Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история

Според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти
Обновена: 2 авг 2023 21:50 | 2 авг 2023 21:50, Йоана Цонева
281
Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история
Снимка: БГНЕС

В американския Сенат е предложена резолюция за честване на македонския език, култура и история. Сенаторът републиканец Майк Браун представи резолюцията, според която септември ще бъде обявен за месец на македонско-американското наследство и ще бъдат чествани езикът, историята и културата на македонските американци, съобщават медиите в Република Северна Македония и БТА.

Председателят на Обединената македонска диаспора Методия Колоски каза за телевизия Алфа, че целта на резолюцията е да подчертае многобройните приноси на македонските американци в Съединените щати в различни области, от културата и изкуството до политиката, бизнеса, медицината, науката и спорта.

"Целта на тази резолюция е да поиска от президента на Съединените щати да признае септември за месец на македонско-американското наследство и ролята, която македонската общност има в Съединените щати, за подобряването в Съединените щати през последните 150 години, откакто македонците започнаха по-масово да се заселват. За момента приемаме, че има около половин милион американци от македонски произход, които са направили много за социално-икономическия живот в Съединените щати", каза Методия Колоски. Той добави, че с резолюцията ще бъдат признати македонският език, културата и историята на македонската общност в САЩ.

В предговора на документа се посочва, че от 1880 г. десетки хиляди македонци са имигрирали в Съединените щати в търсене на граждански и религиозни свободи и права, по-добри икономически възможности, а също така в отговор на Илинденското въстание и последвалите войни в района, в които е участвал македонският народ.

В резолюцията пише, че според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти, живеещи в различни щати.

Резолюцията, която беше инициирана от Обединената македонска диаспора (ОМД), сега трябва да бъде одобрена от комисията по правосъдие на Сената и след това да бъде гласувана от целия Сенат. Преди повече от месец германският парламент прие резолюция, която изразява подкрепа за европейското бъдеще на Северна Македония и признава македонската култура, идентичност и език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
краварите искат да ни няма ..
18
6
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
До Македонски език няма...... Ама има ! Така казаха от Вашингтон и планктона ще трябва да се съобразавя с това !
17
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съединените щати винаги подклаждат войни. Сега засилват омразата между българи и македонци, по същата методика, както запалиха омразата на руснаци и украинци. Дано съм лош пророк, но ще се лее кръв скоро. Продължават да изнервят българите като дават превес на македонската история, която реално е 2 страници.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
за макето само специална операция, всичко друго са унижения :))))
15
3
 
28
 
! Отговори
Itso преди 9 месеца
Краставите магарите от 9 дола се събират. Каквато е американската история и култура такава и македонската.
14
6
 
1
 
! Отговори
20 преди 9 месеца
В България трябва да се празнува на 20 април, защото тази дата символизира независимостта на България . На 20 април България придобива независимостта си, затова тази дата е важна.
13
1
 
27
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
ХАААА -ХА-ХА-ХА как нежно го втъкнаха на родните европедали техните отвъдокеански партньори ! КЕЕЕЕФ !
12
5
 
17
 
! Отговори
Македонски език преди 9 месеца
няма........................това си е западен български диалект...................това е доказано от науката, лингвистиката и езикознанието......................питайте професорите в БАН, ако не ми вярвате.................пак някой на глобално ниво играе срещу България,но ще яде шамарите!!!
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако ще и македонски марсианци да се пишат,пак ще си останат българи.
10
20
 
6
 
! Отговори
Благоевград преди 9 месеца
България да даде Човешки права и да признае етническите македонци и македонки в България.Българският съд да регистрира македонските Сдружения в България.От 1990 г.до днес България е осъдена 17 пъти в Съда в Страсбург за нарушаване и погазване на Човешките права на етническите македонци и македонки в България.
9
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Македонски американци?Ха,ха,ха!Това е вицът на годината!
8
4
 
40
 
! Отговори
Само че преди 9 месеца
Преселилите се тогава са били българи. Те самите вече го заявиха пред конгреса
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
на бг само 6ти септември, на античните макета цял септември :))))
6
25
 
4
 
! Отговори
Soli Invictus преди 9 месеца
Сенатът и император Александър ви заповядват да се поклоните всички на Непобедимото Слънце! Македонското знаме е жив Бог и Господар на света! На македонското знаме има истински лъч от слънчевата светлина! Слава на Македонската империя!
5
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Македонец бие сина си: А бе, двойка по математика, дека е голема наука разумем. Ама двойка по македонска история дека е две страници не разумем.
4
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ахахахаха собствените ви господари обичат макетата повече от вас, споко вие продължавайте да се кланяте на посолството може да ви забележат, че съществувате
3
4
 
40
 
! Отговори
Щерю преди 9 месеца
В плановете на САЩ е Балканските държави пак да се върнат под властта на ислямска Турция. ДПС е партията, с която Посолството директно работи за тази цел...
2
38
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
незабавно приемане на истанбулска конвенция и премахване на расистския анти-турски празник 3ти март :)))))
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
на ко :))))