Байдън призова за приемане на закон за абортите

Изборите през ноември са най-бързият път към това решение
39
Байдън призова за приемане на закон за абортите
Снимка: БГНЕС

Най-бързият път, който ще позволи на жените да се възползват отново от конституционното право на аборт, отменено през юни с решение на Върховния съд на САЩ, това е приемането на съответния закон в Конгреса. Такова мнение изрази президентът на САЩ Джо Байдън, предаде Франс прес.

"Не можем да оставим Върховният съд извън контрол да ограничава свободите", заяви Байдън. Той подписа в Белия дом президентски указ с ограничен обхват, целящ да смекчи въздействието на историческото решение на най-висшата юридическа инстанция в страната.

Байдън призова жените в САЩ да гласуват на изборите за Конгрес през ноември и каза, че  ако в Конгреса има голямо демократическо мнозинство, то това ще бъде най-бързият начин да се преобърне решението на Върховния съд, допълва Ройтерс.

"Това е най-бързият път, който е на разположение. Надявам се и силно вярвам, че рекордно много жени ще отидат да гласуват, за да поискат отново правата, които им бяха отнети от съда", каза Байдън.

Той предупреди републиканците, че ако поемат контрол върху Конгреса след изборите и се опитат да прокарат национална забрана на абортите, то той ще й наложи президентско вето.

Указът, подписан днес от Байдън, не може да върне достъпа до аборт в над дузина американски щата, където има строги ограничения или пълна забрана на абортите. Още около дузина щата се готвят да наложат допълнителни рестрикции, припомня Асошиейтед прес.

Подписаният днес от Байдън документ обаче поставя началото на серия от ограничени по обхват инициативи с цел защита на достъпа до аборт и на конституцията, допълва Франс прес. Текстът предвижда защитата на мобилните клиники за аборти на външните граници на щатите, които са забранили процедурата. Белият дом иска също така да гарантира достъпа до контрацептивни средства. Освен това Белият дом има намерение да организира мрежа от адвокати доброволци за подпомагане на жените в юридически план.

Президентството също така обещава да защитава поверителните здравни информации и да се бори срещу дигиталното следене. Много защитници на правото на аборт предупредиха, че има опасности, произтичащи от данните онлайн, свързани с геолокализацията или приложенията за следене на менструалния цикъл, които могат да бъдат използвани с цел преследване на жените, които са направили аборт, посочва Франс прес./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Джо Байдън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям мерак му е да има аборти на тоя сатанист.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците трябва да са луди да гласуват за демократическата партия.
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог дава живот и единствено Бог има право да го отнема!!! Всичко останало е от лукавия. Поддържащите аборта, не смейте да се наричате християни. Колкото и да ходите по църквите вие сте сатанисти.
29
2
 
1
 
! Отговори
Внимание преди 1 година
Действително има много не съвсем нормални хора. Прочетох внимателно почти всички коментари. Та те са писани от един човек. По стил,смисъл,изрази съвпадат на 100 процента. Комплексярите си изливат яда,че са комплексари.
28
0
 
5
 
! Отговори
Аборт преди 1 година
Който носи бебето...той решава.
27
3
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
как аборт в девети месец, това наистина трябва да се забрани, дори и по-рано. Но също съм против абсолютните зарбани. Смешно е, че повечето мъже са против всякакъв аборт, а точно те се измъкват, и жените си гледат сами децата в най-честия случай, то бива лицемерие, ама толкова не бива.
26
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и ние в България ще забраним абортите
25
2
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Против абортите съм, особено когато са по-късно. Но съм и против забраните, защото никоя забрана не е довела до нищо добро. И защо тук някои обвиняват само жените, еди-какви били, като че ли мъжете не носят никаква отговорност? Абсолютно всичките ми познати, направили аборт, са го извършили, защото мъжете буквално се измъкват или пък директно ги карат да абортират. Поогледайте се колко са самотните майки и колко са самотните бащи?
24
2
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Защо не пишете как дядо Байдън казва -" край на цитата. Повтори репликата." Хахахахахахаха
23
2
 
1
 
! Отговори
? преди 1 година
А кога Байдън ще въвежда ухия режим в САЩ за забрана наалкохола, защото *** мутра професионали задминавайки Ал Капоне час от пипичеленото ще го изпраща на роднини нас....................тоя майтапчия Байдън в Мизия 21век но на Информация и Търсачките лекарската контрабанда ще подпира
22
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За последните 50 години в България са се родили около 7 милиона човека, и са направени още толкова аборта, 7 милиона човека са убити....това ви е етиката, това ви е разбирането за живота. Затова като гледате празните села и жилища, знайте че най големия фактор са абортите.
21
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абортите са супер. Бръкнеш с щипка - извадиш краче, бръкнеш втори път откъснеш му главата и вадиш лице, бръкнеш трети път изкараш още някой крайник. Но няма проблем, да й е леко на дамата да може да шмърка я пръскат по тоалетните в дискотеките още дълги години. Трябва да направят абортите като електронна игра жените сами да си бъркат и да гледат с камера как си убиват детето да ги видим колко аборта ще правят на година.
20
5
 
19
 
! Отговори
Ааа, не! преди 1 година
Няма ли най-накрая да напишете истината за абортите в САЩ. Върховния Съд не е издал "забрана" за аборти както лъжете, а дал правото на отделните щати да си решават след колко месеца може да се прави аборт. А не както бе до сега всички данъкоплатци да ги плащат и дори ако са в 9тия месец. Един демонкрат предлагаше дори след раждане да може да се умъртвява детето.
19
3
 
2
 
! Отговори
преди 1 година
Хората насилват един процес на ДНК репликация продължил на планетата прекалено дълго милиарди години и не отива на никъде, а причинява много страдания, да се случва отново и отново. Основната функция на всички организми е да си направи репликация и успял неуспял да умре от старост нерадост за да натори почвата, което не е безобиден процес, съпроводен с много предварително разложение и вмирисване. Раждащите доброволно или целево не възприемат колко малоумнo е всичко това.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, за който е слушал изказването, той всъщност призова 10-годишно момиче да си "приключи президентството".
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма "система за проследяване на менструални цикъл", става дума за телефонни апликации, където жените сами си ги въвеждат данните. Как ги използват техно-гигантите, ами за печалба, като всичко останало. А за Джордж Оруел борците за права трябваше да се сетят преди два месеца, когато Дядо Байдън искаше да създаде Министерство на Истината. Или преди 9 месеца, когато наложи задължителни инжекции с изпълнителна заповед. Късно е сега.
16
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетохте ли материала до край? Имали система за проследяване менстуралния цикъл на жените и така щяли да хванат коя е направила аборт!!!! Хора?! Боже мили, това ли искате за пример за подражание? Да има система, която дори да следи жените кога им идва цикъла и да алармира при аборт, че е престъпничка? Леле? Джордж Оруел пасти да яде!Егати демокрацията.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Джо - Оказа се, че просот са ги пуснали да влязат ...
14
9
 
7
 
! Отговори
Доцент преди 1 година
деменцията не прощава
13
12
 
6
 
! Отговори
Гуню преди 1 година
Във ФАЩ демокрацията е само на хартия.