Спейс Екс изстреля космически кораб с астронавти към МКС

Слага се край на 9 г. зависимост на НАСА от Русия
Обновена: 16 ное 2020 08:05 | 16 ное 2020 07:53, Елка Василева
241
Спейс Екс изстреля космически кораб с астронавти към МКС
Снимка: архив, БГНЕС

Спейс Екс изстреля успешно първия си космически кораб на оперативна мисия до Международната космическа станция (МКС).

Частната американска компания ще транспортира до МКС астронавти на НАСА, слагайки край на девет години на зависимост на космическата агенция на САЩ от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Капсулата "Дракон", която в тази година на изпитания - на първо място пандемията от новия коронавирус, но и протестите срещу расовото неравенство и политическите спорове в САЩ - бе наречена от екипажа "Резилиънс" ("Устойчивост"). Тя бе изстреляна с ракета "Фалкон 9" в 19.27 ч. източноамериканско време вчера (2.27 ч. българско време днес) от космическия център "Кенеди" на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида. При ракетния пуск цялото крайбрежие на най-южния американски щат бе осветено.

Основателят и ръководител на Спейс Екс, ексцентричният милиардер Илон Мъск, бе принуден да наблюдава изстрелването от дистанция, защото даде положителна проба за коронавируса.

За сметка на това свидетел на историческия момент стана вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в качеството си на председател на Националния космически съвет. "Добре дошли в продължението на една нова ера в Америка на изследване на космоса (с апарати с хора на борда)", заяви Пенс.

Началото на полета премина добре. Три минути след изстрелването на 90 километра над земната повърхност, докато ракетата се движеше със 7000 километра в час, първата степен се отдели безпроблемно, за да се върне на Земята и да бъде използвана отново.

На борда на капсулата "Дракон" са трима американци и един японец. Това са командирът на полета, полковник Майк Хопкинс от военновъздушните сили на САЩ, и още двама американци - капитан трети ранг от военноморските сили Виктор Глоувър, първият чернокож астронавт на дългосрочна мисия в космоса, и физичката Шанън Уокър, единствената жена от екипажа. Четвъртият човек на борда е японецът Соичи Ногучи. Асошиейтед прес отбелязва разнообразния състав на екипажа.

Предвидено е полетът да продължи 27 часа и половина, изцяло в автоматичен режим. При необходимост екипажът може да поеме ръчен контрол върху капсулата.

Скачването с МКС е планирано за към 6 ч. българско време във вторник. Четиримата астронавти ще останат шест месеца на борда на станцията, където сега се намират двама руснаци и една американка.

По план ракетата трябваше да бъде изстреляна с едно денонощие по-рано. Полетът обаче бе отложен заради неблагоприятни метеорологични условия.

Историческото първо изстрелване на пилотиран космически кораб на Спейс Екс се състоя на 30 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
12
 
3
 
! Отговори
LOL преди 3 години
Какъв край на зависимоста ... какви 5 рубли ? НАСА отдавна се е изчерпала като организациия .Ама щото са от "най-великата и най-технологично развита нация" дълго още няма да си го признаят. Но ФАКТИТЕ говорят. -Загуби си документациите за полетите до Луната. Сега може да докаже че е ходила само по спомени и тролски приказки.-Започнаха да копират стари руски ракетни двигатели, ама за да не им се смеят изтикаха "гения" Мъск на предна линия.-Вече нищо не прави сама - НАЕМА подизпълнители .
83
2
 
10
 
! Отговори
Планът на Мъск преди 3 години
Истински големият пробив на Мъск е кораба Starship и ракетата BFR. Първите тестове на Старшип преминаха успешно на частния космодрум на Мъск Бока Чика в Тексас. Той има невероятните възможности за превоз на 100 души, презареждане с гориво в космоса и полети до Луната и Марс. Първият полет в космоса и презапеждане с гориво е планиран за 2021г. Карго и кацане на Марс за 2022г, облитане на Луната с екипаж за 2023г, хора на Марс за 2025г.
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък четох, че Мъск ще праща космясали Чеборашки за опитни гуцки до Марс.
81
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко е пътя до МКС със новата частна западна технология?ТРЕ ДЕНА ПЪТ С КАМИЛИ...Селям алейкум...
80
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РУСИЯ ИМА ТЕХНОЛОГИЯТА, ЕДИНСТВЕНА В СВЕТА.
79
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаАнглийските чебурашки против Русия! Браво пияндета!
78
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСъединените щати могат вече само да плащат защото нямат технологията.
77
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KromПоследните коментари потвърджават факта - болни сте другари! Ментално! Т.н "британско превъзходство" приключи другари от медийния фронт. Русия има технологията, вие нямате. Свиквайте, пийте си хапчетата редовно и намерете друга амбразура да пърдите с английските си простотии.
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само се чудя да ле ластиците са плоски или кръгли, да ле са китайски или индийски, ама се носят слухове, че преговарят с един гараж за кинкалерия от Бангладеш, за по-тънкажна цена?!
75
4
 
10
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Последните коментари потвърждават написаното от мен. Болни сте другари! Ментално! Т.н. руско "превъзходство" приключи, другари от медийния фронт. Свиквайте. Разбира се, спорно е въобще дали го е имало, де. Репортажите с тресящите се като вибратори руски космонавти при излитане заминават в миналото. Свиквайте, пийте си редовно хапчетата и намерете друга амбразура да закривате.
74
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер политкоректен екипаж! Бял, черен, жена и японец. Остава да признаят, че единия е гей и са готови за Оскар!
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНо си имат леви екстремисти
72
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KromАМИ СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ НЯМАТ СОБСТВЕНА ПРОГРАМА ВЕЧЕ
71
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Kromстатията е накацана от болни мъскофили пропагандисти алкохолици препили с менте джин
70
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със спейхикс 3 дена път с камили до МКС и си кендзат в скафандрите
69
6
 
12
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Четох до двадесетия коментар надолу. За повече няма да си губя времето. Статията е накацана от болни русофили като л..но от мухи. Тъжна картина. Ами Съединените Щати наляха пари и възстановиха собствените си програми. Очевидно е, че за русофилите това е основание за бяс. Тъпо!
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименако английските хвалипръцковци си знаеха мястото и не си виреха носа Роскосмос още щеше да вози астронавтите на НАСА а не да се мъчат с мъсковите недоразумения
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако руските хвалипръцковци си знаеха мястото и не си виреха носа, Роскосмос щеше още да бъде ползван за такси от НАСА. Докато през 2012 година полетът на един американски астронавт със Союз струваше $25 милиона, то през 2020 година искаха $90 милиона. Това принуди НАСА на конкурсни начала да възложи тази дейност на частни фирми и виждате резултатът днес. В последен стадий е разработката на кораба на Боинг и много напреднал на Безос Блу Ориджин. Така че в САЩ скоро ще има 3 пилотируеми кораба.
66
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименмъск бърка по дупките на русофилите с език
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиЕ да, след 50 години сигурно ще са по-ефективни, както ролс ройс, но всички купуват мерцедес.. но британия вярва в светлото бъдеще и така вече 1000 години от времето на крал Артур