Кой беше Джордж Флойд - икона на борбата с расизма и полицейската бруталност

Претърпял сблъсъци със закона, но и искал най-доброто за децата си
9 юни 2020 23:00, Елка Василева
177
Кой беше Джордж Флойд - икона на борбата с расизма и полицейската бруталност
Снимка: БГНЕС

Днес ще бъде погребан Джордж Флойд – 46-годишният афроамериканец, чието убийство от бял полицай го превърна в глобална икона на борбата с расизма и полицейската бруталност.

Висок 1,93 м, Флойд бе известен сред приятелите си и семейството като „нежен гигант“, рапър и атлет, който е претърпял сблъсъци със закона и наркотиците, но и който искал най-доброто за децата си, пише Франс прес, цитирана от БНР.

Майката на Джордж Флойд се мести в Хюстън скоро след раждането му в Северна Каролина през 1973 г.

Той израства в беден и населен предимно с афроамериканци квартал в централната част на града.

„Нямахме много, но винаги сме имали един друг“, коментира миналата седмица в Минеаполис братовчед му Шахредийн Тейт.

Учителят на Флойд Уейнъл Секстън заяви пред АФП, че 7-годишният Джордж мечтаел един ден да стане съдия във Върховния съд.

В гимназията той играел ролята на голям брат за много от местните момчета.

Още по темата

„Той ни учеше как да бъдем мъже“, заявява по-малкият му брат Филонайз.

Флойд се отличавал на футболното поле и имал отлични постижения в баскетбола, който играел в колежа.

„Той беше чудовище на игрището. Но в живота, като цяло, говорейки с хората, бе нежен гигант“, казва Филонайз.

Той се отказал от колежа и се върнал да помага на семейството си в Хюстън.

През 90-те г. влязъл в хип-хоп кръговете в града с псевдонима Големия Флойд и постигнал известни успехи.

Но не успял да избегне насилието в подземния свят и е арестуван няколко пъти за кражби и търговия с наркотици. Според местни медии преди двайсетина години е осъден за въоръжен грабеж, излежавайки 4 г.

След затвора се обърнал към религията и използвайки известността си и любовта си към баскетболната звезда Леброн Джеймс, за да привлича младежи към службите и баскетбола.

Флойд се мести в Минеаполис през 2014 г., „за да смени пейзажа“ и да потърси по-стабилна работа, за да помага на майката на новородената си дъщеря Джиана.

Работи като шофьор на камион за Армията на спасението, след това охрана в бар - работа, която губи с карантинните мерки срещу пандемията от коронавирус.

„Разбрах недостатъците си и не съм по-добър от никой друг“, пише Флойд в Инстаграм през 2017 г.: „Но, човече, престрелките, които продължават, не ме интересува от каква религия си, човече, или къде си. Обичам те и Бог те обича, човече, свали оръжието, човече“.

Но на 25 май т.г. Флойд умира от задушаване, след като полицай затиска врата му с коляно – убийството е заснето от случайни минувачи и се разпространява из целия свят.

Той току-що си е купил цигари с фалшифицирана 20-доларова банкнота и е взел фентанил – силен наркотичен аналгетик.

Неговите последни думи – „Не мога да дишам“, и неговият портрет се разнасят из света заедно с исканията на афроамериканците да бъде сложен край на расизма и полицейската бруталност.

„Искам справедливост за него, защото бе добър. Без значение какво си мисли някой той бе добър“, заявява Рокси Уошингтън, майка на дъщеря му Джиана, която сега е на 6 г.

Жители на квартала му в Хюстън Търд Уорд вече почетоха паметта му с два графита.

На единия от тях – върху тухлена стена на жилищен блок на социалните служби, в който той е израснал, Флойд е изрисуван с ангелски криле и ореол над главата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пууу, убавец! Чак отроних една нео-либерална сълза, а антирасисткото ми сърце затуптя в ритъма на блак лайвс матър...
104
2
 
34
 
! Отговори
Илиев преди 3 години
Много шум се вдигна в Америка заради един дрогиран,системен нарушител на щатските закони.*** в САЩ,са като нашите *** тук,които се "кучат" с по 7-8 парчета,не работят,крадат,тормозят възрастни беззащитни хора по селата и т.н. Живеят от парите на чаветата, които се източват от държавната хазна, пари които могат да подобрят живота на българите работили по 40-45 години за народното стопанство.Това са бюлетините на герберите по време на избори,а у нас избори има всяка година.
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Додо 125 на 4 Шовин е работил 17 години , а Флойд някъде една година . Интересно е ,че сега се появи някакъв бивш служител , който казва ,че със сигурност двамата са се познавали и са имали сблъсък помежду си . И че най-вероятно го е разпознал кой е , когато го е арестувал А бившата собственичка казва ,че едва ли са се познавали
102
2
 
