Военният конфликт: САЩ отказаха на Украйна ракети с дълъг обсег

ЕС с компромисно петролно ембарго, Нидерландия остава без газ
31 май 2022 07:00, Петя Славова
163
Военният конфликт: САЩ отказаха на Украйна ракети с дълъг обсег
Снимка: БГНЕС

САЩ отказа на Украйна ракети с дълъг обсег, ЕС с компромисно петролно ембарго, Нидерландия остава без газ= Кои са последните акценти около военния конфликт, обобщава БГНЕС.

 Руските сили напредват в Севернодонецк

Руските сили се приближават по-близо до центъра на източния украински град Северодонецк, който е бомбардиран от седмици в битката за индустриалния център на Украйна. "Руснаците настъпват в Северодонецк. Боевете продължават. Ситуацията е много трудна", съобщи губернаторът на Луганск Сергей Гайдай в Telegram. Северодонецк е най-източният град, който все още е под украински контрол. Превземането му ще даде на Русия фактически контрол над Луганск, един от двата източни региона, които съставляват желания Донбас.

Още по темата

 ЕС предлага компромисно петролно ембарго

Лидерите на ЕС се събраха в Брюксел с надеждата да убедят унгарския премиер Виктор Орбан да приеме редактираното петролно ембарго срещу Русия като част от шестия пакет от санкции срещу Москва, на който Будапеща наложи вето. Унгария, която внася 65 процента от потреблението на петрол от Русия през тръбопровода "Дружба", поиска изключване от забраната за внос. Членовете на ЕС предложиха да изключат газопровода "Дружба" от ембаргото "засега" и да налагат санкции само върху петрола, доставян до ЕС с танкери. Орбан определи това като "добро решение", но търси допълнителни гаранции за енергийните доставки на страната си.

Убит френски журналист

32-годишен френски телевизионен журналист бе убит, докато отразява евакуацията на цивилни край Северодонецк за новинарския канал BFM. Фредерик Леклерк-Имхоф е осмият журналист, убит по време на служебните си задължения, сочат данни на неправителствената организация "Репортери без граници" и AFP. Журналистът е бил убит от шрапнел, докато автобусът, с който пътувал - част от хуманитарен коридор, е бил обстрелян. Негов колега е ранен.

 САЩ няма да праща на Украйна ракети с далечен обсег

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че няма да изпрати в Украйна ракетни системи, които биха могли да поразят цели на територията на Русия, въпреки спешните искания от Киев за именно такива оръжия. „Няма да изпращаме в Украйна ракетни системи, които могат да нанесат удар в Русия“, каза Байдън. Киев поиска от Съединените щати ракетни установки с обсег до 300 километра.

 Първо френско министерско посещение

Париж е готов да увеличи военната си помощ за Украйна. Това заяви новият външен министър на Франция Катрин Колона при посещението си в Киев.

Колона е първият френски министър, посетил Украйна след руската инвазия. Повечето големи западни държави вече изпратиха своите висши дипломати. Колона има задачата да успокои украинския президент Владимир Зеленски, който обвини френския си колега Еманюел Макрон, че притиска Украйна да предложи териториални отстъпки на Русия в замяна на мир.

 Газпром се готви да намали холандските доставки

Холандската енергийна компания GasTerra съобщи, че Русия ще спре газа за страната заради отказа й да плаща в рубли, което е ключово искане на Кремъл от началото на инвазията. Очаква се Русия да врътне кранчето на Нидерландия на 31 май. Газпром вече спря газа за Полша и България заради отказа им да плащат в рубли. Датската енергийна компания Orsted предупреди, че Русия може да намали доставките на газ и за Дания, след като тя също отказа да плати в рубли.

 Netflix напуска Русия

Руснаците губят достъп до стрийминг гиганта Netflix, който е последната западна компания, която се изтегля от страната заради войната в Украйна.

