Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите

Напрежението в САЩ ескалира, полицейска кола се вряза в тълпа
Обновена: 2 юни 2020 18:59 | 2 юни 2020 18:45, Петя Славова
219
Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите
Снимка: БГНЕС


Президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще изпрати армията, за да потуши нарастващите граждански вълнения в САЩ, заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд, починал от ръцете на полицейски служители.
Тръмп каза, че ако градовете и щатите не успеят да контролират протестите и да "защитят жителите си", той ще разгърне армията и "бързо ще реши проблема за тях", предаде BBC.

Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд ескалираха през последната седмица. Кандидатът за президент Джо Байдън разкритикува Тръмп: "Няма да позволим на нито един президент да укроти гласа ни", заяви демократът, като се позовава на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на събранието на протестиращите. Междувременно The Independent публикува видео, в което се вижда как полицейска кола се вряза в тълпа.

 

В Лас Вегас десетки бяха ранени, когато властите използваха сълзотворен газ и сила, за да разпръснат протестиращите, които вече напират в над 75 града.Междувременно четирима служители бяха застреляни и ранени в понеделник вечер по време на безредици в Сейнт Луис, Мисури.

В Чикаго двама души бяха убити на фона на вълненията при все още неизяснени обстоятелства. Шефът на полицията в Кентъки, беше уволнен, след като служителите на реда стреляха в тълпа в неделя вечер, убивайки собственика на магазин, намиращ се наблизо.

Австралийският премиер Скот Морисън поиска разследване на предполагаемото нападение от страна на полицията на двама австралийски журналисти, отразяващи протестите във Вашингтон.

Музикалните канали и известни личности обещаха да отбележат Blackout , като направиха пауза за осем минути. Точно толкова бе времето, в което полицаите са били натиснали Флойд на земята.

Още по темата

Протестите стартираха, след като се видя как органите на реда убиват тъмнокожия, който е легнал и им казва, че не може да диша, докато единият от полицаите си слага крака на врата му. Служителят е обвинен в убийство от трета степен и ще се яви в съда следващата седмица. Други трима полицаи са уволнени.

Случаят "Флойд" възпламени невиждан до този момент гняв, заради полицейските убийства на тъмнокожи американци и расизма. За мнозина възмущението отразява и години на безсилие от социално-икономическото неравенство и дискриминация, не на последно място в самия Минеаполис, отбелязва още BBC.

Отговорът на Тръмп е, че"всички американци са били правилно разстроени от бруталната смърт на Джордж Флойд", но каза, че паметта му не трябва да бъде "удавена от гневна тълпа".

Той определи сцените на грабеж и насилие в столицата като "пълен позор". Той също така се закани да изпрати хиляди тежко въоръжени войници, за да спрат нападенията и „безсмисленото унищожавате на имущество”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръгнеш ли срещу Народа ти е спукана работата. Клоун Тромпетов може доста да научи от нас и Румъния в това отношение.
42
3
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Някой знае ли коя е тази Иветтте Гомнометтте къде подържа феисбука на Васил Божков?:):):):)
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртта на Флойд за Бай Дончо е както бунтовете заради сметките за ток в България за Тиквата 2012- та. Оставка и това е!
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Болшинството хора искат да си протестират мирно . Има видеа , как правят кордони около обекти и пречат на мародерите да трошат, да грабят . Един бял разбиваше една улица и едно ,черно момче отиде и го хвана ,докато дойде полицаите и го арестуват . Ясно е , че мародерите нямат нищо общо с протестиращите . Сега дали им е платено , дали се организират банди и те грабят - имат си милион служби - да отсяват
39
6
 
6
 
! Отговори
Help преди 3 години
Тръмпи да изтегли войските от цял свят и да удари тези калпазани, какво се е хванал да се моли.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
либераста отдолу истеряса и изтрещя, няма ли кой да го пребере в лудница?
37
3
 