36
 
! Отговори
Хихи преди 3 години
Сега очаквам по целия свят да се направят паметници на тоя кюнец.
101
2
 
21
 
! Отговори
5KOV преди 3 години
Тука, такива с лопата да ги ринеш...ангел до ангел ....ром с кола и *** със сламка
100
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-обикновен престъпник
99
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДодоНа 2 - обяснявам си го с някаква социопатия на полицая . Освен хората около тях , и двамата други полицаи му обръщат внимание , че Флойд вече не диша и не мърда ,а другият - че трябва да го обърнат . Шовин не реагира по никакъв начин на никогоНа 5 - Единият от двамата лекари , при независимата аутопсия , е правил и тази на Епстайн. Изборът на независимия екип е съгласуван едновременно със семейството на Флойд и властите
98
3
 
9
 
! Отговори
До Край преди 3 години
То и Чърчъл искаше да сложи тел около Карпатите , за да отдели Европа от балканците..... )
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рано или късно ще обнародват записите от полицейските камери . Това ще стане ясно всичко
96
6
 
20
 
! Отговори
Край преди 3 години
Аз съм за тоталното разделение. 12% щом са от населението - дайте им 5-6 щата да си направят държава. Ще стане нещо средно между Хаити и Либерия. На Балканите също е добре да се създаде ромска държава - Отделяме Видинско и Монтанско - огражадаме с висока тел, същото правят сърбите и румънците и да се почва купона. Да си живеят по техните си правила и обичай.
95
2
 
6
 
! Отговори
Додо преди 3 години
До ти си знаеш: Хайде, стига тролил, отивай да погледаш малко гейпорно, да оцапаш гащите и да лягаш.
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""Учителят на Флойд Уейнъл Секстън....."Учителка е , а не учител Жена
93
9
 
6
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Въпроси, на които никой не отговаря:1. Защо Флойд е на земята, след като 10 минути по-рано е на камера, закопчан с белезници. Никой няма видеото на тези 10 мин. 2. Защо полицая го затисна за толкова дълго време, при положение че се чуваха викове, да го пусне3. Защо парамедиците от линейката, направо го натовариха в линейката, без да го прегледат4. Флойд и Шовин са работили заедно 17 години, дали е имало личен конфликт? 5. Защо съдебния лекар, извършил аутопсията е същия, аутопсирал Епстийн?
92
3
 
22
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Изключително спорна бих казал престъпна личност,но при създалата се ,дирижирана ситуация вече е знаме.Даже и у нас, под чуждо нареждане и натиск се проведе нещо смехотворно,наречено шествие против расизма При неолиберализма няма чувство за срам,това са лицемерни вопли,чиято цел е тотално ерозиране на обществото.Всякакви организации яхват протеста,с чисто меркантилна цел.Всичко е толкова водевилно,фалшиво и преекспонирано.Всички търсят някаква,нечиста публична изява
91
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Съвет 104 Обяснено за лозунга - " Животът на черните има значение " По подразбиране е ,че човешкият живот има значение .Няма нужда това твърдение да се доказва .Бели , жълти , всякакви - всички са хора . Все едно имаш аксиома в математиката .Ама се оказва ,че когато става дума за черните , нещата се променят . Гръмнеш , пребиеш черен - " остъй го , той е черен , не е човек " . Така са разсъждавали много като се започне от робството в САЩ и се стигне до наши дни Затова са тези лозунги
90
1
 
7
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"Учителят на Флойд Уейнъл Секстън"========================Хм....учителят...кой?!? Eйнъл Секc...хм.....май намирисва на карма екзит. Само аз ли надушвам spell? Това "убийство" не мирише, а смърди!
89
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 118 не знам кучета да бъдат убивани по подобен начин А тук става дума за човек
88
2
 
20
 
! Отговори
Ханс преди 3 години
Типична ***
87
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До стига вече 103 А кажи , кой е фалшифицирал банкнотата ? Ако полицаите го бяха оставили жив , щеше да си има разследване , щеше да се разбере . Виновен ли е , не е ли .Не знам , като е мъртъв , дали може да има разследване в тази посока . Не съм чувал за фалшификатор с една банкнота само
86
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кучето - кучешка смърт!