Бивши президенти на САЩ се обединиха срещу Доналд Тръмп

Джими Картър, Джордж Буш-младши, Бил Клинтън и Барак Обама искат промени
4 юни 2020 20:17,
92
Бивши президенти на САЩ се обединиха срещу Доналд Тръмп
Снимка: БГНЕС

Бившият американски президент Барак Обама подкрепи протестите за расова справедливост в страната, които започнаха след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в ръцете на полицията в Минеаполис. Обама посочи, че случващите се цялата страна демонстрации могат до доведат до промени, пише БНР.

Още по темата

Първите си видеокоментари предшественикът на Доналд Тръмп направи по време на онлайн връзка с активисти. Обама призова властите да преразгледат политиките си за използване на сила.

46-годишният Флойд загина от задушаване по време на арест миналата седмица. Полицаят сложил крак на врата на Флойд е обвинен в убийство. Обвинения в помагачество при убийство  бяха повдигнати към останалите полицаи, участвали в ареста. Смъртта на Флойд в ръцете на органите на реда доведе до масови протести.

В коментарите си във вторник Обама заяви, че мотивацията на протестиращите може да послужи като вдъхновение за по-мащабна промяна.

„Нека използваме това, за да можем най-накрая да въздействаме“, каза Обама.

Другите трима живи бивши президенти - Джими Картър, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън също реагираха с изявления срещу расизма.

Изявленията им съдържаха пряка или косвена критика към президента Доналд Тръмп, който осъди неколкократно убийството на Флойд, но беше критикуван, че не е заел твърда позиция срещу расизма и не е показал разбиране спрямо обществения гняв в САЩ срещу полицейската бруталност към афроамериканците.

Бившият президент Джими Картър заяви, че са нужни повече действия срещу расовата дискриминация от страна на полицията и на правосъдната система. Той заклейми "неморалните икономически несъответствия между белите и чернокожите".

"Имаме отговорността да създадем свят на мир и равенство за нас и за бъдещите поколения", подчерта Картър.

"Фактът, че много афроамериканци, особено младите мъже от афроамерикански произход, са тормозени и заплашвани в собствената си страна, представлява ужасяващ провал", заяви вчера президентът Буш-син.

Бил Клинтън нарече смъртта на Флойд "поредната от дълъг списък с трагедии и несправедливости и болезнено напомняне, че расата на човека все още определя това как той ще бъде третиран в почти всички аспекти на живота в Америка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При положение че много бели в америка а и не само подкрепят черните аз смятам за абсолютно безпредметно да се продължава подкрепата към тази общност.Да си трошат главата.
20
5
 
3
 
! Отговори
панчо преди 3 години
дали е правилно да слагаме всеки цветнокож в кюпа?не всички са гангстери или престъпници има изключително успешни и успели из между тях за да си заслужава всеобща дискриминациячовек не може да се съди спрямо цвят етнос принадлежност и т.н.. а спрямо индивидуални качества и поведениение белите да не би да сме всички цвете за мирисане
19
1
 
21
 
! Отговори
Алабама преди 3 години
Обама спечели нобелова награда, когато САЩ бомбардиха 7 чуждестранни държави едновременно. Поредната глобалистка ***. Използваха го да разделят хората. Къде отидоха всички откачалки дето пропагандираха как само черен президент ще оправи света? Или тези дето пропагандираха в полза на Килъри как само жена ще оправи света? В края на краищата света е пълен с подобни болни мозъци, които кандидат президентите експлоатират. А тези дето ги използват хабер си нямат, защото са родени прости.
18
4
 
2
 
! Отговори
До12 преди 3 години
И кое му е правото на "пътя"? Това,че е на Път да докара една велика страна до второстепенен играч?
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За колко богати държави в света се сещате управлявани от черни и с население предимно от черни!!!
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разрухата на една държава е напълно сигурна там където полицията и правосъдието не работят ефективно или са проядени от корупция.Злоупотребилите с насилие полицаи са в панделата и ги чака съд, но както виждате има размирици, анархия и грабежи.Обонговците имат интерес американската полиция да стане по-слаба и уязвима. И ако това стане след този инцидент САЩ ще заприлича на африканска джунгла. Все пак повечето американци искат ред и законност, а и поне 100 милиона от тях са и въоръжени...
15
0
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
не одобрявам дискриминацията но за да има такъв брутален или твърд подход спрямо афроамериканците или цветнокожите то не е без причинакакто у нас не е добре да има дискриминация срещу едно определено малцинство но вината на нас мнозинството ли е че те си го причиняват за да бъде така?
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението е просто да сложат само черни за полицай.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де защо Европа е изпреварила в развитието си останалия свят,защо докато тук са създавали държави там още са скачали по дърветата дали нещо заради умственото развитие или нещо друго!???
12
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом тези военно престъпници бомбардирали болници и избили невинни, са против Тръмп, значи човека е на прав път. За целия си мандата почти не влезе във военен конфликт или да бомбардира някой.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Начелос Обонго и първия приятел на педофила Джефри Епщайн, дъ Бъл Клинтън.
10
5
 
24
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Президентът Тръмп ми се издига все повече в очите! А тия от Демократичната партия падат все по- ниско...
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си направят експеримент дават на черните територия да се самоуправляват и да видим резултата (макар че го знаем тълпи бежанци бягащи към по-добър живот)и там няма да има кой да ги бие!Да си направят държава щом не искат лошите бели!
8
2
 
6
 
! Отговори
Лошия и здравия преди 3 години
Всичко е точно, но какво прави там Джорж Буш-младши?Може би са го запомнили с избегването на удара от обувката в Ирак!?Ако не сте наясно глрдайте филма Вице, американски е заклевам се....хахахах
7
13
 
7
 
! Отговори
10840 преди 3 години
Отново подменят проблема. На първо място е безпримереният полицейски произвол, толериран от държавата. Това е злото, от което е натрупан толкова гняв не само у цветнокожи, но и у белокожи граждани на САЩ. Репортажи показаха как полицаи помитат оператори с камери и репортери от всякакви раси и етноси. На тях някои им е разпоредил да се разправят по този начин. Повече от 10 мин душене насред улицата и пълно спокойствие след линейката сочи сигурност в безнаказаност. Момичето с видеото е заплашвано.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости! Путин им е дал задание.
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОРГАНИЗИРАХА ЗУЛУМИТЕ ЗА ДА СЕ ОБЕДИНЯВАТ ПРОТИВ ТРЪМП. СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ НОМЕРА.
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата се обедини срещу извънсистемния Тръмп! Продължават да правят грешка след грешка. Затова тази есен Тръмп ще ги натръмпи за втори път. Могат да се радват все пак, че ще им е за последно.
3
4
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Бай Дончо е последният президент на Съединените Америк.Щати.След него ще има президенти на...разделените хамерик.щати.В един или два от тези...разединени щати ще се влеят афро...американците(както ги...наричат).На там отиват...работите.
2
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ТУК БИВШИ МИНИСТРИ СОЦИАЛИСТИ СЕ ОБЕДИНЯВАТ ПРОТИВ БОЙКО