Протестиращите в САЩ събориха статуя на Христофор Колумб

Поредното посегателство срещу паметник
92
Протестиращите в САЩ събориха статуя на Христофор Колумб
Снимка: БГНЕС, архив

Протестиращите в американския град Балтимор събориха статуя на Христофор Колумб, предава "Фокус" като цитира AFP.

Статуи на фигури, свързани с колониализма и робството, биват сваляни от техните пиедестали в Съединените щати и по света, след като протестите на Black Lives Matter започнаха като отговор на убийството на Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис през май.

Кадри, публикувани от Baltimor Sun, показаха протестиращи, използващи въжета, за да свалят статуята на Колумб, който достигна до Америка през 1492 г. и го хвърлиха в пристанището.

Дълго приветстван като т. нар. Откривател на "Новия свят", Колумб се смята от мнозина, че е предизвикал години на геноцид срещу местното население в Америка. Той бива критикуван наравно с генералите от Конфедерацията, защитавали Американския Юг.

Президентът Доналд Тръмп по-рано спомена мореплавателя в речта си по случай националния празник 4 юли, когато американците отбелязват обявяването на независимост през 1776 г. от Великобритания.

"Заедно ще се борим за американската мечта и ще я защитаваме, пазим и съхраняваме американския начин на живот, започнал през 1492 г., когато Колумб откри Америка", каза той в обръщение, в което се противопостави на протестиращите, изискващи расова справедливост.

"Сега сме в процес на борба с радикалната левица, анархистите, агитаторите, грабителите и хората, които в много случаи нямат абсолютно никаква представа какво правят", каза той.

„Никога няма да позволим на ядосана тълпа да ни събори статуите, да заличи историята ни, да индоктринира децата ни“, заяви Тръмп.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
9
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 3 години
Трябва да пазим Паметника на Альоша с Автомата , ще ни потрябва пак такъв Герой .
38
4
 
9
 
! Отговори
до номер 28 преди 3 години
И аз знаех че Колумб е португалец но гледам в нета пише от Генуа а утре може да се окаже и извънземенГеноцида над ЧЕРВЕНОКОСИТЕ и то в Западна Европа извършен от кръстоносците превзели Константинопол е сигурен а после западняка върши подобни неща по всички континентиОТКЛЮЧВАЩИЯ МОМЕНТ Константинопол на западен сатанизъм е виновникът и опита да се замаскира едно сатанинско престъпление с извършването на друго по голямо сатанинско престъплениефакта си е факт
37
5
 
9
 
! Отговори
нещо не си наясно преди 3 години
Венецуела има държавност. ЮАР - няма.
36
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
28, Колумб не е бил португалец, а италианец от Генуа.
35
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такава напаст, ако докопа властта САЩ ще станат нещо средно между Венецуела и ЮАР.
34
2
 
21
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Всъщност в щатите от 40 години има безвизов режим за африканци. Също и комшийски режим за пристигане на латиноси. Това им спасяваше икономиката докато не преместиха производствата и не лишиха белите от домашни помощници. Сега не виждам как ще се оправят. Също и другите колониални страни. Ако там преди 80 години е имало дисциплинирани черни работници за промишлеността, днес вече няма тази промишленост, а наследниците на някогашната работна ръка плюс новодошлите нямат никакви трудови навици.
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Междувременно статуите на Ленин никой не ги пипа тия заслужават да бъдат депортирани в Русия.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали ще имат смелост да им повдигнат обвинения по новия закон?
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ще правят сега на 12 Октомври? Ще празнуват ли "Денят на Колумб" (Columbus Day), или няма?
30
2
 
32
 
! Отговори
$ОRО$ преди 3 години
Развързах кесията и Америка е приключена. Следва Европа. С източноевропейците малко ще се озоря, защото са корави кoпелета, познават ни иудейските номера.
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според новия закон трябваше да лежат до 10 години за това престъпление
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До PfТрудно може да се контролират тълпи решили да срутят дадена статуяИ в България ако се органидират и тука може да срутят
27
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христофор Колумб е португалец на испанска служба.Открил е Америка за Испания.Паметниците на Христофор Колумб трябва да бъдат в Испания и Португалия. Да ги демонтират и да ги изпратят в Испания и Португалия.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Това са хора незапознати с американската история.Те рушат наред паметници.В България се е случвало роми да поругават паметници на национални герои. В Сащ обаче действат по силово и срутват.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първите европейци са били неандерталците, а днешните хора са извършили геноцид над неандерталците.Нахлули са от Африка в Европа и са извършили геноцид над истинските европейци - неандерталците.Паметник на неандерталеца, загинал от ръката на съвременния човек.
24
5
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВСЕ ЕДНО В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ СЪБЕРАТ ТУРЦИТЕ И ДА БУТНАТ СТАТУЯТА НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ ЩОТО ЗА ТЯХ ТОЙ Е ЗАВОЕВАТЕЛ И ИЗТРЕБИТЕЛ !!!ХРИСТОФОР КОЛУМБ ИЗБИВАЛ ИНДИАНЦИТЕ ! САЩ НЕ Е НА ИНДИАНЦИТЕ НИТО Е НА АФРИКАНЦИТЕКОЛУМБ Е НАД ДЪРЖАВНА ФИГУРА В АМЕРИКА И БИ ТРЯБВАЛО ВЪВ ПОЧТИ ВСЯКА СТРАНА ТАМ ДА ИМА НЕГОВ ПАМЕТНИК!МАЛЦИНСТВАТА ПРЕВЗЕМАТ ДЪРЖАВАТА ТОВА СТАВА В ФАЩ!
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забележете рушат се паметници и на Линкълн, който е забранил робството, а на демократите статуите си седят, а те са партията на ккк.
22
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не пипат протестиращите те имат човешки права.
21
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той добре че беше бай им Колумб, че иначе сега тия овъглените щяха да са по дърветата в джунглите на Африка и да берат банани за да оцеляват.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямат ли си статуй на Америко Веспучий та унищожават тези на генуезеца смятал че е отишъл в ИндияЗападноевропейския католически "сатанизъм" започва с кръстоносците и превземането на КонстантинополВ днешните германски земи преди тях са живеели ЧЕРВЕНОКОСИ КЕЛТИ като погерманчения Фридрих БарбаросаТа след сатананинското престъпление на кръстоносците превзели Константинопол ЗАПАДНЯКА спретва първия грандиозен ГЕНОЦИД в Западна Европа над ЧЕРВЕНОКОСИТЕ предимно келтиУчудва ли Ви ощеСЛЕД ТОВА