Ликвидирането на Хамас е единственият начин да се сложи край на терора

В идеологията им не се допуска "две държави за два народа"
13 окт 2023 22:00, Анисия Иванова
231
Ликвидирането на Хамас е единственият начин да се сложи край на терора
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-важно за световния мир е Израел да премахне опасността. Подготовката на "Хамас" за завземане на Западния бряг е индикация за нарушения баланс в региона. Докато не се решат вътрешните проблеми на Израел, заселническата политика на Нетаняху и външният фактор - заплахата от "Хамас" не бъдат туширани, няма как да се говори дори и за частичен мир, това коментира Христо Петров, журналист, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Предупреждението, от страна на Израел за евакуиране на жителите на ивицата Газа, може да е означава, че се очаква голям удар. Израел има практика да изпраща такива съобщения преди нанасянето на удар, обясни Петров. Той допълни, че в тази сложна ситуация правителството на Израел е принудено да приложи крайни мерки и са решени да сложат край на терористичните операции на "Хамас", като единствения начин това да се случи е да се ликвидира дейността на "Хамас" в ивицата Газа.

Още по темата

Гостът смята, че сравнението на Нетаняху за действията от миналия уикенд с терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ са по-скоро на база неочакваността на нападението, а не за започването на вълна срещу терористичните атаки в целия Близък изток. В случая говорим за двустранен конфликт, а на територията на Близкия изток действат голям брой терористични организации, което прави невъзможно започването на операция срещу всички тях, допълни той. Най-важно за световния мир е Израел да премахне опасността, смята Петров, тъй като моментът за мирно преодоляване е пропуснат след неприемането на съглашенията от Осло, от страна на "Хамас". В миналото се наблюдава желание за мир от страна на Израел, но в идеологията на "Хамас" е заложено да не бъдат създавани „две държави за два народа“, допълни той.

Гостът обясни, че след смъртта на палестинския лидер Ясер Арафат настъпва разцепление в Палестина, от което "Хамас" се възползва и заема пространство, което се освобождава в ивицата Газа.

"Това беше използвано от други играчи в региона, за да си прокарат свои позиции през "Хамас" срещу Израел.“

Взривяването на основните самолетните писти на летищата в Дамаск и Алепу говори за подготвеност на израелските служби, тъй като това се случва половин час преди кацането на самолета на иранския външен министър, обясни Петров. Той каза, че няма как да се допусне разширяване на иранското влияние в Сирия.

Гостът уточни, че "Хамас" не представлява палестинската общност в региона, те се възползват от слабостта на палестинското ръководство на Западния бряг.

"Хамас" се подготвя за завземане и на Западния бряг, което вече е една сериозна и опасна индикация на нарушения баланс в региона“, обясни Петров.

Възможният изход е елиминиране на терористичното поведение на "Хамас". Гостът обясни, че вътрешнополитическите проблеми на Израел и заселническата политиката на правителството на Нетаняху, която завзема територии и прогонва палестинци от местата, които обитават от поколения, създава напрежение както в Палестина, така и в Израел. Докато не бъдат решени вътрешните проблеми на Израел и външният фактор, а именно заплахата от "Хамас", не бъдат туширани не може да се говори дори за временен мир. Той допълни, че мирът е сложна материя и трябва всеки участник да е наравно доволен и да има гаранция, че няма да бъде нарушен, а "Хамас" не проявява достатъчно политическа зрялост и гъвкавост, за да могат да гарантират на останалите участници и на своите привърженици мир. Действията на "Хамас" са против интересите на палестинските граждани, които ги поддържат, заяви Петров.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Повтаря се един и същ сценарий като в Украйна. Израел тероризира палестинците вече повече от 50 години, но когато те си потърсят правата, трябвало да бъдат унищожени. Ми нали точно това и правеха евреите досегаъжни да търпят? До завинаги?л? Украинците мачкат и избиват рускоезичното население, но Путин бил терориста, видите ли. Е, какво колко още шеше да продължава геноцида над руснаците и докога
158
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спри да говориш за хамас!Това е геноцид от Израел.
157
0
 
4
 
! Отговори
лицемер преди 7 месеца
и запонете следнето: целта не унищожение на хамас, а на палестиците! А те няма да се спрат и до там, защото целта е много по голяма.
156
1
 
3
 
! Отговори
лицемер преди 7 месеца
Много е смешно, когато се говори за антисемитизъм сред мусулманите, при условие че антисемитизъмът е породен в запада сред християните. Неприятно е да си спомнят втората световна война.
155
1
 
6
 
! Отговори
лицемер преди 7 месеца
Най-накрая Израел си намери причина изцяло да унищожи Пелестина. Западна Йордания без туй е разделена, окупирана от Израел. А не мислите ли (ако все още има такива), че е странно най-добрите тайни служби на планетата МОСАД не са знаели нищо за над 1000 ракети насочени към Израел??
154
1
 
6
 
! Отговори
лицемер преди 7 месеца
от 75 години при вяска една война или конфликт биват споменати само пострадалите, убитите в Израел, макар че Плестинците са в пъти повече.А не би удивило доста хора, ако хамас се окаже от Израел подпомагана престъпна организация.
153
1
 