4
 
! Отговори
BANHALQNSKI PAMPERS преди 3 години
Разследванията на каталунската полиция и на антикорупционната прокуратура за мрежа за пране на пари с произход от България, в които се появява министър-председателят на тази страна Бойко Борисов, водят до руския гражданин Александър Чаушев (в оригинала на статията името е изписано като Чавсев б.пр.), който фигурира като мажоритарен собственик на Numin Invest SL,Сега разтривалият тодоровите ушаци кофпомпаджия d aobqsnii na auditoriatatz a prestypleniatat si
36
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потърсете в гугъл клипчетата от ареста, ясно се вижда как Флойд се съпротивлява и клати цялата полицейска кола, докато го вкарват вътре. Полицаите се борят с него, но той успява да изпълзи навън от срещуположната врата на тази през която са го вкарали. Именно тогава полицаите сядат върху него, за да спре да мърда. Можеше да не го убиват, да, но тоя е престъпник, лежал в затвора за грабеж на бременна жена. Преди ареста е ползвал фалшиви пари и после се друсат с неговите авери в колата.
35
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дончо си отива- то е ясно! Смъртта на Флойд ще го прати в забвение! Неизбежно е.
34
6
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Това е краят на американският съюз
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който го е назначавал Тръмп той да решава какво ще става.
32
2
 
5
 
! Отговори
KRADLIFA BANk SFINIA преди 3 години
Едно порше за 70 000 евроПолицията е следила и снимала къщата и магазина за дрехи в Барселона в продължение на дни през 2019 г. Така се доказва, че ексмоделката използва за придвижванията си из града луксозно бяло порше Macan. Агентите я фотографират, когато тя излиза от къщата, шофирайки.Колата е регистрирана на фирмата EMA_BGS SL същата, която контролира магазина за дрехи. Докладите на антикорупционната прокуратура твърдят, че колата е оценена на над 70 000 евро и е закупена на лизинг през февруари 2017 г. през банка в Барселона. Полицията сочи, че това плащане е в дисонанс със з
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бях на мястото на чичо Дони да съм извикал Б-52 направо.
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32 А тук колко са арестуваните ? В САЩ може ли да протестира човек ?Как в Хонконг - горе долу същия сценарий , първо мирно , после мародери , разбиват чупят . Ама там са борци за демокрацияСега в САЩ си опитват от собственото си лекарство- цветна революцийка , или " лято" Ама дори Китай не изкара армията Тоест лъсва истината за САЩ - една полицейска държава , в която хората имат права само на хартия
29
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ченге е само от многото които се врязоха в хората. Днес сутринта видяхме всички как друго ченге от едната лента се вряза през една градинка в други протестиращи. Това ченгета ли са ???? Това ли ви е държавата за пример, уродиииии?
28
4
 
20
 
! Отговори
Към Тръмп преди 3 години
Сега да видиш колко е хубаво някой да ти организира :Майдан , Оранжева революция , Арабска пролет и т.н.И да спазваш правата на човека ! Свободата на словото !И без полицейско насилие !Все неща за които вие Юесей се заяждате с целия свят !
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Тръмп ,тия гадове се мислят за американци ,а сега грабят и трошат
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до ЕльоменатМда. А за разкош няколко члена от семейството току виж им се приискало да се заселят някъде на север в далечния рАсийски изток. Фенове на дългото бягане със ски раз'ииш ли.
25
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп изчака прекалено много. Реши да остави на обществото да видят що за стока е кметът либерал, прогресивист, ***.. и в резултат на това квартали в различни щатове горят без реален повод.Тръмп трябваше вече да е пратил армия да потуши незаконните протести, но реши да си прави експерименти с човешки животи и собственост в опит да им отвори очите.
24
11
 
8
 
! Отговори
до Ельоменат преди 3 години
И как да го каже това Путин и като в Русия такъв протест няма как да се осъществи. Там съберат ли се повече от 1000 човека и на другия ден половината са по арестите. Да не говорим за видео с полицейско насилие :D Барабар с телефона ще те хвърлят във Волга :D