Наистина ли имигрантите "крадат" работните места на американците?

Тръмп удължи забраната за издаване на визи до края на 2020 година
23 юни 2020 21:35, Нели Христова
87
Наистина ли имигрантите "крадат" работните места на американците?
Снимка: БГНЕС

В понеделник Доналд Тръмп удължи замразяването на издаване на визи до края на 2020 година. Така той цели да запази 525 хил. работни места за американците, а не за имигрантите, които изгубиха работата си по време на кризата, причинена от коронавируса.

"Американците се състезават с чуждестранни работници за позиции в почти всички сектори на нашата икономика, включително и срещу милиони чужденци, които идват тук, за да вършат само временна работа. В нормални условия добрите програми за сезонни работници  биха допринесли за развитието на икономика. Но в тези необичайни времена, причинени от пандемията от COVID-19, издаването на подобни визи застрашават американските работници", гласи един от мотивите в прокламацията на Тръмп.

Това решение далеч не е изненадващо - президентът на САЩ още от началото на мандата си се опитва да ограничи имиграцията под предтекст, че чужденците взимат работата на американците.

Но искат ли наистина американците да работят това, което са склонни да вършат мигрантите?

Според Business Insider, мигрантите често заемат позиции, които имат за цел да помогнат на американските работници да си вършат по-лесно работата. Също така чужденците са склонни да работят повече часове и в по-опасни условия. Така например детегледачките или други организации за детска грижа позволяват на младите майки да се върнат на работа. Освен това имигрантите се грижат и за по-възрастното население на САЩ.

Данните на Бюрото по труда в САЩ сочат, че имигрантите представляват 17% от работната сила в страната, но те вършат най-вече работата, която американците не искат или се заемат с онези дейности, които ще дадат възможност на повече американци да работят.

"Повечето икономисти са съгласни, че въпреки че представляват голяма част от работната сила, имигрантите не взимат нито работните места на американците, нито заплатите им", заяви Пери, професор от UC Дейвис, пред PBS.

А според изследователския център Pew, имигрантите помагат в борбата с намаляващата работна сила. Без имиграция, след като поколението на бейби буумърите вече се пенсионира и нивото на раждаемостта в САЩ намалява, Pew изчисли, че работната сила ще се свие от 173,2 милиона през 2015 г. до 165,6 милиона през 2035 година.

Без силна работна ръка, програми, като тази за Социалното осигуряване, която се финансира от работещите хора, ще трябва да намалят бюджета си, а икономическият растеж или ще се свие, или ще бъде в застой. Освен това имигрантите имат навика да започват и нови бизнеси. Така те отварят и нови работни места. Те също така харчат парите, които печелят в американски магазини и други бизнеси, за да подпомогнат засилването на икономиката, гласи проучване на Международния съюз на служителите.

Имигрантите не просто създават нови бизнеси. Те са по-добри в това от американците. Според Harvard Business Review имигрантите в САЩ са склонни да допринесат около два пъти повече за предприемачеството, отколкото местните граждани. Също така техните бизнеси са по-успешни. Проучването на Harvard Business School установява, че предприятията, създадени от имигранти, се представят по-добре по отношение на ръста на заетостта за три и шест години, отколкото предприятията, създадени от местни граждани.

Проучване за 2017 г. от Центъра за американско предприемачество установи, че повече от 40% от компаниите във Fortune 500 са основани от имигранти от първо или второ поколение. Но дори и на ниво "малък бизнес" много общности зависят от бизнеси, създадени от мигранти.

Компаниите веднага се възпротивиха на Тръмп, тъй като това ще ги възпрепятства да наемат по-талантливи служители. Гиганти като Apple и Google разчитат на H-4 визи за да наемат международни професионалисти, които да развият иновационните си възможности.

"Успехът на Америка зависи от това, компаниите да имад достъп до най-големите таланти в целия свят. Точно сега имаме нужда от този талант, за да допринесем за икономическото възстановяване на САЩ", бяха категорични в своето изявление от Google.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
15
 
6
 
! Отговори
Кореняк американец преди 3 години
Сащ нямат нищо общо с Америка от 40-50-60 години, Тръмпи си е популист и има комплекс от много богатия му баща.Сега каквито и мита да налага, ще си е същата кочинка, глобална икономика, какво да направиш.Сигурно за това че са стабилни им изпочупиха градовете и той смелия се скри в бункер, щото всичко е наред!Затова обичам политиците, докато не осъзнаят че са пълни гл упаци си вярват на лъжите!
27
2
 
