Учени: Американската средна класа умира тихо

Продължителността на живота не се увеличава като в развитите страни
7 юли 2020 19:48,
95
Учени: Американската средна класа умира тихо
Снимка: БГНЕС

Продължителността на живота в САЩ все повече изостава от другите индустриални държави. Според проучване на икономисти, страната бавно се движи към бедствие: американската средна класа умира тихо, пише германското списание Der Spiegel.

Още по темата

Професор Ангъс Дийтън, Нобелов лауреат по икономика и американската икономистка Ан Кийс провеждат съвместни изследвания от много години. Сега те стигнаха до извода, че Америка е обхваната от болест, симптом, но не и причината на която, е президентството на Доналд Тръмп, допълва „Фокус“.

В своята съвместна книга „Смърт от безнадеждност“ изследователите отбелязват, че САЩ се насочват към бедствие, на което основните медии не обръщат внимание, защото се появява бавно и постепенно. Тук става дума не само за икономическия упадък, но и в най-буквалния смисъл, за стотици хиляди жертви сред американското население.

Проучванията на учените показват, че във всички развити страни има тенденция към последователно увеличаване на продължителността на живота, но в Съединените щати през последните години практически няма увеличение на този показател. В това отношение САЩ изостават далеч от страни като Канада или Швеция.

Продължителността на живота е среден показател, който отчита всички сегменти от населението, обяснява изданието. Кейс и Дийтън проучиха данните за смъртността и установиха, че в Съединените щати смъртността се увеличава. Има три основни причини за това: повишени самоубийства, алкохолизъм и последствията от него и свръхдоза наркотици.
„Бялата работническа класа“ - белите граждани на САЩ без завършено висше образование - страдат най-много
от тези проблеми. В почти всички индустриализирани страни смъртността при това население на възраст между 45 и 54 години намалява, докато в САЩ дори се е увеличила в сравнение с края на 90-те години на миналия век. В сравнение с Швеция се оказва, че вероятността от смърт на бял американец на средна възраст е повече от два пъти по-висока. От 1999 г. броят на такива „допълнителни“ смъртни случаи, които биха могли да бъдат избегнати, е около 600 хиляди, а повечето от жертвите са на средна възраст, отбелязва германското списание, цитирайки американски експерти.

Увеличаването на смъртността в Съединените щати е свързано с „опиоидната криза“, но не се обяснява напълно с нея: без отслабването на бялата средна класа в Америка, кризата с наркотиците не би била толкова широко разпространена. „Отчаянието се разпространява в обществото. Това даде възможност за пускане на пазара на фармацевтичната индустрия, която не е добре регулирана“, обяснява Нобеловият лауреат Ангъс Дийтън.

Според изследователите, източникът на това бедствие са били „тектонични промени“ на пазара на труда в САЩ. Ако преди работещите без висше образование биха могли да получават прилични доходи, сега те все повече се сблъскват с трудности. С оглед на инфлацията заплатите на най-бедната част от американското население не са се увеличавали от половин век. Белите мъже без висше образование от 1979 до 2017 г. дори загубиха 13% от покупателната си способност, подчертава изданието.

Всичко това има не само финансови последици: здравният статус на американските граждани без висше образование на възраст от 45 до 54 години постепенно се влошава. В тази възрастова група сега има повече случаи на хронични заболявания, отколкото при американските пенсионери. Много жизнени планове също се рушат под икономически натиск: броят на браковете между американци без висше образование е намалял много повече, отколкото сред завършилите. Освен това е много по-малко вероятно да влязат в религиозна общност. Така се наблюдава постепенно унищожаване на общностите, които осигуряват на хората жизненоважна подкрепа.

Изследователите виждат причината за това развитие на ситуацията във факта, е нискоквалифицираните специалисти са изправени пред натиска на глобализацията и роботизацията на производството. За разлика от много европейски страни, където няма увеличение на „смъртта от безнадеждност“, в САЩ няма социални системи, които биха могли да предотвратят негативните тенденции.

Дийтън и Кийс критикуват особено остро американската здравна система. Тя представлява около 17% от БВП на страната, а здравноосигурителните вноски в тази раздвоена система за американците са „като дължимото, което трябва да плащат на чуждестранните власти“. Тези, които нямат високи доходи, са особено засегнати от това. Много фирми наемат само висококвалифицирани служители, тъй като с годишна заплата от 100 хиляди долара разходите за семейно здравно осигуряване, които възлизат на около 20 хиляди долара, не са толкова осезаеми, колкото за по-нискоквалифицираните служители с годишна заплата от 30 хиляди долара.

Трагедията на тази ситуация е, че самите американци, които са изправени пред подобни трудности, не знаят причините за бедствията си и Доналд Тръмп не може да предложи на своите избиратели решения на проблема, заключава Der Spiegel. Американските икономисти са сигурни, че той е станал президент на САЩ само заради отчаянието на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 3 години
Първото нещо което трябва да се направи е да се разреши свободно евтаназията при заплащане и съзнателно подписване на документ.Не можеш да лишаваш някого от това да сложи край на живота си.
60
1
 
