Еколози препречиха пътя на професор, той ги застреля

Единият от простреляните починал на място, а другият в болница
10 ное 2023 16:30, Нели Христова
99
Еколози препречиха пътя на професор, той ги застреля
Снимка: Pixabay/Skitterphoto

Адвокат и професор от САЩ застреля двама екоактивисти по време на блокада на пътя. 77-годишният Кенет Дарлингтън пътувал по Панамериканската магистрала край град Чаме, когато заради протести се оказало, че не може да продължи. Той извадил пистолет и започнал да стреля.

Единият от простреляните починал на място, а другият в болница в Сан Карлос заради тежки наранявания, предава бТВ.

Извършителят е задържан от полицията и се намира в ареста, съобщават местните медии.

През 2005 г. Дарлингтън е арестуван след нахлуване в апартамент в Панама Сити. Тогава адвокатът е разследван за предполагаемо притежание на бойни оръжия и боеприпаси, но е освободен под гаранция. Тогава той признава, че притежава две такива.

Двете жертви - Диас и Мендоса, са участвали в протести срещу противоречив закон за минното дело и заедно с други демонстранти поставят блокада с автомобилни гуми на Панамериканската магистрала.

Екоактивистите настояват за отмяна на закон, който удължава концесията на компанията Minera Panamá с 20 години. Minera Panamá е дъщерно дружество на канадската компания First Quantum Minerals, която управлява най-голямата открита медна мина в Централна Америка.

Според бизнес групи пътните блокади са довели до загуби до 80 милиона долара на ден. Училищата в цялата страна остават затворени повече от седмица. Повече от 150 000 лекарски прегледа не могат да бъдат извършени.

Камиони, превозващи стоки, както и автобуси с голям брой мигранти, желаещи да стигнат до мексиканско-американската граница, също остават блокирани по пътищата на панамските провинции.

Властите призовават протестите да бъдат прекратени. Синдикатите на строителните работници и учителите обаче обявиха, че пътищата ще останат блокирани, докато договорът с First Quantum не бъде развален. Очаква се чрез него щатът да получи годишен приход от 375 милиона долара. Правителството твърди, че новият договор – подписан на 20 октомври, предлага по-добри условия от предишния.

Пред 20 дни хиляди панамски граждани излизат по улиците на столицата, провинциалните градове и села, за да протестират срещу действията на националното правителство. На места обаче протестите бързо прерастват в безредици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Двама, които вече няма да отделят CO2 в атмосферата с всяко издишване. На това му се казва добре свършена работа.
60
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така трябва да се действа и с онези, дето цапат картините.
59
8
 
4
 
! Отговори
560 кг преди 6 месеца
До Анонимен ..... Защото сме бикове и знаеш какво може да те сполети, болшевико беден.
58
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Грета? То па тя ще иска да бъде застреляна с веган патрони...
57
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бързал , че щели да го повишават за академик. А тези лиг.льовци му провалили повишението
56
2
 
15
 
! Отговори
Ивайло преди 6 месеца
Повечето коментиращи явно не четат статията а коментират върху заглавието.Случаят е в държавата Панама а стрелеца е с американско гражданство.Пък може и да не правят разлика Панама или САЩ.
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
е слезнем от колата и с джобната ножка ше го нарешетим!Тя ше му изтече кръвта докато го вземе линейиаката
54
5
 
8
 
! Отговори
Кво преди 6 месеца
ни занимавате с краварски истории от отвъд океана?! Сякаш много ни интересува! За тях това е ежедневие. Ние тука си имаме наши си проблеми!
53
0
 
21
 
! Отговори
Уточнение преди 6 месеца
Сигурен съм, че повечето коментари са от хора, които са "разбрали", че това е станало в САЩ! Уви! В Панама е станало, а професорът си докарва някой долар, като поработва там, защото е по-млад от Байдън и е в добра форма/ според него/. В интерес на истината статията е като написана от изкуствен интелект.
52
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еми супер,нека некой се опита да ми затвори магистралата вече!!!!!
51
6
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 6 месеца
20 000 души не излизат току-така на протест срещу канадска компания, според мен ги тровят и на хората им е писнало, а правителството се чеша по мъд.урите и смята загубите от комисионните, но новината се поднася тенденциозно. Нищо чудно адвокатът да се окаже фен на компания и по този начин да обясни нагледно на протестиращите какво ги очаква. 45 социализъм и 35 демокрация - айде научете се да четете през редовете
50
3
 
6
 
! Отговори
нафърфорий преди 6 месеца
--- A. Egon Cholakian PhD a Researcher at Harvard University --- Професор, Доктор на науките, изследовател и преподавател в Харвардския университет твърди, че: "Поради влиянието на космически фактор с неизвестна природа, се увеличава освобождаването на топлинна енергия в ядрото на Земята". Но, о/////вцете продължават да си блеят каквото са закодирали в плитките им мозъци!!!
49
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Живял съм в Америка, знам за какво става на въпрос, нищто общто с Холивуд, не че сега бълват некакви блокбъстъри....:))) Едно им беше предимството на янките, това беше Холивуд, пропиляха го и това нещо :)))
48
7
 
12
 
! Отговори
Дарлинг преди 6 месеца
Очевидно в САЩ имат голям проблем със зависимостите към лекарства и субстанции, безразборната продажба на оръжия, насилието по телевизията и на улицата, а също и нарцисизма на индивида (бил той професор и адвокат). Бог да пази България!
47
0
 
2
 
! Отговори
Доктор Дуум преди 6 месеца
наказва
46
1
 
12
 
! Отговори
Либерастия до шия преди 6 месеца
Веднага медал на героя освободил света от тези платеи шорущщоидни отттреппки. Но с "мъмрене" защо не е избил много повече.
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е, то всяко търпение си има граници!!! Дядката не е издържал на екофашистките своеволия и сега шъ преподава елитно "Право" в пандиза!
44
1
 
15
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 6 месеца
Трябва и у нас така,че то магистрала Тракия се използва по-вече за протести отколкото за пътуване!Вече има сергии край редовните места за протести!
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С тези активисти,....да се действа така...само създават проблеми...не решават същите...
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Браво Велик и Гоум - Има, но такива като вас, са първите да се дръпнат и да почнат да казват, как е неправилно и непиремливо ...