Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история

Според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти
Обновена: 2 авг 2023 21:50 | 2 авг 2023 21:50, Йоана Цонева
281
Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история
Снимка: БГНЕС

В американския Сенат е предложена резолюция за честване на македонския език, култура и история. Сенаторът републиканец Майк Браун представи резолюцията, според която септември ще бъде обявен за месец на македонско-американското наследство и ще бъдат чествани езикът, историята и културата на македонските американци, съобщават медиите в Република Северна Македония и БТА.

Председателят на Обединената македонска диаспора Методия Колоски каза за телевизия Алфа, че целта на резолюцията е да подчертае многобройните приноси на македонските американци в Съединените щати в различни области, от културата и изкуството до политиката, бизнеса, медицината, науката и спорта.

"Целта на тази резолюция е да поиска от президента на Съединените щати да признае септември за месец на македонско-американското наследство и ролята, която македонската общност има в Съединените щати, за подобряването в Съединените щати през последните 150 години, откакто македонците започнаха по-масово да се заселват. За момента приемаме, че има около половин милион американци от македонски произход, които са направили много за социално-икономическия живот в Съединените щати", каза Методия Колоски. Той добави, че с резолюцията ще бъдат признати македонският език, културата и историята на македонската общност в САЩ.

В предговора на документа се посочва, че от 1880 г. десетки хиляди македонци са имигрирали в Съединените щати в търсене на граждански и религиозни свободи и права, по-добри икономически възможности, а също така в отговор на Илинденското въстание и последвалите войни в района, в които е участвал македонският народ.

В резолюцията пише, че според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти, живеещи в различни щати.

Резолюцията, която беше инициирана от Обединената македонска диаспора (ОМД), сега трябва да бъде одобрена от комисията по правосъдие на Сената и след това да бъде гласувана от целия Сенат. Преди повече от месец германският парламент прие резолюция, която изразява подкрепа за европейското бъдеще на Северна Македония и признава македонската култура, идентичност и език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Щатите казват Македония на плодовата салата. Гаранция, че не знаят, че това е държава.
38
0
 
7
 
! Отговори
az преди 9 месеца
Американците да не говорят много, че руснаците когато са пращали човек в космоса те още не са знаели негара роб ли е , човек ли е....
37
0
 
11
 
! Отговори
Резидент разединител преди 9 месеца
Лобирането е законна корупция в САЩ. Явно макета са лобирали стабилно както и в Германия. И мисля че е време и ние да привикаме посланика на САЩ за обяснения.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоест Македонците са изградили САЩ!
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Я, македонски американци имало, а македонски българи нямало. Нито пък български македонци. Ти да видиш...
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къде сте евроатлантиците ?Искам да ви чуя,освен четвъртият,нищо добро от янките не сме видяли.
33
1
 
14
 
! Отговори
България преди 9 месеца
има нов съсед..............Велика Албания...............македонците просто не осъзнават колко са жалки, тъ@@пи и прости................ами така е, сърбетата толкова време са им промивали мозъците с фалшива сръбска пропаганда.............аз държава Северна Македония не признавам!!!
32
3
 
1
 
! Отговори
До 32 преди 9 месеца
И от какво е ясно? Аз за това гласувам за демократите!
31
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Американците не си знаят президента,за македонски език говорят.Ако ги попитате къде е Македония,едва ли някой ще ви каже.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От крaвари ,внуци на каторжници ,какво да очакваш?Кръвтa,вода не става.
29
1
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 30 преди 9 месеца
Мечтай си....................хаха..............................България ще я има напук на враговете ни, а те са много...............но ще ядат яко шамарите!!!
28
0
 
5
 
! Отговори
Кирилиметодийибратму преди 9 месеца
Оправиха бг-то, сега са се заели с макетата.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Продължението...Утредента дваjцата мажи си се пожалиле междеусебно:- Знаеш жена ми синошта се врати пиjана и без гашти - рекол едниот.- Не е тоа ништо, одговорил другиот. - Моjaта исто се врати дома пиjана без гашти, а од газот и штрчеше лента, на коjd пишуваше: "...никогаш нема да те заборавиме. Перо, Миле и фудбалски клуб "Слога"!"
26
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ясно ооо,готвят низа сценарий тип Украйна .
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Две госпожи во наjдобри години решиле да излезат навечер сами без мажите. Вечерале се напиле бааги и дошло време за дома. Попат им се примочало. За да не им светкаат белите газишта во градската темнина, решиле да скршнат во гробиштата покраj кои минувале и таму да ги извршат природните обврски.Нормално немале тоалет хартиjа. Првата се забришала со своите гашти и ги фрлила. На втората им било жал за гаштите, па откинала парче од венец и завршила работа.
24
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България ще се разпадне на части.
23
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Целенасочено се работи,за заличаване на България.Все пак от Козяк новото попълнение оправи Хаити,ред е на нас.Не напразно го изпратиха тук.
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПосолствоТО май първо ще махне визите на макетата.Както винаги разделяй и владей.И сърбее искат признаване на сръПско малцинство у нас.Наглост без граници,провокирана от псевдовеликите сили.Поздрави от Босилеград,Пирот и Ниш и гайната ви!
21
1
 
21
 
! Отговори
Българите преди 9 месеца
сме дали език и азбука на руснаци, сърби, македонци..................това е доказано...............дори сега България да е слаба и да ни командват национални предатели...............скоро всичко ще си дойде на мястото и враговете на България ще плачат с кървави сълзи!!
20
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Американците сеят раздор между два братски народа.Или по-точно между югозападната ни провинция и останалите хора в страната.