Заплаха ли са дигиталните пари за доминацията на долара?

Финансистът Петко Вълков пред Bloomberg TV Bulgaria
15 апр 2021 22:46, Анисия Иванова
16
Заплаха ли са дигиталните пари за доминацията на долара?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дигиталните пари могат да намалят значението на долара в световната търговска и финансова система. В такъв случай курсът на зелените пари би бил поставен под много сериозен въпрос. Това заяви Петко Вълков, финансист, началник "Трежъри" в Българска банка за развитие, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Вълков обясни, че въвеждането на дигитални валути ще позволи изпълнението на трансакции между две държави, заобикаляйки долара. Той даде за пример Китай и Иран като страни, които могат да се възползват от подобна опция, тъй като така ще избегнат всички санкции. “Русия също участва много сериозно в оптите за намаляване на значението на долара”, изтъкна Вълков. “Ключов момент, който ще определи бъдещето на дигиталните валути, е, че при биткойн например имаме пълна анонимност на трансакциите, докато при цифровите валути е точно обратното - издателят по всяко време и винаги ще знае кой какво има и за какво е похарчил своите пари”.

По думите на госта Китай неслучайно е първата държава, която тръгва по този път. Според него обаче примерът на страната няма да е показателен за целия свят. “Разплащанията с дигитални валути ще са още по-бързи, трансакционните разходи още по-ниски. Получателят обаче трябва да предоставя информацията на трети страни. Предстои да се види дали обществото е готово да приеме това”.

“Новите цифрови валути са програмируеми - те ще могат да бъдат с краен срок, да се харчат само за определени неща”, обясни още гостът. "Цената на дигиталните пари ще е равна на цената на обикновените пари", каза експертът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Вълков коментира и листването на Coinbase в Nasdaq, което повиши цената на биткойн до рекорд.

Той отбеляза, че целта на листването е налагането на биткойн и въобще на цифровите валути в обществото. Според него обаче целта крие и своите рискове, включително, че приложението на биткойн не е свързано с тази борса. “Листването е залог за бъдещето на криптоактивите, но този залог не е безрисков”.

Експертът прогногнозира, че е вероятно на частните компании да се позволи да имат свои токени, които ще се разменят срещу валута и ще се използват за плащане на определени услуги в семейството на издателя.

Целия коментар вижте във видеото.


16
Още от САЩ
Използва ли ЦРУ социалните мрежи, за да изгради позитивен образ?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
дудука. преди 3 седмици
Никой не му пука на
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никой не му пука
на ***.
7
0
 
4
 
! Отговори
отСиднейАавстралия преди 3 седмици
Ами Американската секюрити комисията осъдиха по малки играчи, Например издавали токени които важали за храна в ресторанти, ама хората си ги търгували като най обикновена крипто валута. Осъдиха ги и малката крипто валута замина. Съдят и Рипъл че е скам, а той е такъв. Америка е прецедентно базирана съдебна система, сега просто създават съдебните прецеденти с малките централизирани крипто, и ги печелят делата, и после тези съдебни решения автоматично ще важат за всички останали големи крипто
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
“Поживём, увидим”, сказал Медведь.
5
1
 
8
 
! Отговори
собственик преди 3 седмици
Не знам що се радвате. Виртуалните пари са въздух под налягане, като ви дръпнат шалтера и угасвате кат изгорели крушки. Бъдещето е в частните пари - злато, ценни метали, имоти на стратегическо място и т.н. Като станат задължителни криптите и всички видове разплащания минат на крипто тогава можем да говорим за глобален пазар, но дотогава - нула.
4
0
 
1
 
! Отговори
V преди 3 седмици
Има някой нови криптовалути с доста амбициозни планове. Напримен бинанскойн с обратно изкупуване и най голямата борса за крипто. Кардано с по малки такси и много големи арабски капитали. Да видим те кво ще направят.
3
1
 
2
 
! Отговори
V преди 3 седмици
Първо биткойна не е чак толкова анонимен. Има начин да се проследи .Монерото е анонимната валута .До колкото знам зет кеш му беше конкурент но монерото е с двойно по голяма капитализация. Само частните криптовалути имат бъдеще .Дори в момента еврото има по малко доверие от биткойн. При международни плащания не искат евро но всички вземат долари и биткойни . Според мен това е много лошо за еврото и лева. Пак сме заложили на куц кон ;) Частните криптовалути са бъдещето а не държавните.
2
0
 
4
 
! Отговори
българина преди 3 седмици
точно обратнпто, дв създадпха огромен пазар за напечатаните трилиони долари, все пак вски вл валути се търгуваст в долсри, те го държст да не потъне! схема на цру и фед
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Моето мнение е, че с това нещо “дигитални пари” излизане от матрицата няма да има. Ще отпаднат националните централни банки, търговски банки не знам ще има ли. Не се радвайте на тоеа.