Опитват ли се руските власти да извадят американския дрон от дъното на морето?

Сблъсъкът не е бил умишлен
15 мар 2023 22:50, Нели Христова
393
Опитват ли се руските власти да извадят американския дрон от дъното на морето?
Снимка: БГНЕС

Сблъсъкът между руски самолети и американски дрон, който доведе до падането на дрона в Черно море, изглежда е най-значимата публично призната конфронтация между САЩ и Русия от началото на тоталната инвазия на Русия в Украйна преди повече от година.

Като такъв той повдига много въпроси и представлява момент, изпълнен с опасност.

Джон Кърби от Съвета за национална сигурност (NSC) на Съединените щати казва, че е имало други прихващания "дори през последните седмици", но това е различно.

Възможно ли е да е било инцидент?

"Въз основа на действията на руските пилоти става ясно, че те са били небезопасни, непрофесионални", беше присъдата на прессекретаря на Пентагона, бригаден генерал от военновъздушните сили Пат Райдър. "Мисля, че действията говорят сами за себе си."

Дали поведението на руските пилоти - уж изсипали гориво по пътя на дрона, а след това се ударили в него представлява значителна ескалация?

Според Пентагона целият инцидент е продължил около 30-40 минути.

През това време генерал Райдър каза, че не е имало пряка комуникация между руските и американските военни.

Американски служители казват, че смятат, че участващите руски самолети Су-27 "вероятно" са претърпели някакви щети, което показва, че сблъсъкът не е бил умишлен.

"Знам, че Държавният департамент изразява нашите опасения относно инцидента директно пред руското правителство", добави той.

Какво означава този епизод за бъдещето на американските операции с дронове над Черно море и за жизненоважното наблюдение, което подобни операции предоставят на Украйна?

"Ако посланието е, че те искат да ни възпрат или разубедят да летим или оперираме в международното въздушно пространство над Черно море", каза Кърби пред телевизионния оператор "Гласът на Америка", "тогава това съобщение ще се провали, защото няма да се случи".

Не е изненадващо, че Русия би искала да направи възможно най-трудно за съюзниците на Украйна извършването на такава работа.

Вашингтон мълчи какво се е случило с дрона.

След сблъсъка американски пилоти на дистанционно управление бяха принудени да го свалят в Черно море.

Генерал Райдър не каза къде е паднал или дали руският флот се е опитвал да го извади.

Аудиозаписи, циркулиращи в социалните медии, изглежда показват, че е в ход някаква руска операция по възстановяване. Но това не е потвърдено.

Очевидно Вашингтон няма да се зарадва, ако такава чувствителна технология за наблюдение попадне в руски ръце.

За Джо Байдън, решен да подкрепя Украйна "колкото е необходимо", това е деликатен момент.

Не само западните оръжия помагат на Украйна да устои на инвазията на Русия.

Това също е огромно количество разузнавателна информация в реално време за всеки аспект от военните операции на Русия, включително движението на плавателни съдове в Черно море и изстрелването на ракети, насочени към цели в Украйна.

От защитата на критичната национална инфраструктура на Украйна до планирането на собствените си настъпателни операции, Киев зависи силно от постоянния поток от информация.

По очевидни причини американските служители няма да бъдат въвлечени в какви допълнителни предпазни мерки, ако има такива, ще включват операциите по наблюдение.

Вашингтон иска да ги задържи, но се стреми да избегне използването на сила и рискува да бъде въвлечен в по-директна конфронтация с Москва.

Коментарът е на Пол Адамс - дипломатически кореспондент на BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Руските сили могат само да рушат но не и да градят.
263
1
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
аборигени
262
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в международни води каквото намериш си е твое, на сганта която пиши друго. И естествено що да не се опитат да го извадят, какво ще правят с него си е тяхна работа.
261
7
 
2
 
! Отговори
абе 306 преди 1 година
Ходи си коментирай във Русия бе !
260
4
 
10
 
! Отговори
Каква подкрепа? преди 1 година
Това си е пряка намеса във войната от САЩ и Европа срещу Русия.
259
6
 
4
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
На кой му трябват прецакани стари тенекии!??
258
7
 
11
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
Руснаците ще прекопират нещо от дрона. Както Московича, Волгата, танкове, самолети и пр. Копиращият винаги е втори. Двамата хулигани, Ленин и Путин, прогонват качествено руско население в чужбина вече сто години, където то влага талант, ум и усилия, несравнимо повече от разгадаването на някакъв си дрон след разпарчосване. Уличният хулиган Путин нанесе сериозен демографски удар на руския народ. Убитите и осакатени млади момчета ще оставят дефицит в баланса с жените както след втората световна.
257
6
 
16
 
! Отговори
Китайски Балон преди 1 година
Следващия път, пратете два дрона. Единия да снима как пада другия.
256
18
 
14
 
! Отговори
какво се чудим преди 1 година
Да увредиш чужда собственоста в международни води и да се опиташ да я откраднеш може само пияна нагла мужишка мутра .Да се надявае че ще си го получат какъвто отдавна си го търсят.
255
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъпичък е този дрон, та не могат щатските да го прежалят лесно. А го свалиха от раз, каквото и да си говорим. На едно място четох, че струвал 30 млн долара, на друго 58, но и 2 млн да е струвал пак не е малко. А изведнъж-имаше дрон, изчезна в дълбините на Черно море. Какво огромно опечаление.
254
1
 
15
 
! Отговори
:-) преди 1 година
И руснаците и американците са изпреварени от братята роми... Дрона вече е направен на каруца и шества по софийските евроатлантически улици
253
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами зящо отрязяхте руските канали - и сега ще ни казвате какво щели да правят- можеш ли да вярваш на някого който те лишава от информация и ти поднася каквото смята за нужно- това било демокрация и свобода на информацията - повече ми прилича на гьобелсова рапсодия
252
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много дразнещо пишете заглавията вместо да поднесете точна и достоверна информация търсим сензация в смъртта на хиляди и пускаме закачливи въпросителни заглавия
251
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оказа се, че руският пилот е излязъл от кабината и е препикал американският дрон.
250
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Захарова брутално се изгаври с говедата.Препоръча им да викнат смелите украински гмуркачи,взривили според САЩ Северен поток,сега да се гмурнат и в Черно море,та да извадят дрона.
249
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрона се продава на части вече в Севастопол... Появиха се обяви по стълбовете разлепени
248
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям кашмер за кравоподобните.А дронът вече е изваден от руснаците,което още не е доведено до знанието на родните ***.
247
26
 
23
 
! Отговори
До 291 преди 1 година
Излиза, че рашковцете могат да свалят само безпилотни дронове и пътнически самолети. Там им е силата.
246
26
 
19
 
! Отговори
Подводничар преди 1 година
Те маряците си от падводная лодка ,"Курск" утанула на 100 метра неможаха да извадят, дрон ще вадят с тая съветска попикана техника от 70-те години на миналия век - забрави!
245
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво излиза - оказва се, че дори и пътниески самолет ако изпусне фе*ка*лий по пътя на дрона и му омаже камерите с него е свършено?