САЩ ще изпратят отбранителни системи земя-въздух на Украйна

Киев нямал нужда от повече бойни самолети
11 мар 2022 11:31, Елка Василева
120
САЩ ще изпратят отбранителни системи земя-въздух на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ заявиха, че Украйна всъщност няма нужда от бойни самолети, за да се брани от руските атаки, но съобщиха, че смятат да ѝ доставят повече отбранителни системи земя-въздух, предаде Франс прес.

"Самолетите не са онова, от което имат най-вече нужда в момента украинските ни партньори", заяви пред журналисти говорителят на американската дипломация Нед Прайс.

Още по темата
Анализът на разрушенията, причинени от Русия в украински региони, показва, че те се дължат главно на ракети и артилерийски снаряди. Самолетите не са най-подходящи за отбрана от тези оръжия, обясни той.

Според Прайс украинската армия все още разполага с редица самолетни ескадрили, годни за летене.

Той добави, че "ефикасността" на руската авиация е била "ограничена от наземните системи за противовъздушна отбрана" - ракети земя-въздух и портативни зенитни комплекси, по-специално Стингър, доставени от американците.

"Ще продължим да доставяме на нашите украински партньори системи земя-въздух" и "може би ще сме в състояние да им доставим още повече такива", допълни говорителят.

САЩ окончателно отхвърлиха в сряда предложението на Полша да предостави на американската армия своите изтребители МиГ-29, за да бъдат впоследствие предадени на Украйна, като сметнаха, че това би било "рисковано" и би могло да предизвика ескалация от страна на Русия.

Вашингтон не изключи изцяло възможността някоя страна от НАТО да достави изтребители на Киев, но това ще зависи от нейното "суверенно решение", подчерта Прайс, като намекна, че САЩ няма да подкрепят открито подобни действия.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега е подходящ момент Китай да нападне руската федерация и да завземе средната земя като я раздели на две.
91
0
 
6
 
! Отговори
Страхова невроза преди 2 години
До 79 Китай ще изкупят на ниски цени петрола,газа,всичките природни богатства на Русия,те са приятели само на приказки,чети и руски икономисти,те поне не лъжат,ала Путин е сляп.
90
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпращането е лесно. Получаването ще бъде проблем.
89
3
 
1
 
! Отговори
ТраЛаЛа преди 2 години
До ДимитърКато пуснат една заглушаваща бомба и тези дето си играят на пилотчета ще се хванат за палците.
88
5
 
2
 
! Отговори
Инфи преди 2 години
Боби е с руско IP. И доста още руски
87
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А памперси няма ли да изпратите??
86
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи САЩ ще са виновни за Третата световна война.
85
9
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Трола Боби ли се появи? Липсване ни прорушки послушнико, ти и тввоята проруска помия. Ако САЩ реши наистина да помага и изпрати MQ09 Reaper, RQ-04 Global Hawk и другии подобни, ще навре рускаците на кучето вв Г.Ъ.З.Ъ. и нищо и никой, няма да може да им помогне. Става т.н. GAME OVER.
84
9
 
11
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Незнам какви хора могат да подкрепят Путин, но определено не са част от homo sapiens. По-скоро са някаква група неандерталци, които искат унищожението на хората. В момента умират хора, разрушват се домове, но хиените вият че руснаците били правите... Те в момента са фашистите, и моля свалете си розовите руски очила и ще го видите. А при огромната ви любов към Русия - какво чакате, а не ходите натам? А само мечтаете за гнилия Запад и плодовете му...
83
3
 
8
 
! Отговори
До Боби преди 2 години
Като е толкова хубаво, отивай да живееш в Русия, и ако можеш да ми обясниш защо по половин милион руснаци годишно напускат Русия, а тая година ще са доста повече.
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гроби Таласомо само дето Русия праща най вече стари бракми които иначе са за скрап. Няма и помен от мощните оръжия и високотехнологични системи, явно смятата за ненужно. Така че никаква важна информация не получават на запад, а и като гледам как дори генералите им папагалстват глупостите от медиите, не мисля че имат достатъчно акъл да извадят каквито и да е поуки... Те си вярват, че Русия върви по някакъв техен си план и не можела да го изпълни, което е налудничево.
81
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киев има нужда от поне капка разум. Ама не, ако питаш Киев, то не е Киев а е Киийййийв... доказателство, че праурките са го създали, не Русия...
80
11
 
10
 
! Отговори
expert преди 2 години
По *** от управниците Зеленски - фошисти до сега не е имало в Славянския свят!... Путин трябва бързо да приключва с тях!
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 79.. До боби........ Само че Китай са насреща за тези неща.
78
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече не могат да пратят нищо голямо, и съответно с висок обсег. Русия има варианта да лети извън обхвата на ръчните системи, или да ползва широк обхват артилерия, и в двата случая недосегаеми за тези системи.
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка ракета върви с туба грес.
76
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекрасна новина! Ще има още много руски трупове върху великата украинска земя!
75
1
 
4
 
! Отговори
коко преди 2 години
джевелина в ръцете на бандит е супер срещу инкасаторски коли да му мислят застрахователите
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 81Те в Украйна до сега не са ли имали ПВО?)))))С-200 и 300 са стари системи и са почти неефективни срещу новите крилати ракети,, Калибър", с които руснаците почти им унищожиха ПВО то. Имат и РК,, Бук", но и те са модифицирани стари РК.
73
8
 
8
 
! Отговори
аноним преди 2 години
САЩ, ако продължават в това направление ще го събудят с порасналите дъщери на гъбките, които пусна Япония