Анализ: Победата на Тръмп означава връщане към "нормалното"

Ако Байдън спечели, фондовият пазар ще се срине
26 окт 2020 21:10, Анисия Иванова
30
Анализ: Победата на Тръмп означава връщане към "нормалното"
Снимка: БГНЕС

Дали Тръмп ще спечели втори мандат или Байдън ще срине фондовия пазар?

Тези въпроси вълнуват инвеститорите седмица преди изборите за президент на САЩ, които вероятно ще се окажат последното и най-важно събитие за 2020 г. Тръмп си спечели репутацията на президент, който измерва работата си по представянето на фондовите индекси. Байдън, от своя страна, яхна вълната на левия популизъм в Демократическата партия, като се очакват по-високи данъци за корпоративна Америка. Това е на повърхността и ако погледнем към пазарите през последните няколко седмици, няма съществени движения, които да подсказват нещо различно, пише в свой анализ Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана Трейдинг.

Инвеститорите не са склонни да заложат все още на нито един от двата сценария. Те ще изчакат резултатите от изборната нощ.

Тръмп срещу Байдън – толкова ли е просто?

Събитията на Wall Street никога не са еднозначни и прости. Изборите също не са само за президент, а има и гласуване за около една трета от местата в Сената, както и за всичките 435 в Конгреса. Досега Републиканците имаха мнозинство в Сената, а Демократите в Конгреса. И често по важни въпроси имаха разногласия, водеха дълги преговори или отлагаха, докато се стигне до консенсусно решение. Това беше причината да зациклят преговорите за втория етап на стимулите и дори те да бъдат отложени за след изборите. И фондовият пазар да загуби своя импулс за покачване.

Инвеститорите трябва да оценяват не само неизвестните около изборите за президент, но и как всеки един от тях ще се справи в различната ситуация с мнозинство от едната или другата партия в Конгреса или Сената. Преобладават очакванията, че Демократите ще спечелят мнозинство в Сената и Конгреса, което със сигурност няма да направи работата на Тръмп по-лесна през следващия му мандат. Ако разбира се, той спечели изборите. Рекордната активност на предварителното гласуване по пощата подсказва, че привържениците и противниците на Тръмп са се мобилизирали максимално. Първите са видни с масовото им участие на митингите, което вероятно и успокоява инвеститорите, че президентът ще бъде преизбран, въпреки изоставането му в някои от важните щати.

Изборите за президент не са преки. Гласоподавателите във всеки щат дават своя вот и на базата на победата в него се избират делегати, които впоследствие гласуват за победилия кандидат и определят бъдещия президент. Предимство в някои от щатите имат Републиканците, а в други Демократите. Там дори другият кандидат не прави кампания. Кампаниите са насочени към тези щати, където гласоподавателите се колебаят и където е решаваща победата. От тях идват изненадите и се определя победителя. Тази система датира още от първите избори за президент и позволява на победителя да спечели дори и с по-малък общ брой на гласовете.

Какво притеснява пазарите в изборната нощ?

"На първо място непримиримостта на двете страни, която със сигурност ще доведе до оспорване на резултатите и до повторно преброяване на гласовете в някои щати. Инвеститорите не обичат несигурността", обяснява Цветослав Цачев.

Изненадата при предишните избори всъщност продължи само една сесия и след 6% спад още на първия ден, след резултатите имаше обръщане на пазара. Пазарите не възприемат добре протестите, напрежението и неяснотата, но не реагираха на оспорването на резултатите. След предишните избори от 8 ноември 2016 г. чак на 25-ти администрацията на тогавашния президент Обама публикува изявление, че изборите са честни и отразяват желанието на народа.

Сега поляризацията сред американците е много по-силна и това се вижда в рекордното предварително гласуване по пощата. Оттук идват тревогите на инвеститорите, пише още в анализа.

Икономическите аспекти на победата

"Ако Байдън спечели, това ще се превърне в огледалното събитие от 2016 г. Фондовият пазар ще падне, защото инвеститорите ще очакват повишаване на данъците на корпорациите и регулаторен натиск върху големите технологични компании", посочва Цветослав Цачев.

Байдън смята да увеличи данъчните приходи с 3 трилиона долара за мандата си на президент. В същото време планира и повишение на бюджетните разходи с още 5 трилиона долара. Което е добре, защото американската икономика има нужда от нови стимули и харчове, за да превъзмогне шока от пандемията.

"Възможно е инвеститорите бързо да спрат да гледат към сумата от 3 трилиона и да прегърнат идеята за 5 трилиона нови разходи. В такъв случай ще има обрат на пазара след 5-10% спад за един или няколко дни. Ще се коментира също така и промяна във външната търговия, която дори и да не премахне всички ограничения за Китай, поне ще облекчи осезаемо бизнеса на транснационалните корпорации, особено с Европа", смята главния инвестиционен консултант на Елана Трейдинг.

