Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите

Напрежението в САЩ ескалира, полицейска кола се вряза в тълпа
Обновена: 2 юни 2020 18:59 | 2 юни 2020 18:45, Петя Славова
219
Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите
Снимка: БГНЕС


Президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще изпрати армията, за да потуши нарастващите граждански вълнения в САЩ, заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд, починал от ръцете на полицейски служители.
Тръмп каза, че ако градовете и щатите не успеят да контролират протестите и да "защитят жителите си", той ще разгърне армията и "бързо ще реши проблема за тях", предаде BBC.

Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд ескалираха през последната седмица. Кандидатът за президент Джо Байдън разкритикува Тръмп: "Няма да позволим на нито един президент да укроти гласа ни", заяви демократът, като се позовава на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на събранието на протестиращите. Междувременно The Independent публикува видео, в което се вижда как полицейска кола се вряза в тълпа.

 

В Лас Вегас десетки бяха ранени, когато властите използваха сълзотворен газ и сила, за да разпръснат протестиращите, които вече напират в над 75 града.Междувременно четирима служители бяха застреляни и ранени в понеделник вечер по време на безредици в Сейнт Луис, Мисури.

В Чикаго двама души бяха убити на фона на вълненията при все още неизяснени обстоятелства. Шефът на полицията в Кентъки, беше уволнен, след като служителите на реда стреляха в тълпа в неделя вечер, убивайки собственика на магазин, намиращ се наблизо.

Австралийският премиер Скот Морисън поиска разследване на предполагаемото нападение от страна на полицията на двама австралийски журналисти, отразяващи протестите във Вашингтон.

Музикалните канали и известни личности обещаха да отбележат Blackout , като направиха пауза за осем минути. Точно толкова бе времето, в което полицаите са били натиснали Флойд на земята.

Още по темата

Протестите стартираха, след като се видя как органите на реда убиват тъмнокожия, който е легнал и им казва, че не може да диша, докато единият от полицаите си слага крака на врата му. Служителят е обвинен в убийство от трета степен и ще се яви в съда следващата седмица. Други трима полицаи са уволнени.

Случаят "Флойд" възпламени невиждан до този момент гняв, заради полицейските убийства на тъмнокожи американци и расизма. За мнозина възмущението отразява и години на безсилие от социално-икономическото неравенство и дискриминация, не на последно място в самия Минеаполис, отбелязва още BBC.

Отговорът на Тръмп е, че"всички американци са били правилно разстроени от бруталната смърт на Джордж Флойд", но каза, че паметта му не трябва да бъде "удавена от гневна тълпа".

Той определи сцените на грабеж и насилие в столицата като "пълен позор". Той също така се закани да изпрати хиляди тежко въоръжени войници, за да спрат нападенията и „безсмисленото унищожавате на имущество”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е това? Да не би да е в демократична америка?Мяза на гето в уганда...
62
5
 
11
 
! Отговори
Един Човек преди 3 години
После плюем САЩ... в Бг през ден някой изнасилва бабите ни , а ние седим като статуетки... в Америка убиха един ром и стана апокалипсис... ето това наричам аз Гражданско Общество!
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешката беше че не арестуваха полицая веднага от там тръгна всичко.
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми в Тубата има видео от журналист,който казва,че са стоварвали цели палети с тухли и са ги ориентирали накъде да вървят,за да чупят.Кой ще плаща щетите на тези хора с изпочупени и ограбени магазини,запалени коли,кошове?
59
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква армия бе дрътак в 70 града на кравария има протести. Колко милиона народ са това можеш ли да смяташ бе боядисаният. Всички ли ще ги избиеш. И не са само цветнокожи има и бели протестиращи и тях ли ще ги избиеш. Ще те хванат и ще те измъкнат по бели шорти и ще те обесят надолу с главата. Полицаите от Ню Йорк паднаха на колене в памет на убитият цветнокож. И тях ли ще избиеш.
58
7
 
7
 
! Отговори
Владимир Путин преди 3 години
Таварищ Дончо, и сега к'во прайм? Уж те сложих на поста за да го раздаваш спокойно, а сега си тръгнал армията да вкарваш?Хептен ли полудя???Знам че си oткачен фашист, но чак толкова не се излагай.
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лоши ченгета.Излезли да бият на воля за развлечение.А добрите протестъри както си вървели мирно и тихо изяли няколко палки.
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е истината Китай плаща за всичко това 1.5млрд хлeбapки.
55
4
 
8
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Световните К0мундета начело със СиЗинПин Искат да сложат ръка и над САЩ!
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Времето явно настъпва.Цивилизацията срещу останалия свят!Кой ще оцелее?!
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58 На полицията не се вменява, дори и в САЩ , да убива невъоръжени и закопчани с белезници
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде има полиция и във Франция бият и в Германия и в България.Това е в Сащ може би повечко но иначе кой ще плаща щетите.
51
4
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
Америка трябва да зачита правата на хората и демократичните ценнности иначе не добре дошъл на чуждите територии!
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58 Явно изобщо не си запознат с полицейското насилие и своеволие в САЩ
49
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора без работа.Излезли да похвърлят камъни.После мрънкят като вдовици по социалните медии, вижти ченгетата мъ спукаха от бой.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я метадонаджиите от паметника се разпознаха.Ей лепилари още ли мърдате.
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43 Сам разбираш ,че със свободни съчинения не се ходи в съда , а и полицаите не са съд . Не са открити в колата никакви забранени субстанции Излежал си е присъдата , оттогава е работил , има си семейство - годеница , тоест движил се е в посока да се поправи Използвал е една банкнота , дали е знаел ,че е фалшива или не , това щеше да го установи разследването някъде пишеше ,че е казал ,че страда от клаустрофобия и затова е било дърпането
46
3
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Безработните и клошарите в САЩ са над 40 милиона души! Според елита те са излишни и са дали заповед на Тръмп да ги унищожи до крак ! Това е геноцид !
45
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво толкова реват за тоя престъпник рецидивист, оказал съпротива при арест и загинал при правомерни действия на полицаите. Тръмп да пуска армията.
44
10
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Тръмп трябва да бъде съден за престъпления срещу човечеството и собственият си народ!