Опасности за Близкия изток: Радикализация на конфликта, бежански поток...

САЩ задържат Иран, търсят решение извън сухопътно настъпление
Обновена: 16 окт 2023 10:36 | 16 окт 2023 10:35, Анисия Иванова
72

Израелската армия обяви, че започва мащабното сухопътно нахлуване в Ивицата Газа, но реална атака по земя няма. Властите призоваха жителите на анклава да се евакуират на юг. Високопоставени израелски служители са заявили пред The New York Times, че инвазията не е започнала заради лоши метеорологични условия.

"Със сигурност лошото време не възпира израелската армия да започне своето настъпление. Вижда се, че те задържат още от самото начало, след като толкова бързо резервираха своите запасняци. Нарочно се задържа, защото бежанските потоци от север на юг продължават да бъдат бавни, "Хамас" ще оказва натиск", коментира международният анализатор и бивш зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Събеседникът му - международният анализатор и бивш заместник-външен министър Любомир Кючуков, определи конфликта като "една от най-лошите войни в момента".

"Това е война на унищожение. Тя започна като такава с терористичната акция и продължава. Целите, които Израел си постави, са да унищожи "Хамас". Това, в територия, доминирана от "Хамас", е трудно и се превръща в огромно количество цивилни жертви", каза той.

Според него принудителното изселване не е решение. Гостът добави, че подобен случай вече сме виждали - в Нагорни Карабах.

"Ако действително има сухопътно настъпление, то е радикализация. Лошото време има собствено име и то се нарича Блинкен. Това е човекът, който със совалката, която прави в Близкия изток, задържа сухопътното настъпление", смята Кючуков.

Керемедчиев подкрепи думите на събеседника си, че "Хамас" задържа населението. По думите му е възможна радикализация, но на палестинското общество, което не подкрепя "Хамас".

"Има голяма еуфория в арабския и мюсюлманския свят след нападението на "Хамас". Масовата еуфория се въздържа от техните лидери, защото погледите са насочени към сухопътната операция. Може да доведе до спонтанно искане за подпомагане на палестинската кауза", прогнозира Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Кючуков обясни, че ако има сухопътно настъпление, това означава преминаване на втори праг, който ще доведе до хуманитарна трагедия и ескалация на напрежението. "Засега палестинското ръководство се разграничи от "Хамас". Ако има масови цивилни жертви, ще бъде невъзможно за продължаване", добави той.

Самоделните ракети, сглобени в "Хамас", са примитивни, посочи Керемедчиев. "25% от тези изтеглени ракети падат в територията на Ивицата Газа. Несъвършени са. Има масовост на изстрелването на ракетите, но повече имат ефект на внасяне на страх в населението, отколкото реални поражения. Вкарване на тежка бронетанкова техника между сградите означава вдигане на жертвите", категоричен е международният анализатор.

Кючуков е на мнение, че САЩ неслучайно са изпратили двата самолетоносача. "Да, САЩ задържат Иран, опитват се да намерят друго решение, извън сухопътното настъпление", уточни той.

Международните анализатори коментираха и каква опасност има за страната ни.

"Радикализация на конфликта, намесване на други страни. Бежански поток. Иначе решението на конфликта - две държави", заяви Кючуков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: ХамасИзраелBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
Щом в Египет не ги пускат, няма да бъдат пускани и в Европа.
64
1
 
1
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 7 месеца
ТРИЕШ ЗА "РАДИКАЛИЗАЦИЯТА" У ПРОСИЯТА, А.....ХАХАХААА????КРИЕШ, ЧЕ СКАБАЕВА Е У КОМА, И ПАТРИАРХА НА КГБ-ГУНДЯЕВ Е С. ПРОСТРЕЛЯНИ. КРАКА...!!!???СТРАХ ЛИ ТЕ Е...!!??
63
2
 
3
 
! Отговори
маилс преди 7 месеца
Няма в Египет,но познаи къде отиват .В Европа баце ,нашата европа и познаи кои ги кара нашите каналджии стрещу пари .Навремето Тервел изколва 200 000 араби под Константинопол,друга част окупират половин Испания ,а сега заради алчните и *** евреи ще им подарим континент наготово.Кои е простия в случая
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НЯМА БЕЖАНСКИ ПОТОЦИ ОТ ПОЛЕСТИНА---ЕГИПЕТ, НЕ ГИ ИСКА ЗА ДА НЕ СИ ЗАПАЛИ СОБСТВЕНАТА ЧЕРГА, СЪЩОТО Е И С ДРУГИТЕ ОКОЛНИ ДЪРЖАВИ!
61
2
 