Ако Тръмп спечели, нищо няма да се промени. Щатската икономика ще продължава да разчита на дефицитите, макар че Републиканците все повече искат да ги ограничат. За инвеститорите победата на Тръмп означава връщане към "нормалното", става ясно още от анализа.

"И като вземем предвид, че щатският пазар е спрял растежа си през последните два месеца, вероятно е резултатът от изборите да върне ентусиазма на инвеститорите. И покачването да се възстанови в очакване на нови стимули. Победата на Демократите в Сената и Конгреса дори ще изиграе добра роля за Тръмп, тъй като те искат повече стимули и досега бяха блокирани от Републиканците", смята Цанев.
 

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фондовият пазар се срина вчера - това какво означава?Всеки един от претендентите си има своя финансова и технологична част която го подкрепя така че и в двата случая на победа ще има падане на пазара.По важно е какво хората искат и какво ще означава това зашото на изборите не се гласува само за президент, а за Сенат и Къщата на представителите. АКо Тръмп победи а Сената и Къщата станат/останат при демократите как ще се отрази на финансовите пазари? Какво ще стане при обратният вариант?
21
3
 
7
 
! Отговори
Тръмп 2020 преди 3 години
Нека канските писъци на либерали,*** и комунисти започнат на 3 ноември!
20
2
 
11
 
! Отговори
Истината преди 3 години
По-голям клоун от спящия Джо за кандидат-президент никога не се е явявал в американската история.Тъпизмите на Байдън надминават злобата на Килъри!
19
1
 
2
 
! Отговори
Емиии... преди 3 години
да вадят револверите и да решат спора като мъже, какво се плюнчат.В америка така се решават спорове.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп ще размаже Байдънчо навсякъде. Не съм сигурен дали пишмандемократите ще спечелят и сената и конгреса. Вероятно е да не успеят да го направят. Нещата при тях са повече от трагични. Само прочетете глупсотите на другара от 21-ви пост. Истинска умнокрасива драма!
17
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путинистите си умират да спечели Тръмп щото е техен човек.Ми сега да дигнат мизата и да не се разсейват.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не му пука особено.Каквото и да стане америка си остава държава от престъпници и африкански роби и от нея никой не очаква нищо добро.Ако ще да се изколят.
15
15
 
5
 
! Отговори
Питър преди 3 години
Икономистите, вещаещи срив на фондовия пазар при Байдън, ще трябва да си изядат дипломите съвсем скоро. Край на безсмислените търговски войни, засилено сътрудничество между Европа, САЩ и дори Китай, общ план за преодоляване на корона-кризата... Вдигането на данъците може да има съвсем краткосрочен ефект, икономиката на дефицита, служеща на игнорантния популист Дон Тромбон е далеч по-опасна....
14
3
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Секссс записите с синчето на диментиралия педооо кандидат за президент бяха пуснати първо от китайската телевизия както спомена колегата gtv точка org, по-долу,BitChute позволява свободата на обществото да ги види тубата фейса и туитър ги прикриват!Да разбираме значи ,че са съучастници във прикриването на корупция и педофилияяя???
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
gtv точка org
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
патриоте, какво казва психотоАlex Jones по въпроса?
11
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако спечели Тръмпича измисления ковид ще изчезне напълно, и ще има много рептилски сълзи.Господ да помага на Тръмп светлината в смъртоносния тунел.
10
9
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Начи ще им дадем още 3 милиарда за още 8 стари бракми......ако е Тръмп....
9
2
 
6
 
! Отговори
лесбиянец преди 3 години
До БауЗа килъриту се знае,че е такава!
8
4
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 6Ако разбираше от "снимки и видео през 2020" нямаше да вярваш изобщо ... Могат да ти сложат лицето и гласа 1 към 1. Казва се "deepfake". Провери в тубата ако не вярваш. През 90-те щеше да е доказателство видео, сега ... не е.
7
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквам с нетърпение победата на Байдън.Голямо лаппане ще падне.А долара ще отлети на 1 към 1 с еврото.
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауХубаво е, че не падаш по гръб, но всичко си има граница. Понякога трябва и да си на правилната страна, защото ще се намразиш.Ситуацията тук е, че от много време се повтаря, че бандата на Килъри Клингон са педофили и вече има и снимки и видео. След изборите в САЩ ще излизат и още неща срещу либералите. Ще има трибунали.
5
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми руснаците да пуснат още малко мъни.Дан се стискат.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Байдън ,е доста стар,за къв се мисли,явно се напикава
3
6
 
18
 
! Отговори
Q-anon преди 3 години
Вече нищо не може да предотврати преизбирането на Тръмп.