Бивши президенти на САЩ се обединиха срещу Доналд Тръмп

Джими Картър, Джордж Буш-младши, Бил Клинтън и Барак Обама искат промени
4 юни 2020 20:17,
92
Бивши президенти на САЩ се обединиха срещу Доналд Тръмп
Снимка: БГНЕС

Бившият американски президент Барак Обама подкрепи протестите за расова справедливост в страната, които започнаха след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в ръцете на полицията в Минеаполис. Обама посочи, че случващите се цялата страна демонстрации могат до доведат до промени, пише БНР.

Още по темата

Първите си видеокоментари предшественикът на Доналд Тръмп направи по време на онлайн връзка с активисти. Обама призова властите да преразгледат политиките си за използване на сила.

46-годишният Флойд загина от задушаване по време на арест миналата седмица. Полицаят сложил крак на врата на Флойд е обвинен в убийство. Обвинения в помагачество при убийство  бяха повдигнати към останалите полицаи, участвали в ареста. Смъртта на Флойд в ръцете на органите на реда доведе до масови протести.

В коментарите си във вторник Обама заяви, че мотивацията на протестиращите може да послужи като вдъхновение за по-мащабна промяна.

„Нека използваме това, за да можем най-накрая да въздействаме“, каза Обама.

Другите трима живи бивши президенти - Джими Картър, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън също реагираха с изявления срещу расизма.

Изявленията им съдържаха пряка или косвена критика към президента Доналд Тръмп, който осъди неколкократно убийството на Флойд, но беше критикуван, че не е заел твърда позиция срещу расизма и не е показал разбиране спрямо обществения гняв в САЩ срещу полицейската бруталност към афроамериканците.

Бившият президент Джими Картър заяви, че са нужни повече действия срещу расовата дискриминация от страна на полицията и на правосъдната система. Той заклейми "неморалните икономически несъответствия между белите и чернокожите".

"Имаме отговорността да създадем свят на мир и равенство за нас и за бъдещите поколения", подчерта Картър.

"Фактът, че много афроамериканци, особено младите мъже от афроамерикански произход, са тормозени и заплашвани в собствената си страна, представлява ужасяващ провал", заяви вчера президентът Буш-син.

Бил Клинтън нарече смъртта на Флойд "поредната от дълъг списък с трагедии и несправедливости и болезнено напомняне, че расата на човека все още определя това как той ще бъде третиран в почти всички аспекти на живота в Америка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
23
 
7
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Оранжевият феномен май скоро ще гризне дръвцето. А дано!!!Червеите чакат да бъдат нахранени.
60
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мръсната глобалистка и сатанинска *** се обединява срещу Тръмп. Но няма да им се получи.
59
0
 
19
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
А тези бивши преЦеденти си бъркаха в носа и разсипваха държави по света вместо да си оправят *** наречена САЩ !
58
2
 
22
 
! Отговори
Факт преди 3 години
САЩ се напълниха с цве*тн*окожи,дето чакат на помощи,вършат престъпления и не работят.Това е и една от причините за упадъка на Америка.Виновни за това са най-вече демократите и политиката им да пускат в страната *** и Пульо,стига да гласува после за тях.Освен това ги убеждават,че имат само права,но не и задължения.Познато,нали?
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кои са ти световните? Цнн нбц и яху още в началото си казаха че са за Хилари. Другите пригласят. Държавата има закони. Всяка. Отворените, познай кои, не признават законите. Във всяка държава. Ето затова станаха цветните фиаскота. Източника е един и се върна от там където тръгна. И сега защо било така, пригласящите от церните фиаското да подкрепяли. Ами не става, всеки го вижда че сте провал искате разпад на държавността и някакви племена в гета ли какво. Цивилизацията се гради на държави.
56
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На изборите дори Internet Research Agency и реШетката няма да могат да помогнат опят на клоуна.
55
0
 
0
 
! Отговори
Смелия преди 3 години
До Анонимен 52Не се притеснявай, както виждаш им разбърках мозъчетата(съмнява ме мозъчето) на IT специалистите в Днес!Не са много *** за колкото ги мислех, но за слуги стават.....муахахахах
54
1
 
5
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Не гледам почти наши телевизии / и никакви други почти/ но чета световните медии и общувам с англоговорящи. Sorry, повечето не са на твоето мнение .
53
3
 
4
 
! Отговори
До 51 преди 3 години
Самият Тръмп е плитчица, говориш наизуст.
52
1
 
4
 
! Отговори
ip 13 преди 3 години
пълна пропаганда ,а и аз...мисля и масите им писна от глупости covid-19 ,сега расизъм....!.Не е идвало слова: Нека и да има известен нов сериен убиец :) Поне да се напълним с шлака! НОВИНИ
51
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 месеца останаха на това недоразумение.
50
6
 
24
 
! Отговори
Край преди 3 години
Ако Клинтъница беше президент - не ми се мисли колко огнища по света щяха да бъдат активизирани. Тръмп не е луд или глупав както се опитват да го изкарат. Милиардера не може да бъде управляван като чиновника Обама - това дразни пентагона и Цру и плитчиците.
49
1
 
0
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Ахахахха, епичен коментар, представям си го Тръмп като охрана как рекетира хахах. Там е парата, тва в Белия дом е парлама.
48
8
 
1
 
! Отговори
Здравия преди 3 години
До Анонимен 47Ти къде живееш ве мен?Във Варна има толкова наркомани че не можеш да им хванеш края, това значи ли че трябва да ги задуша до смърт, просто въпрос?Също ако ги душа и ако изкимтят че не могат да дишат, какво трябва да направя според теб?
47
6
 
24
 
! Отговори
Край преди 3 години
Ако гледаш нашите телевизии и др. медии Тръмп е глуповат клоун дето става само за подигравки и от Мерил Стрип до Джими Картър всички му се смеят и не го искат.Няма такова нещо Тръмп е одобряван от бялата средна класа и ще бъде преизбран. И това е за доброто на Америка и Света. Тръмп не започна нито една война -опитва се да угаси започнатите и икономиката на САЩ вървеше добре нагоре до преди короната.
46
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗдравияВиж какви токсични вещества е имало в организма на починалия,вероятно те са причина за смъртта на чернокожия,а не полицая,полицая не го е душил за гърлото отпред,но токсичните вещества са причинявали точно това,еуфория,затруднено душане или смърт,писаха,че много хора,включително и световни звезди са умирали от тези вещества.Няма да хвърляте така безразборно вината на невинни и да съсипвате живота на тези полицаи,това е противозаконно и се нарича набеждаване и може да те съдят за наб
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва у лево да не е другаря Матео Ренци...
44
9
 
2
 
! Отговори
Здравия преди 3 години
До Анонимен 39Значи всеки 2-ри задържан в БГ трябва да бъде задушен, ако ще да моли да си поеме въздух, това ли е твоята теза?Аз нямам нищо против това, касапин си падам малко, но щом сте съгласни , аз съм OK за това :)
43
1
 
5
 
! Отговори
Алоо преди 3 години
И там демокрацията има закон шайката граби и забогатява ,а бедните да го духат.
42
0
 
1
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
До ОнзиХахахахах