Байдън нарече Си "диктатор", а Китай веднага отговори: Безотговорно!

Преди ден Антъни Блинкън беше на посещение в Китай
21 юни 2023 15:09, Нели Христова
99
Байдън нарече Си "диктатор", а Китай веднага отговори: Безотговорно!
Снимка: БГНЕС

Китай каза, че изказването на президента на САЩ Джо Байдън, в което той описа китайския лидер Си Дзинпин като диктатор, е било "изключително абсурдно и безотговорно", предаде Асошиейтед прес.

Размяната на думи идва само малко повече от ден след като държавният секретар Антъни Блинкън бе на посещение в Пекин, което имаше за цел да стопи ледовете в отношенията, които стигнаха историческа най-ниска точка.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин каза днес, че коментарите на Байдън на благотворително събитие в Калифорния "са изцяло против фактите и сериозно нарушават дипломатическия протокол и сериозно накърняват политическото достойнство на Китай".

"Това е очевидна политическа провокация. Китай изразява силно недоволство и опозиция", каза Мао на брифинг.

"Изказванията на САЩ са изключително абсурдни и безотговорни", заяви Мао.

Посещението на Блинкън в Пекин, където той се срещна със Си, имаше за цел да успокои напрежението между двете суперсили, но изглежда не е постигнало голям резултат, предаде БТА.

По време на благотворително събитие снощи Байдън каза, че Си се е озовал в неудобно положение заради напрежението около китайския шпионски балон, който бе свален от военновъздушните сили на източния бряг на САЩ.

"Диктаторите се оказват в неудобно положение, когато не знаят какво се е случило", заяви той.

Мао повтори китайското твърдение, че балонът е трябвало да извърши метеорологични изследвания и погрешка е излязъл от курса си.

"САЩ трябваше да реагират спокойно и професионално", каза тя.

"САЩ обаче изопачиха фактите и използваха сили, за да раздуят инцидента, разкривайки напълно своята природа на тормоз и хегемония", заяви говорителката на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Китайците да кажат истината, че Байдън е с тежка форрма на деменция.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не вярвам това склеротирало нещо,да може да изрече тия слова,още по-малко пък да осмисли тяхното съдържание! "да живее кралицата"
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Китайците станаха пишман, че поканиха Блинкен.
20
5
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ТРЯБВА ДА ВИДИТЕ КАК ИЗВЕЖДАТ ДЕЛЕГАТИТЕ ТОВА СА ТЕХНИТЕ ПСЕВДО ДЕПУТАТИ ОТ ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА СЛЕД КОЕТО ГЛАСУВА ИЗХВЪРЛЯНЕТО ИМ ОТ ПАРТИЯТА И ИЗБИРАТ НОВ ДЕЛЕГАТ-ДЕПУТАТ :D ВСЕКИ КОЙТО НЕ Е СЪГЛАСЕН С ПАРТИЯТА ИЗХВЪРЧА :D
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не знам от посещението на Блинкен в Китай имало ли е напредък у техните отношеня, но след гениялните изявления на Дедото - такъв въобще се не види
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А относно автократичния модел, който им е толкова голям трън в очите на Запад. Действително Ши Джинпин укрепи позициите си и централизира властта, което е безпрецедентно за епохата след Мао и доста критици изтъкват това като доказателство, че Китай е безвъзвратно поел по пътя към абсолютната диктатура и че Запада трябва да вземе крути мерки за съсипването на Китайската икономика. Това обаче е доста повърхностно заключение.

В действителност зад концентрацията на властта на Ши има много логично и чисто икономическо обяснение. Това е нуждата от приватизация в държавния сектор.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Днешно време се знае че диктатори които мислят за народа са много по добре от поставени политици които са с цел унищожаване на народа.
16
6
 
2
 
! Отговори
Къв диктатор кви 5 преди 10 месеца
То Китай няма нищо общо с комунистически режим. Дето викаше един професор, това дето го наричат ККП (останало от историята) че е Китайско Китайско е, но нито е партия нито е комунистическа структура.

А икономиката им е толкова измислена че 35% от световното производство е в Китай.
15
12
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
СИ НЕ Е ПРОБЛЕМА В КИТАЙ ! СИ Е ПОДМЕНИМ ! НЕ СА РЕШИЛИ НЕ СА ГО СМЕНИЛИ! ТАМ ПРОБЛЕМА Е ЕДИН КОМУНИСТИЧЕСКИ СТРОЙ КОЙТО ОТКАЗВА ДА ПРОВЕЖДА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ!
14
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Китай в действителност обществения дискурс е много изразен и това е огромната разлика между Китай и другите комунистически системи (ако Китай може въобще да бъде определен с тази дума).
13
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А ПРЕДИ ВОИНАТА С УКРАИНА НАРЕЧЕ ПУТИН УБИЕЦ АМИ НЕ ЕДОБРЕ ЧОВЕКА СРАМ ЗА АМЕРИКА И ЕВРОДЖЕНДЪРСКАТА ИМ КОЛОНИЯ
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Китай е една капиталистическа система с редица социални политики и с мощна държавна намеса където и когато е нужно. А това, че има само една партия е доста заблуждаващо. Партията е по-скоро една огромна организация с множество боричкащи се фракции и мнения по различните етажи. Докато някакво решение пробие път до върха и бъде гласувано и имплементирано то вече е минало хиляди дискусии, прегледи, тестове на по-ниско ниво. На нас само ни изглежда, че някакви хора в парламента гласуват единодушно.
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бидона още си мисли, че каралицата е жива, Чрлз е възмутен.
10
5
 
9
 
! Отговори
бай Пешо преди 10 месеца
да де, ама това всъщност бе най-радостното тази седмица. И показва как един "умник" си вкарва един мнооого як автогол
9
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Байдън е свикнал да вика на другаря Си, началник.
8
12
 
12
 
! Отговори
По действията преди 10 месеца
Си американците показват как са притиснати до стената и колко малко им остава като световен лидер!! Нито имат ресурсите нито имат хората да са лидери със падането на САЩ от световната сцена Украйна е принесена във жертва лошото е че не само Украйна а и животите на 50 процента от младото им население след септември незнам какво ще обясняват европейските лидери пред новите господари на светъ Русия Китай и Индия!!! Пак сме на страната на губещите но за съжаление толкова акъл имат политиците ни!!
7
18
 
21
 
! Отговори
ХАХА преди 10 месеца
Живата мумия не знае жива ли е ,yмряла ли е!Какво изобщо и обръщате внимание,не знае какви ги дрънка!
6
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какъв диктатор е Си дзинПин ?Само ще управлява докато е жив и след тва ще назначи децата си.
5
26
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Синчето на Байдън явно е пострадало в Украйна :))) Склерозата не знае къде се намира, обаче дава акъл на другите :)))
4
29
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
то туй не знае кой ден от седмицата сме,вие..ръкува се с несъществуващи хора,"бог да пази кралицата"..въобщее ,да му сменят памперса,че много се развоня.