САЩ не възразява Украйна да използва техни оръжия в анексирани територии

САЩ ще продължава да подкрепя украинците
28 сеп 2022 18:34, Йоана Цонева
176
САЩ не възразява Украйна да използва техни оръжия в анексирани територии
Снимка: БГНЕС

Съединените щати не възразяват Украйна да използва оръжия, доставени от западните сили, за да си върне собствената територия от руска окупация, включително областите, които Кремъл възнамерява да анексира, след като проведе там фиктивни референдуми, предава Укринформ.

Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който говори на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар във вторник, 27 септември, съобщава кореспондент на украинската агенция.

"Украйна има абсолютното право да се защитава на цялата си територия, включително да си върне територията, която по един или друг начин е незаконно отнета от Русия", отбеляза ръководителят на Държавния департамент на САЩ.

В тази връзка първият дипломат подчерта, че оръжията, предадени на Украйна от САЩ, както и от други съюзнически страни, вече са доказали своята ефективност - както в северната част на Украйна преди няколко месеца, така и сега - в южната и източната част.

Още по темата
Блинкен подчерта, че обявяването от руснаците на анексиране на украински територии няма да създаде никакви правни промени нито за САЩ, нито за Украйна по отношение на възприемането на ситуацията. Според ръководителя на американската дипломация "украинците ще продължат да правят каквото трябва, за да си върнат земята, която им беше отнета", докато Съединените щати "ще продължат да ги подкрепят."

Ръководителят на Държавния департамент също подчерта, че САЩ и други нации никога няма да признаят анексирането на украински територии, ако Кремъл обяви този ход. Той припомни, че Вашингтон вече е обявил намерението си да наложи нови "тежки и бързи санкции" на Руската федерация, ако Москва реши да обяви анексия.

Както съобщава "Укринформ", министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова международната общност да не се ограничава с мека реакция срещу фалшивите референдуми, организирани от Кремъл в Украйна.

"Нуждаем се от изключително сериозна и ефективна реакция с конкретни мерки, които да ударят руската икономика", каза първият дипломат на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
4
 
! Отговори
ЕЛИ преди 1 година
ДО 130,АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ,САЩ ВЪРШАТ САМО ЗЛИНИ ,НО КЪДЕ СА ЕВРО УПРАВНИЦИТЕ,НИЕ ЩЕ ПОСТРАДАМЕ ОТ АТОМЕН ВЗРИВ,НЕ ДИРЕКТНО НО ОТ РАДИАЦИЯТА, А САЩ СА НА 10 000 КИЛОМЕТРА
108
2
 
4
 
! Отговори
Афродита преди 1 година
Естествено,че щом е в интерес на Украйна,Блинкен ще съгласен на всичко.Че нали по произход е украинец!
107
1
 
3
 
! Отговори
Сем преди 1 година
Тук много некомпетентни хора се изявяват като познавачи и правят безсмислени коментарии.И най-вбесяващото е ,че много от тях употребяват като заучена мантра думата-джуджето-от Кремъл,забравяйки,или наистина незапознати със ,,осанката"на отсрещният ,,джуджак"както се изразяват,не съзнавайки,че той е по дребен и хищен.
106
6
 
11
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
Очаквайте скоро цял Киев да се превърне в пустинята Гоби. Ни Зеленият гущер ще оцелее ни Кулебовци ни Кличко никой. Ще бъде изравнен със земята да го знаете .Ще настане невероятно пиро шоу. Забавно ще стане чакайте го скоро ще е .
105
11
 
5
 
! Отговори
Зло Руско преди 1 година
До АнонименВсичко зло идва от имперска русия! Ниоя голяма държава не е правила война за нови теритерии от 75 години насам!
104
9
 
5
 
! Отговори
фюрер путин преди 1 година
100% вината е на Адолф путин терориста!!!
103
1
 
4
 
! Отговори
До 129 преди 1 година
Ако се взреш внимателно в това, къде - в коя държава - са изобретени същите, ще се завъртиш на 180 градуса. Знанието е велико нещо, също, като незнанието. И запомни! Цялата електроника се сглобява в Поднебесната, Тайланд, Тайван, Сингапур - сглобява се на ишлеме. Иначе, няма да можеш да си купиш нищо, поради десеторно по-високите цени и ти го знаеш много добре.
102
1
 
9
 
! Отговори
Уил Смит преди 1 година
Това е изказването на Блинкен от вчера, а току що Пентагона анонсира официално новата военна помощ за Украйна- 18 броя новички Химарс и боеприпаси, 150 бронированных высокомобильных многоцелевых колесных машин (HMMWV);150 тактических машин для буксировки вооружения;40 грузовиков и 80 прицепов для перевозки тяжелой техники;Два радара для беспилотных летательных аппаратов; след малко още по темата списъка е дълъг и дебел хахахаха
101
1
 
6
 
! Отговори
Хе хе преди 1 година
Може и да използват внесените ,,тайно ,,два ядрени заряда . . . . . от Израел . Колко му е ? Еврейн ,еврейну ,око не вади ,?Нали знаете ?
100
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ най-голямото зло в цялата история на човечеството !
99
1
 
3
 
! Отговори
18 някой преди 1 година
Има доста добри стоки , в къщи не се занимавам с военни работи и нямам такива .Но имам неща произведени в Русия, и Турски и Китайски и Германски и Италиански и разбира се и в България, обаче нямам нищо произведено в САЩ , просто по ирония на съдбата нямам процесори Интел ,не съм противник на Интел, просто така стана че не работя с тях, предполагам че повечето поне имат Интел процесор и имат нещо произведено от САЩ.
98
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Блинкен, настоявай пред старчето Байдън да разреши ракети ATACAMS с радиус 300 километра за Украйна и гледайте как украинците правят кайма от руско пушечно месо.
97
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще се бие до последния руснак който не е избягал от умиращата Русия. В Украйна вчера се е предал първият руснак от частичната мобилизация на Путин. Просто си е плюл на петите и е избягал от лагера където са го обучавали как да загине геройски в Украйна.
96
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мирът и добре да всеки- освен ако не си търговец на оръжие!!
95
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига да си продадат оръжието и далече от вкъщи- кво да възразяват!
94
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже Сащ ще се бият до последния украинец....защото са демократи...
93
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подчертава се "АНЕКСИРАНИ" територии! Което значи че не са РУСКИ.Жална им...
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пилмени хаха от руския магазин!
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щоколадови бонбони краснии октябр!
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
волга, преди 30 години :D