ѕроф. „уков: ¬ »ран всичко отиде по д€волите, следващите 50 дни ще е напечено

ѕодредбата в тази страна невинаги е безкръвна
21 май 2024 09:03, ѕетър Ѕойчев
91
ѕроф. „уков: ¬ »ран всичко отиде по д€волите, следващите 50 дни ще е напечено
—нимка ‘окус

¬ »ран всичко отиде по д€волите и всичко тр€бва да бъде пренаредено така, че отделни личности и отделни институции тр€бва да намер€т отново своите интереси. » това не винаги става бързо, и невинаги става безкръвно. “ака коментира събити€та в »ран пред ‘окус арабистът проф. ¬ладимир „уков.

¬ следващите 50 дни, по време на които тр€бва да бъдат организирани и проведени изборите за нов президент на »сл€мска република »ран, ще бъдат неспокойни, каза още той.

"ўе видим кои ще бъдат кандидатите за наследници на »браим –аиси, вече започнаха наддавани€та. —поред мен, дори още в ден€, в който сами€т јли ’аменей подписа указа, по силата на който той назначи ћохамед ћохмир за временен президент", обърна внимание проф. „уков.

¬ »ран вече са разместени вътрешно-политическите пластове, които са на второ ниво. "ѕърво ниво, това е ј€толах ’омейни - духовни€т ръководител, а отдолу всъщност до вчера фактически беше негови€т много гол€м веро€тен наследник »браим –аиси.

Ќещо повече, бивши€т външен министър - јмир јбдолахиан много често се сочеше като евентуален  сериозен кандидат за президент, което само по себе си подсказваше една приемственост. —ега обаче, н€как си нещата се струпват и акумулират по начин, по който става дисхармони€. –аиси, знаем неговото минало, много често той е наричан “касапинът от “ехеран", човек, който в кра€ на 80-те години, заедно с трима свои колеги в качеството си на прокурор е издал н€къде над 30 000 смъртни присъди.

¬ момента, в който встъпи все пак като президент, той усп€ да организира, да стабилизира и да йерархизира тази сложна управленска пирамида в »сл€мската република, в ко€то се опита да балансира интересите на водещите институции - на духовни€ ръководител, на президентството, на парламента, на съдебната власт, на терикадите от  ом, на революционната гварди€, на арми€та.

¬сички те имаха свое м€сто и те функционираха по един определен тертип, по определена логика, наложена, зададена от принципите на »сл€мската република", каза още проф. ¬ладимир „уков.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


91
ќще по темата: »ран–аисипрофчуков
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
”слугата коментари е временно недостъпна. »звин€ваме се за неудобството.