
! Отговори
моля преди 3 години
Аз не разбирам защо от един престъпник при това рецидивист защо се прави герой? Кого спаси, човек, кауза, народ, идея?! Айде холан, стига с тия *** тъпни. Може би полицаите трябваше да му предложат съдействие при обира, после кафе, консултация с психолог, елитна девойка и петзвезден хотел?!
200
6
 
12
 
! Отговори
kirasirrav преди 3 години
общо-взето нещата ми изглеждат така - дребен престъпник от гетото прави поредното дребно престъпление ( умишлено или не); полицаите дошли да го арестуват предвид обстановката действат малко с превишаване на правата и единия от тях дали от глупост или от напрежението не се усеща и го убива без да иска.ако това се беше случило насаме в някоя уличка можеше да каже - ама той черния ме нападна и аз го утрепах в защита, а сега пред свидетели че и заснето и пуснато в мрежата няма как да се оправдае...
199
9
 
28
 
! Отговори
селтак преди 3 години
Направо се разплаках ,че са убили този добър и честен швед , и за това си отварям още една бира!
198
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХаОбзалагам се, че не си бил нито в едната нито в другата ситуация.:))))))
197
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква смъртна присъда, бе! Полицаят го затиска да нд мърда. Откъде да знае, че този ще умре?. Да, виновен е, но това е непредумишлено убийство. Ако се касаеше за нормален човек, а не бивш престъпник, сигурно щеше да действа по-меко.
196
5
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 години
" В БЯЛ ДОМ ИМА МИШЛЕНЦЕ ... ТОО СИ ГРИЗВА СИРЕНЦЕ " !!!!!!!!
195
3
 
8
 
! Отговори
До 210 преди 3 години
Ми интересувал съм се! Затова и казах, че *** са като нашите индианци, но с повече възможности и интелект да речем! колкото до споменати период мдам от там идват и Мартин Лутър Кинг и Роза Паркс и още други! Но да те си бачкат хората даже има и доста умни и надарени сред тях, докато сред индианците такива няма! Но пък там ги гледат на тях точно като на наште индианци защо така не знам, явно имат причини! Както и ние!
194
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да е направил не заслужава смъртна присъда ей така на улицата от някакви извинете ама какъв е тоя полицай?Уволнили го от работа в казино заради психични отклонения и той станал полицай.Е тоя ли ще решава кой ще живее и кой ще умре?Какво са престъпниците?Хора нарушаващи законите нали така?.Този "притискащият с коляно" гърлото на някакъв заподозрян също нарушава закони защото нито един закон не му дава право да убива човек без съд или присъда.В България един такъв взриви взриви един блок
193
5
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
да не би сорос да ги върши тези работи всичко е много съмнително
192
4
 
14
 
! Отговори
!@! преди 3 години
Ей, хора, не съдете човек по материали в преса, етнос, възраст, образование, работа, минало, как изглежда и т.н.Документиран факт е че този човек (г-н Флойд, да почива в мир) си отиде поради необяснимо поведение на използване екстремна сила при задържането му.Не вярвам полицаите да са имали план за убийство пред камери и публика. Ужасно е това което се е случило.Няма обяснение.Тези протести и анархия не водят до нищо добро. Повече хора ще пострадат.Дано не попадаме в подобна ситуация.
191
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .!.Нашите индианци са десетки пъти по-зле от черните в Америка. Там, за разлика от тук, има истински расизъм, основан единствено на цвета на кожата, а не на културата на черните, т.нар. "crime culture". Поинтересувай се малко от расизма там през 50-те и 60-те год. на 20 век. Ще видиш как бели нападат черни, облекли се в костюми, ходещи на работа! Черните - горди, че имат работа и могат да живеят нормално и да хранят семействата си честно. Да си видял нашенски швед да иска да работи?
190
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
още малко и паметник му вдигнете в борисовата градина.
189
1
 
25
 
! Отговори
fiki преди 3 години
таи статия все едно е платена от демократите. Не могъл да намери шанс и направил въоръжен грабеж. Човек бил в затвора и при сигнал на полицията не може да очаква да го галят с перце. Истината е, че Тръмп е трън в задниците на доста хора в САЩ и представлява интересите на белите.Света и просперитета последните 500 год е това, което е благодарение на бялата раса, а в момента текат процеси целящи унищожаванто й, с цел по-лесен контрол над масите.
188
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 204"Флойд Джордж е герой, символ на свободата и гръбнак на обществото, заслужава нобел за мир."По това дали на обществото му пука за свободата и ценностите се познава, ако е готово да ги защитава и за тези в него, които най-малко ги заслужават.Безплатно уроци по гражданско самосъзнание ви преподавам. На полза роду.
187
4
 
15
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Епа *** са като индианците при нас! Само, че с бая повече възможности! Но ако искат могат да направят бая поразии! Ама като се види и къв е президента им, то нещата няма да тръгнат на към по-добре!
186
0
 
1
 
! Отговори
До Бай Петко преди 3 години
Ами отивай при него, че от много ходене трябва да му се лъскат обувките !
185
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Флойд Джордж е герой, символ на свободата и гръбнак на обществото, заслужава нобел за мир.
184
1
 
10
 
! Отговори
крушата не пада по-д преди 3 години
До Ангелда не забравяме все пак кои са прародителите на днешните американци, какви хора са населили континента и са прогонили местните..
183
1
 
8
 
! Отговори
Всичко е бизнес преди 3 години
Веригите са застраховани и имат интерес залежалите им стоки да бъдат разграбени. Тръмп го е грижа за едрите застрахователи, иначе оборот да става кво да правиш, бизнес.
182
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо всичко това се обръща на расова основа? Може би за да се омаловажи факта, че САЩ е уродлива полицейска държава от фашистки тип!! Днес ще е някой печок, утре ще е бял.