8
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Огромна част от наште хора там са се набили в няколко квартала и който не е на О'Хеър е трокаджия, а на чалга простотията деъп се вихри сред голяма част от тях биха завидяли дори в Димитровград... тва са наточени батки, Мерцедеси, поп-фолк... ум да ти зайде. По незнайни пътища в последните години се понапълни и с чисти бг ***.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе Мутафчийски, като каза на студентите, че бригади в САЩ няма да има му се смяха.
25
2
 
5
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Не става въпрос за бежански визи, а за Зелени карти, H-1 и прочие работни визи с които примерно компаниите привличат програмисти от цял свят. Съгласен съм, че претеглено през покупателната, способност да работиш от БГ за щатска компания вече ти осигурява може би не по-лош стандарт от този в САЩ. А за О'Хеър е точно така. Това е почти българско летище хаха, но българи има не само в кенефите, българи са и хамалите, както и много служители на чек-ин и т. н.
24
4
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Велик и всемогъщ е китайският двевен мъдър Дракон!!!Агент Винс Тейлър!ЦРУ!!!
23
3
 
18
 
! Отговори
Вода гази жаден ходи преди 3 години
Само за последните 3 години Дънди Прешъс Металс са откраднали от България злато и други редки метали на стойност над 1 милиард лева. България получава смешните 1.5%.През миналата година откриха нов рудник и Бойко Борисов лично присъства и беше много горд защото се създавали нови работни места за 300 човека и средната заплата била 2100лв. Междувременно И други компании вече имат интерес за златодобив тъй като по цял свят се е разчуло че България има най големи златни залежи в Европа.
22
5
 
10
 
! Отговори
xmmm преди 3 години
европейците се оправят бързо, особено младите и с език и си взимат добра работа, освен това не са на помощи,децата им също се оправят, а тия пришълци дет идват с "убежище", както и родените в USA черни дет не могат да говорят и пишат английски те са кат наш'те ц'г'ани - не учат, не работят и чакат на помощи,
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то и с визи пак нямаше работа за българи, защото не ти дават виза.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 21На богатите не им трябват пенсии, а на средната класа.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По босфортв даваха, че в България 35% одобряват либералната демокрация и 45% одобряват диктатурата( така я наричат класическата демокрация кривоносите и техните лакеи).
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ нямат бачкаторчета и нямат пари за пенсии за богатите и Холивут.
17
2
 
12
 
! Отговори
yes преди 3 години
А черните пък поколения не работят, само sa на помощи.Сега договарят с Джото да цицат на наш гръб а в замяна да гласуват за него.Така вечна власт за либерастите, което ги интересува и цицане за малцинствата, а "умните"- яко товарене да хрантутят всички тия.
16
1
 
16
 
! Отговори
До 14: преди 3 години
И кое е нормалното да живееш в талашитените билдинги на Чикаго, да чистиш тоалетните на летище О'хара и около теб да се гърмят чернокожи бандити.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не крадат работните места, а "карадат" данъците на работещите под формата на помощи.
14
12
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
ВЕЛИКА СТРАНА, ВЕЛИК ПРЕЗИДЕНТ!
13
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Емиграцията е спасение на умните и кадърните от тъпите, лъжливите, некадърните. Милиони хора се спасиха от бившите социалистически държави и заживяха нормално.
12
2
 
7
 
! Отговори
true преди 3 години
това не са имигранти със зелени карти а с "убежище" или други подобни визи и тогава им се полага жилище наем, ток, тел, купони, безплатно здравеопазване, като започнат работа са нископлатени и пак получават същото като бедни, освен това са с много деца и като се плащат годишните данъци заради децата получават няколко хилядарки бонус.Така че не са проблем работните места а и издръжката им. Точно затова идват на тълпи в шатите,но от тях печелят само демократите защото те ги издържат на наш гръб и тия за благодарност гласуват за тях. А републиканците ги карат да работят особено щом за млади и здр
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До CopocoидИСКА ВИ СЕ УМНИТЕ И КАДЪРНИТЕ ДА СТОЯТ И ДА РАБОТЯТ ЗА ВАС ТЪПИТЕ И НЕКАДЪРНИТЕ.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ае мигрантите какво произвеждат, че да искат да живеят като бели хора?
9
7
 
14
 
! Отговори
Copocoид преди 3 години
Моето честно мнение.Ако някой наистина не е съгласен с мен да ме заплюе.Емиграцията/имиграцията са най-вредното нещо, което се случи по света в последните 30 години.Вместо най-умните, най-кадърните и най-работливите хора да хванат в ръцете си собствените си държави и да ги оправят от крадливи политици, ПО ЦЯЛ СВЯТ КАЗАХА "ДА ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ" и тръгнаха да се изнасят ... за да намерят подобно положение другаде.Така целия свят стана едно по-лошо място за живот - НАВСЯКЪДЕ, А СЕГА В САЩ.