Байдън нарече Си "диктатор", а Китай веднага отговори: Безотговорно!

Преди ден Антъни Блинкън беше на посещение в Китай
21 юни 2023 15:09, Нели Христова
99
Байдън нарече Си "диктатор", а Китай веднага отговори: Безотговорно!
Снимка: БГНЕС

Китай каза, че изказването на президента на САЩ Джо Байдън, в което той описа китайския лидер Си Дзинпин като диктатор, е било "изключително абсурдно и безотговорно", предаде Асошиейтед прес.

Размяната на думи идва само малко повече от ден след като държавният секретар Антъни Блинкън бе на посещение в Пекин, което имаше за цел да стопи ледовете в отношенията, които стигнаха историческа най-ниска точка.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин каза днес, че коментарите на Байдън на благотворително събитие в Калифорния "са изцяло против фактите и сериозно нарушават дипломатическия протокол и сериозно накърняват политическото достойнство на Китай".

"Това е очевидна политическа провокация. Китай изразява силно недоволство и опозиция", каза Мао на брифинг.

"Изказванията на САЩ са изключително абсурдни и безотговорни", заяви Мао.

Посещението на Блинкън в Пекин, където той се срещна със Си, имаше за цел да успокои напрежението между двете суперсили, но изглежда не е постигнало голям резултат, предаде БТА.

По време на благотворително събитие снощи Байдън каза, че Си се е озовал в неудобно положение заради напрежението около китайския шпионски балон, който бе свален от военновъздушните сили на източния бряг на САЩ.

"Диктаторите се оказват в неудобно положение, когато не знаят какво се е случило", заяви той.

Мао повтори китайското твърдение, че балонът е трябвало да извърши метеорологични изследвания и погрешка е излязъл от курса си.

"САЩ трябваше да реагират спокойно и професионално", каза тя.

"САЩ обаче изопачиха фактите и използваха сили, за да раздуят инцидента, разкривайки напълно своята природа на тормоз и хегемония", заяви говорителката на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Байдън е от хората, които използват етикети и клишета като истински Изкутвен Интелект.
62
1
 
14
 
! Отговори
В САЩ преди 10 месеца
И като в България една илюзия за демокрация! Но само на повърхноста! Там такива манипулации и използване на службите и фалшифициране на избори пада..управлява неизбраната нелигитимна дълбока държава! То и в България има избори и то доста често..пък демокроция не може да се нарече :(
61
0
 
2
 
! Отговори
Еднопартийна система преди 10 месеца
е формално на хартия! В действителност така наречената партия е една огромна структура от около 90 милиона души, сред които най-способните се изкачват до върха и им се дават управленски лостове на държавно ниво. Вътре в партията има идейни течения и сериозно противопоставяне и дискурс.
60
19
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
Не ми хвалете бедна,комунистическа нация като Китай къде ядат кучета,котки,плъхове,маймуни,прилепи,змии,червеи,цибетки с много ориз:):):):)
59
1
 
15
 
! Отговори
До 59 преди 10 месеца
Уникална инфраструктура. Явно много ги боли Краварите щом пищят така напоследък и всячески се мъчат да стартират конфликт в Азия. А междувременно Канадаките пенсионери емигрират в Китай. Ето един! Живее си страхотен живот човека. https://youtu.be/lHsxnTfxRSQ
58
0
 
14
 
! Отговори
Байдън и диктатор преди 10 месеца
Иска да управлява доживотно! И при най малкота заплаха от Тръпм веднага използва държавните слежби до го отстрани от изборити! За задържане на документи, престъпление за което разслидват срищу самият Байдън! Но Байдън е над закона! Байдън е закона!
57
0
 
10
 
! Отговори
До 60 преди 10 месеца
Много сте наивен ако си мислите че Си държи едноличната власт и контролира всяко едно зъбно колелце в системата. Ролята му е по-скоро на обединяващ образ и на човек който задава големите стратегически задачи. Единствената причина да го преизберат и да му дадат неограничен мандат е точно САЩ. САЩ постоянно дрънкат оръжия и заплащват Китай и нажежават Азиатския регион до краен предел. В тази ситуация опитът на Си е решаващ. Затова и единодушно му гласуваха доверие.
56
1
 
11
 
! Отговори
Байдън преди 10 месеца
Напълно е скъсал с реалноста! А и сънчето ме то осъдиха за пране на пари ;)
55
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На всички им дойде до гуша да слушат ругатните на неадекватния Байдън.
54
4
 
18
 
! Отговори
да преди 10 месеца
следва стабилизиране на съюза БРИКС - БРАЗИЛИЯ, РУСИЯ, ИНДИЯ, КИТАЙ, САУДИТСКА АРАБИЯ....и още 19 страни искат да влязат, вкл. Турция - а ЕС и САЩ - в седма глуха!
53
0
 
6
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
В близките ходини ще сме сидетели на друга война. Износителите на "демокрация" подготвят нещата!
52
1
 
13
 
! Отговори
Байдън: преди 10 месеца
Да живее кралицата! Кажете и да ми приготви английски чай, че идвам.
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зеленски е казал на америкнците, че, ако сметат подкрепата за Украйна за много скъпа да изпратят децата си да се бият за него. После в коментарите американците, яко попържат Зеленски.
50
0
 
13
 
! Отговори
София преди 10 месеца
Това идва само да покаже, че дедката, дето го пишат президент на сащ е тотално скъсал с реалността. И живее някъде в свой собствен имагинерен свят.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Робърт Кенеди беше по-смел от брат си, но осъзнаваше, че не изглежда на него :) Въпреки това го светнаха, щото обърна внимание на чернокожите, както и обърна внимание на мафията :)))
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Китай вече е на светлинни години от САЩ и Европа. Може би затова Си го определят като диктатор. Като не можеш да смачкаш някой понаплюй го поне. Това е мотото на бившия хегемон САЩ. https://youtu.be/W08tUhJI_jU
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А вчера пишеше за сближаване... и тук разни коментатори обосновано ни убеждаваха че е така, хахах.
46
2
 
22
 
! Отговори
Христо преди 10 месеца
След 10-на години краварите няма да ги бръснат за слива...
45
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още ли въртите глупостите на Тръмп за фалшивите избори бе? :)) личи си колко се интересувате от темата :) вземе малко си обновете информацията :) особено последните няколко месеца :)
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ се готвят за военни действия в Тихия океан, но китайците с един замах ги местят в Карибско море. Ето защо Си е "диктатор". То не се търпи тва положение