5
 
! Отговори
Антон преди 3 години
Тези процеси са последствията на Глобализацията. Американския работник се състезава с някой в Бангладеш който е съгласен да работи цял ден за една купичка ориз. От друга страна който има добро образование и е инженер, лекар, адвокат и т.н. засега може да не се притеснява. Но, заради напредъка на роботизацията и изкуствения интелект сигурна работа няма.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва за замърсяването го кажи на китайците направо ги принуди да го направят.Смех!
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- първо да се забрани тотално замърсяването на природата,защото на поколенията ще оставите една замърсена,токсична,безплодна,неизползваема и мъртва земя и токсична вода- второ да се даде шанс на малки,средни,местни или държавни фирми и предприятия,да се заплаща достойно на работещите- медицинското обслужване да е на солидарен принцип и за всеки, образованието - също- да се спре ограбването на хората от свръхбогатите,които са 1% и нямат никакво социално мислене- да се спрат наркотиците
57
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новата хуманна система се казва Чайна ще работите като бели роби докато таковат жените ви.Това е бъдещето дойде времето белият да си плати за геволъка.Скоро ще се молите че не сте умрели от корона.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки град,област,трябва да си подкрепят местните малки и средни фирми,а не големите монополи или свръхбогаташи,които ги изсмукват финансово,физически и им закриват работните места и създават безработица.Свръхбогатите нямат родина и родно място и не ги интересува как живее населението,те са окрупнили и ограбили всичко,което могат да ограбят,не оставяйки шанс за населението.Трябва някаква нова и по-хуманна система!
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се плашат в България от коронавируса.Само ще вметна че българин на 27-28 е вече за пенсия.След 25 живота общо взето е свършил така че и с корона и без корона айде към Малашевци.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха трябвало да се учи.Кажи го на 5000+ инженера в Еърбъс увеолнени във Франция и Германия и не е като българските студентчета от ТУ и други измислени вузове говорим за Екол Политехник или Мюнхенската политехника.Вече няма значение какво си учил.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се подкрепят работни места,малки и средни фирми,които да не бъдат удряни от монополите и свръхбогатите,благата да се разпределят справедливо между всички,защото сега се върнахме назад към робовладелския строй,вместо да вървим напред!Няколко корпорации притежават всичко,а останалите са роби или безработни,допълнително и наркотиците смазват населението и им крадат живота и здравето на семействата!
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата система е сбъркана,трябва нова система и правила,не може няколко човека от 1% монополисти да изсмукват кръвта на останалото население от 99% и го изтощават за сметка на трупане на ненужни печалби,дали ще са по-богати или не толкова богати,не е от значение за тях,те винаги ще имат,но за населението е от голямо значение,защото страдаТрябва да се подкрепят работни места,малки и средни фирми,които да не бъдат удряни от монополите и свръхбогатите,благата да се разпределят справедливо между вс
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не виждам абсолютно нищо лошо в това който е решил да си сложи край на живота.Все пак това си е негово решение.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко Алеко 43Споко бе, нема да умре, само ше агонизира още дълго.(Ти наистина нямаш представа какво се случва там)
49
3
 
5
 
! Отговори
IDE GOLQM GLAD преди 3 години
Samo s razbivane na magazini i kradene na stoki reforma nqma kak da stane i magazinite schte svyrschat i stokite.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Belite ako ne nakarat drugite cvetove da rabotqt kato tqx verno USA za broeni godini schte umre
47
7
 
23
 
! Отговори
Чочо преди 3 години
Излиза , че кубинците живеят много по-добре от американците , много по-щастливи са макар и бедни , не се преработват , забавляват се постоянно , не мислят като американците за втора и трета работа и как да стигнат по стандарт комшията си , здравеопазването им е безплатно и продължителността на живота им по-голяма. Та всичко това ме навежда на мисълта , дали нещо не е генерално сбъркано в щатите и в други уж много напреднали страни и да обръщаме внимание на забравени ценности .
46
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Факт е че трябва да се учи. Където и да си ако разчиташ да се изхранваш с ръчен труд няма да прокопсаш.
45
1
 
16
 
! Отговори
АНЧО преди 3 години
А ПЪК ТУК СРЕДНА КЛАСА НЕМА.ТУК Е БЕДНА КЛАСА И СЕ УМИРА БЪРЗО.САМИ СЕ ДОКАРАХМЕ ДОТАМ........
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1000Проблема е долния коментар, Алеко-Насреко, мислят си че ако знаят туй-онуй са богове сред простотията ( не че няма вярно )Аз все още не съм видял или чул човек, който да се кичи с титли и образование да е открил нещо, не дай си боже да измисли някой полезни нещица....хахах Дай им самочувствие че ужким знаят, това им стига на плазмодиите :)
43
11
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Споко другаре и товарищи тези дни по пладне Америка ке умре ... и Ванга го е предрекла, така че чекайте и се надявайте. Едни Ваши предтечи го чакаха цели 45 год. по времето на Тошо и "Нерушимата българосъвеЦка дружба", но накрая взе че гътна СеСеСерето Ви. Така че ако пак ще чакате поне се въоръжете с търпение, щот докато чекате може да приключи и пожизнения мандат на товарищ путин ... а и една Ваша столетница може да се помине ... !!!
42
4
 
4
 
! Отговори
1000 преди 3 години
Проблемът на белите от средната класа е най-вече на тези, които 30 години са завивали три гайки и заплатата им е била достатъчна да си изплащат къщата и колите. Близо до мен затвориха завод за автомобили и много такива хора останаха без работа. Те нямат умения за друго и винаги са разчитали, че профсъюзът им пази работат. В същото време фирмата отвори развоен център и нае към 800 инженери. Те също са средна класа.