Руски хакери зад кибератаката срещу тръбопровод в САЩ?

По него минават 45% от доставките на гориво за източното крайбрежие
10 май 2021 14:26, Елка Василева
52
Руски хакери зад кибератаката срещу тръбопровод в САЩ?
Снимка: архив, БГНЕС

Руска престъпна група може би е отговорна за кибератаката срещу най-големия тръбопровод за пренос на гориво в САЩ, който трябваше да спре работа, предаде БНР.

Предварителните резултати от разследването предполагат, че това е атака на така наречената криминална организация „Тъмната страна”, която действа в Източна Европа, но не смятат, че организацията е свързана с държавата.

Още по темата

Фактът, че трябваше да затвори най-големия бензинов газопровод в страната, подчертава колко уязвима е кибернетичната инфраструктура и колко лесно може да бъде атакувана както от хакери ,така и от национални противници, като Русия, Китай и Иран, казват федерални експерти.

Според запознати „Тъмната страна“ (Darkside) има свой собствен уебсайт в т.нар. тъмна мрежа, който твърди, че групата е направила милиони кибератаки и разполага с масив от данни на жертвите, които не са платили откуп.

Тръбопроводът, пренасящ гориво от Тексас до Ню Джърси, транспортира 45% от доставките на гориво на източното крайбрежие.Това са 2,5 милиона барела на ден бензин, дизел, реактивно гориво и други продукти, които преминават по 8 800 км тръбопроводи. В изявление в неделя от компанията  заявиха, че някои по-малки странични линии работят, но централната  остава затворена.

Министърът на търговията Джина Раймондо заяви, че Белият дом работи за подпомагане на компанията, базирана в Джорджия, която управлява тръбопровода, за да може той да възобнови работата си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
кой ми ... в гащите преди 2 години
Руски хакери са акали в гащите на американците
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо да не са германски хакери?
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не искате да пипат вашите тръби, не пипайте чуждите.Толкова е просто.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бензинов газопровод?!
36
1
 
7
 
! Отговори
тъпото гоше преди 2 години
искам да попитам само в русия ли има хакери
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от това става ясно, че прокарването на задължително машинно гласуване има за цел да се манипулират изборите у нас чрез хакерска кибератака!
34
1
 
10
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
От статията се вижда, че всъщност не е ясно откъде са хакерите. Това, че (чрез въпрос в края на заглавието) се внушава че са точно руски, си е пропаганда по русофобската опорна точка.
33
2
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Боко Тиквата веднага да заклейми Русия и да изгони няколко руски дипломати. В противен случай БайДън няма да го потупа признателно по разголения зад_ник.
32
0
 
15
 
! Отговори
96478 преди 2 години
"руска престъпна група може би е отговорна за кибератаката срещу най-големия тръбопровод за пренос на гориво в САЩ," Аха, значи "може би", но ние да го разтръбим по света. С тези изявления американците правят руснаците по-симпатични. Русофобите твърдят,ч ее руснаците са *** и назадничави, но същевременно ги обвиняват в най-коварни и изтънчени киберпрестъпления, за които е необходим огромен интелектуален и технологичен потенциал. Дайте да изберем, все пак, кой е по-зловещият образ.
31
1
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Хакери спрели петрола по тръбите за да искат откуп. Ако искаха щяха направо да изпразнят банковите сметки не да си играят на тръби и бензини.
30
1
 
6
 
! Отговори
Генерална репетиция преди 2 години
Генерална репетиция за изборите на 11 юли ...
29
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То затова Гумен Гадев, БСП и Няма Такъв И- искат да се гласува машинно....
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при Трамп такива фалове бяха невъзможни и немислими.Търсете грешките на личностно наивно ниво.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по-скоро украинските шпиони са пратени от Херр Грюнен Фюрер да съсипят тексаския тръбопровод заради резултатите от назначението на Бидон-син за некакъв велик Шеф в Украина по енерго матерялите.Зимата иде. Газ по СеверенДва не е тръгнал. Тръбите през Урина ги демонтират. В Сибир секът дърва. Нещо май зеха нещата да се връзват.
26
2
 
3
 
! Отговори
А нашите избори!? преди 2 години
Затова искат да е машинно, а не заради гражданите!Ако беше заради гражданите щяха да го решат лесно.Например СИК брои бюлетините и пише протоколо:Общ брой гла сували .... бр.Гласували за партия Х .... бр. , преференции .... за партия У ........Всичко отива в РИК, там смятат общо за целия РИК, а протоколите от СИК и общият от РИК се качватна сайта на ЦИК - всеки може да си сметне и дапровери верен ли е общият протокол!Просто и ясно!
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е кой да е, ако не "злите" руснаци! Хаха САЩ вече напълно си живеят във холивудските филми!
24
3
 
26
 
! Отговори
Или руските хакери преди 2 години
На крива демокраци - все руснаците са и виновни!Айде у лево!
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Darkside не са русняци, а македонци от Битоля.
22
18
 
0
 
! Отговори
Rsaw! преди 2 години
Татко Джо пак ще пердаша с една малка шибучица по ушанката с петолъчка Голямата Руска мечка - непукистка.
21
3
 
16
 
! Отговори
Според запознати преди 2 години
"Според запознати" ?Хайли лайкли - това са врачки на боб! Те са по-запознати за хакерските далавери от 'официалните говорители' на хакерския профсъюз!Абе тез глупости чете ли ги преди да ги публикувате?