Еколози препречиха пътя на професор, той ги застреля

Единият от простреляните починал на място, а другият в болница
10 ное 2023 16:30, Нели Христова
99
Еколози препречиха пътя на професор, той ги застреля
Снимка: Pixabay/Skitterphoto

Адвокат и професор от САЩ застреля двама екоактивисти по време на блокада на пътя. 77-годишният Кенет Дарлингтън пътувал по Панамериканската магистрала край град Чаме, когато заради протести се оказало, че не може да продължи. Той извадил пистолет и започнал да стреля.

Единият от простреляните починал на място, а другият в болница в Сан Карлос заради тежки наранявания, предава бТВ.

Извършителят е задържан от полицията и се намира в ареста, съобщават местните медии.

През 2005 г. Дарлингтън е арестуван след нахлуване в апартамент в Панама Сити. Тогава адвокатът е разследван за предполагаемо притежание на бойни оръжия и боеприпаси, но е освободен под гаранция. Тогава той признава, че притежава две такива.

Двете жертви - Диас и Мендоса, са участвали в протести срещу противоречив закон за минното дело и заедно с други демонстранти поставят блокада с автомобилни гуми на Панамериканската магистрала.

Екоактивистите настояват за отмяна на закон, който удължава концесията на компанията Minera Panamá с 20 години. Minera Panamá е дъщерно дружество на канадската компания First Quantum Minerals, която управлява най-голямата открита медна мина в Централна Америка.

Според бизнес групи пътните блокади са довели до загуби до 80 милиона долара на ден. Училищата в цялата страна остават затворени повече от седмица. Повече от 150 000 лекарски прегледа не могат да бъдат извършени.

Камиони, превозващи стоки, както и автобуси с голям брой мигранти, желаещи да стигнат до мексиканско-американската граница, също остават блокирани по пътищата на панамските провинции.

Властите призовават протестите да бъдат прекратени. Синдикатите на строителните работници и учителите обаче обявиха, че пътищата ще останат блокирани, докато договорът с First Quantum не бъде развален. Очаква се чрез него щатът да получи годишен приход от 375 милиона долара. Правителството твърди, че новият договор – подписан на 20 октомври, предлага по-добри условия от предишния.

Пред 20 дни хиляди панамски граждани излизат по улиците на столицата, провинциалните градове и села, за да протестират срещу действията на националното правителство. На места обаче протестите бързо прерастват в безредици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
1
 
! Отговори
Тома неверни преди 5 месеца
Нямат ли музеи с картини за разрязване,че ходят по магистралите тЕя??
80
1
 
2
 
! Отговори
Пак непознали преди 5 месеца
Сега в затвора този ще бъде тартор! Всеки ще има респект пред него, защото ще знаят, че не си поплюва и при първа възможност ще ги кръцне в гръцмуля и с дръжка от зъбна четка!
79
0
 
6
 
! Отговори
робензон преди 5 месеца
Защо само двама?
78
4
 
2
 
! Отговори
bl преди 5 месеца
"Трябва и у нас така,че то магистрала Тракия се използва по-вече за протести отколкото за пътуване!" Защо просто по време на протести не се плати на две танкистчета да се "объркат" по време на маневри и да минат "без за искат" през протестите. Като смачкат няколко коли магистралата веднага ще се изчисти.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А ве др0гарката с мерак за Пулицъра пак е чела недочела. Професора е панамец пАнимаеш! Само дето не е писала че Трумп го е накарал и Мелания му е любовница!
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Там поне ще го осъдят, а тук нашия съд пусна срещу 5000 лв.свекъра на убитата в куфар, на който му дадоха уж доживотна присъда. При нас всички осъдени рязко се разболяват и Съда ги пуска, което не е нормално и престъпниците се увеличават. Ние реална нямаме правосъдие.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 77 - Едни хора маааааа ... стига стига ...
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 79 - Е баш па .. не се знае на какъв съфдия ще попадне ;)
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще му дадат 30 години затвора и в затвора ще умре. В Панама.
72
4
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
Никой няма право да ограничава свободата на придвижване. Някакви смрадливи екоси решили, че не може да отида от точка А до точка Б...
71
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Явно не са издържали нервите му. Жалко за постъпката му, все пак са хора. Но зелените прекаляват, пречат на хората, унищожават изкуство, държат се като вандали. Явно хорара масово не удобряват идеите им и не искат да изоставят нормалния си живот. Зелената пропаганда много хора ще изнервя и може би тепърва ще има повече инциденти. Хорара си искат свободата и нормалноста в живота.
70
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега в латино-американския затвор на дедото...ще му се стъжни живота.
69
1
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 месеца
Ако при "протестите"срещу Борисов и Гешев софиянци действаха така сега в София нямаше да има индотурци и гейове!!!
68
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
браво на професора, катовече има жертви ненормалните могат и да сезамислят
67
0
 
1
 
! Отговори
Ти преди 5 месеца
Си луд или се правиш
66
4
 
0
 
! Отговори
Не преди 5 месеца
Съм виждала евреин да намеери.......
65
0
 
1
 
! Отговори
Дали преди 5 месеца
Можеш човешки същества да наричаш така
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ИвайлоИвайло, не е от четящите ,а от Нелито дето е преписвала пак отнякъде. " Журналистката" пише, че е станало на Панамериканската магистрала и посочва някакво село . Откъде да знае милата, че тази магистрала прекосява 2-те Америките . О, сетих се! Ние, читателите трябва да знаем, че Чаме ( това "толкова известно" село) е в Панама. Дори е посочила и името на болницата, където единият е издъхнал и някъде към края, ама той бил арестуван в Панама преди 20 години и т.н.
63
6
 
7
 
! Отговори
Бау преди 5 месеца
Това са кучета,платени
62
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гледах клипа. Тоя е някакъв дядка, извади пистолет и просто ги застреля. Като кучета. Типично за американците, на които се кланяте.