6
 
! Отговори
В КРАЙНА СМЕТКА... преди 7 месеца
ТОЗИ КОЙТО СПИРА ЕВАКУАЦИЯТА НА ПАЛЕСТИНЦИТЕ ОТ ЗОНАТА НА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ--- РИСКУВА ДА СЕ СБЛЪСКА СЪС ГНЕВА НА ОБИКНОВЕННИТЕ ПАЛЕСТИНЦИ И ЩЕ ВНЕСЕ РАЗЦЕПЛЕНИЕ ВСРЕД ТЕРОРИСТИТЕ НА "ХАМАЗ"!ЛИПСАТА НА ЕКЗИСТЕНЦ- МИНИМУМ, Е ПОЛЗА НА ИЗРАЕЛ!!!
60
4
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 7 месеца
НЯМА "ПАЛЕСТИНСКО ВЪСТАНИЕ"----има само терористи , платени от Иран и Русия, за защита на техните собствени интереси! ...АРАБСКИЯ СВЯТ---Е ТВЪРДЕ ПРОМЕНЕН И РАЗЛИЧЕН, ЗА ДА БЪДЕ " ЕДИНЕН", И ВСЕ ПОВЕЧЕ АРАБИ РАЗБИРАТ,ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ И ВЛАСТ, А НЕ ЗА ВЕРСКИ РАЗЛИЧИЯ!!!!
59
3
 
3
 
! Отговори
Смях преди 7 месеца
До Факт "с бавното изчезване на Палестина и народа и." Я кажи, колко е бил "народа на Палестина през 1970та и колко е сега?
58
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Всъщност това палестинско въстание беше може би последна възможност за раздвижване на ислямските държави, които се бяха примирили с бавното изчезване на Палестина и народа и. Нещо като нашето Априлско въстание, което ако не се беше случило, младотурците щяха да избият цялото българско население в следващите 30-40 години. И за което бяха подтиквани от Англия, между другото.
57
4
 
3
 
! Отговори
Bormann преди 7 месеца
Спрете със заплахите от нашиствия на бежанци а обяснете ужаса по лицата на бежанците когато разберат, че се на намират в Мордор?! То е молене на колене за връщане обратно в клоаката, то са заплахи за масови самоубийства, то е чудо на чудесата....
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 61 Кои са най-напечените участъци ве кравар? Селца с по 500 души население където влязоха украинските войници? Това ли ти са най-напечените участъци??? Теб наистина трябва да те вкарат в Карлуково.
55
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 59 Става дума за най-напечените участъци от фронта, другарю. Пробвай някоя друга "идея".
54
0
 
2
 
! Отговори
Стига бе преди 7 месеца
,,резервираха своите запасняци''...Е тВа си е за Пулицър!
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 58 Мозък краварски, че украинските войници могат ли да бъдат във всяко едно селце по 1000 километровата фронтова линия бе? Ти малооооумен ли си бе?
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 57 А преди да започне "контранастъплението" защо украинците не бяха в тези села? Нещо не си четеш постовете. Нали отнякъде са тръгнали, защо не от тези села? Как може да не е имало "украински войници" там, нали уж Украйна щяла да напада Русия? Каза го многократно сами ви велик лидер Путин. Как така нямало украински войници и на 100тици километри от границите с Русия?
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 56 Кравар, защото контранастъплението на украинците започна преди 4 месеца. И стигнаха до тези села. В тези села е нямало украински войници още отначалото на войната , кравар!
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 55 А защо преди това украинците не са били в тези села, нали там "не е имало руска отбрана"? И изобщо, има ли руски войски в Украйна, или това е само мираж?
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 54 В тези райони където влязоха украинците ...в тези села нямаше руска отбрана. Що спряха само до тези села украинците ве, кравар? Щото нататък е пълно с отбранителни линии и руски войници, кравар. Що спря контранастъплението веее от месец и нещо, кравар? А?
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 51 "В тези села нямаше руска отбрана" Нямаше, нямаше, нападението на Русия над Украйна е мираж. В Украйна руски войски няма.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 50 Колкото по-зле става положението на руските фашисти, толкова по-фантасмагорични стават "сюжетите", които се разказват по форумите от путинистите.
46
1
 
5
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! преди 7 месеца
Който подкрепя Хамас и Хизбула, трябва да бъде намерен и пребит като кyче.