4
 
! Отговори
лицемер преди 7 месеца
За да не може да анализараш случващото се в близкия изток, трябва да си или неграмотен или безсъвестен, безсърдечен лицемер. Само няколко факта и картината е кристално ясна: след териториалното разпределение преди 75 години от ООН Израел е нападнат от местните палестинци, араби но с мощната си армия отстояват с лекота и при това завземат техните територии и се разширяват още повече. Година по-късно ООН ги предупреждава де се оттеглят от новопревзетите територии, което и до ден днешен се игнорира
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 153. Ами със сигурност не поради причината която си мислиш. Както виждаш създават си ширият в ЕС. Забелязваш ли колко са внимателни европейските политици.
151
5
 
3
 
! Отговори
Рамбо преди 7 месеца
Господин журналиста е в голяма грешка. Премахването на Хамас няма да реши проблема не само там а и в света. Фундаменталния проблем са религиите. Единствено премахването им и обединението на всички хора по света около единствения Бог нашия създател ще накара хората да заживеят в мир и разбирателство. Докато това стане ще минат много години за да разберем това с кървави сълзи. Много човешки животи ще бъдат погубени.
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Бонго Бонго .... Еййй браво бе , голям умник е това момче , че и много начетено !
149
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма мир и държава Палестина, докато терористичната групировка Хамас съществува. Това е точно така, защото терористите от Хамас са записали в своята програма три неща, а те и трите изключват две държави. Според Хамас трябва да има само държава Палестина, а Израел да бъде унищожен. Те са, никога не преговарят с Израел, никога израелска държава, смърт на Израел. Евреите никога няма да отстъпят "Ерусалим от злато" на подивели терористи, слуги на Русия, каквито са палестинците.
148
4
 
6
 
! Отговори
Отчето преди 7 месеца
Ицко , на тебе чадо Божие кой ти напълни тиквата с такива глупости?С убийства не се решават проблеми чадо кръстено на сина Божий!Хубаво се подмазваш на Западните изкуфели глави , но това което плещиш не е богоугодно и ще си платиш!
147
6
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 7 месеца
До Бонго Бонго: "Аспарух е дошъл тук е избил 80 процента от траките"? Това от фолколора на племето Бонго Бонго ли го научи? .................... А по темата: Притеснително е когато журналист предлага да се ликвидира цяла организация (каквито и обвинения да има към нея). Израелските тайни служби отдавна се занимават с ликвидиране, но това само води до радикализация. И периодично има вълни на насилие. Рано или късно и Израел и САЩ ще трябва да разберат, че палестинците трябва да получат държава.
146
3
 
8
 
! Отговори
Явор преди 7 месеца
До СлабоумиеДебатът в България е толкова изместен от центъра, че направо е плачевно. Последните дни гледайки към медиите научих няколко неща:- повечето хора не могат или не искат да различат Хамас от палестинския народ;- убийството на едни цивилни е зло, на други просто последствие, така едни животи изглежда са по-ценни от други;- демокрацията в България е крехка и лесно се свива под натиск - СО не разреши манифестация в подкрепа на палестинците (не в подкрепа на Хамас).
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ясно . А твоята основна цел трябва да бъде, да поумнееш поне малко, па после да пишеш.
144
4
 
7
 
! Отговори
Шейх Малик преди 7 месеца
ЗАПАДНИЯ МАЛЪК СВЯТ (20 ПРОЦЕНТА ОТ СВЕТА) ГО ЧАКА ТЕЖКИ ПАГУБНИ ДНИ..ЗАПАДНИТЕ ДЖЕНЪРИ ЩЕ ПРЕТЪРПЯТ МНОГО БОЙ, И НАЙ-ВЕЧЕ ЕНЕРГИИНИ ПРОВАЛИ..НЯМА ЕНЕРГИЯ ЗА ВАС..НЯМАТЕ ГОРИВА, НЯМАТЕ НИЩО .ГЛОБАЛНИЯ ИЗТОК + И ГЛОБАЛННИЯ ЮГ, ЩЕ ВИ СМАЧКАМЕ КАТО КЕНЧЕ .
143
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 179: А върховна цел на Израел е ликвидирането на Палестина,при това реализирането на тази цел е започнало още със създаването на съвременен Израел през 1948г.Тогава на онзи Израел са били определени от "великите сили" 14000 км/2.Направете справка,колко са сега и всички тези "разширявания" са в резултат на няколко войни.Я кажете евреолизачи,кой в този случай е агресорът!
142
4
 
8
 
! Отговори
Факти преди 7 месеца
Радикалните ислямисти що не бягат в някоя съседна мюсюлманска държава като Ливан, Сирия, Иран и т.н. ама всички гледат да минат Турция и после в Европа? Що не си живеят в шарията а искат да ходят да живеят където няма шария?
141
5
 
7
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 7 месеца
Тоя журналист веднага под съд!агитира война и насилие!Ликвидирането на такива като него ще почне да решава проблемите на нормалните хора!
140
6
 
5
 
! Отговори
ясно преди 7 месеца
Основна цел на Хамас е ликвидирането на Израел.Следователно за Израел няма друг ход освен да ликвидира Хямас и понеже са интелигентни сигурно ще го направят.