 Трофеят на Евровизия бе продаден на търг, парите - за армията

Украинският оркестър Калуш, който спечели конкурса за песен на Евровизия тази година, продаде на търг трофея си във Facebook, за да събере средства за украинската армия. Трофеят - голям кристален микрофон с логото на песенния конкурс - спечели 835 000 евро след наддаване, спечелено от украинската компания за биткойни WhiteBIT.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: украйнаСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
5
 
! Отговори
САЩ и СССР преди 1 година
Това зло ни запазиха територията...
80
0
 
2
 
! Отговори
пред вратите на адем преди 1 година
ОСТАВИ ВСЯКАКВА НАДЕЖДА!
79
0
 
2
 
! Отговори
детска игра преди 1 година
До Анонименнаречена война
78
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До !!! 84НАТО се намесва вече, само дето украинците не ги бива много във войните, а имаха големи надежди за тех янките :)))
77
9
 
5
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
Да им дадат и ядрени оръжия. Веднъж за винаги да изметат това зло от земята.
76
4
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
По последна информация украински баталъон в района на Миулаев е получил нареждане да премине в контраатака срещу руските позиции в областта. Руски разузнавачи са засекли придвижването на баталъона и са предприети артилерийски и авиционни удари по военните колони на украинския баталъон. В резултат на тези удари украинските бойци са предприели единственото разумно решение и са побягнали да се спасяват във всички посоки накъдето им видят очите. Това показва, че украинците вече не могат да атакуват
75
17
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Че то САЩ ако им даде ракети с обсег 300-750 километра след 3 седмици над Кремъл ще се вее украинското знаме. Русофилите трябва да целуват заддника на Байдън, а вместо това те продължават да обслужват заддника на Путин.
74
15
 
3
 
! Отговори
!!! преди 1 година
НАТО и най-вече САЩ трябваше да се намесят ПРЕДИ войната и да разположат войски в Украйна. Тогава обаче надделя тезата "да не дразним Путин". Е да, но войната вече е факт и вече е късно за любезности. Войната няма да спре просто ей така. Рано или късно НАТО ще се намеси по един или друг начин, било с оръжие, било и наистина.
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11111Нарочно рашките не си използваха цялата авиация, ако е беха използвали, немаше да остане нищо в градовете :) Хубавото е, че янките видеха, че урките са безполезни ид иоти, отказват им вече помощ :))
72
10
 
4
 
! Отговори
ЧЕРВЕНА СГАН преди 1 година
Обаче Дания изпрати "Харпуни" с далекобойност 300 км.И целият черноморски флот на Рассия се скри у миша дупка.За некакъв десант край Одеса веке и дума не става...
71
5
 
6
 
! Отговори
11111 преди 1 година
Байдън беше казал, че САЩ нема да пращат и ПВО.Обаче през последните два месеца руските льотчици не фъркат над Украйна.Що така...
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Победата 60 Вярвай си, това успокоява....
69
2
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Май на Байдън му светна... !
68
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом янките им отказват оръжия, значи са се убедили, че от украинец войник не става :))) Зеленски от толкова говорене си изприщи езика, ефект нулев, смех в залата :)))
67
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко да поясня, става дума за ракети не за системи. Системите ще бъдат дадени, но в комплект с ракети с обсег от 40 до 70 км. Не разбирам ви путниците, какво толкова се радвате! Дори с модификацията с нисък обсег, огневата им мощ и точност ще бъде достатъчна да унищожи техниката на рашистите.
66
3
 
8
 
! Отговори
Зинченко преди 1 година
Скоро ще превземем Херсон!Напредваме бързо!
65
13
 
14
 
! Отговори
Тарас Булба преди 1 година
Путин ще бъде отстранен тия дни....Подготвя се почвата....
64
16
 
14
 
! Отговори
КЛИЧКО преди 1 година
Последен рунд...и Путин в нокаут !
63
18
 
18
 
! Отговори
Блъди Мери преди 1 година
Путинската кохорта пак се е барикадирала във Форума, заела е мястото на амбразурата от рано сутринта, копейките май са на привършване и матросовците огладняха, че и сън не ги хваща ... !!!
62
3
 
6
 
! Отговори
До 62 преди 1 година
Браво за интересната гледна точка че атомнатаб е на тепсия дадена на червените за да имат и двете държави "много опасни врагове" които да отвличат вниманието на хората от истинските проблеми на бедност и неравенство царящи и в двете огромни държави Сценария се пише предварително с участието на двете страни и после ни играят спектАкъла