Еколози препречиха пътя на професор, той ги застреля

Единият от простреляните починал на място, а другият в болница
10 ное 2023 16:30, Нели Христова
99
Еколози препречиха пътя на професор, той ги застреля
Снимка: Pixabay/Skitterphoto

Адвокат и професор от САЩ застреля двама екоактивисти по време на блокада на пътя. 77-годишният Кенет Дарлингтън пътувал по Панамериканската магистрала край град Чаме, когато заради протести се оказало, че не може да продължи. Той извадил пистолет и започнал да стреля.

Единият от простреляните починал на място, а другият в болница в Сан Карлос заради тежки наранявания, предава бТВ.

Извършителят е задържан от полицията и се намира в ареста, съобщават местните медии.

През 2005 г. Дарлингтън е арестуван след нахлуване в апартамент в Панама Сити. Тогава адвокатът е разследван за предполагаемо притежание на бойни оръжия и боеприпаси, но е освободен под гаранция. Тогава той признава, че притежава две такива.

Двете жертви - Диас и Мендоса, са участвали в протести срещу противоречив закон за минното дело и заедно с други демонстранти поставят блокада с автомобилни гуми на Панамериканската магистрала.

Екоактивистите настояват за отмяна на закон, който удължава концесията на компанията Minera Panamá с 20 години. Minera Panamá е дъщерно дружество на канадската компания First Quantum Minerals, която управлява най-голямата открита медна мина в Централна Америка.

Според бизнес групи пътните блокади са довели до загуби до 80 милиона долара на ден. Училищата в цялата страна остават затворени повече от седмица. Повече от 150 000 лекарски прегледа не могат да бъдат извършени.

Камиони, превозващи стоки, както и автобуси с голям брой мигранти, желаещи да стигнат до мексиканско-американската граница, също остават блокирани по пътищата на панамските провинции.

Властите призовават протестите да бъдат прекратени. Синдикатите на строителните работници и учителите обаче обявиха, че пътищата ще останат блокирани, докато договорът с First Quantum не бъде развален. Очаква се чрез него щатът да получи годишен приход от 375 милиона долара. Правителството твърди, че новият договор – подписан на 20 октомври, предлага по-добри условия от предишния.

Пред 20 дни хиляди панамски граждани излизат по улиците на столицата, провинциалните градове и села, за да протестират срещу действията на националното правителство. На места обаче протестите бързо прерастват в безредици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 40 - Може, но е постъпил правилно ;)
40
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Некъв сенулен демент....
39
8
 
10
 
! Отговори
7 преди 6 месеца
Американци,вървете си у дома!Не ви искаме тук!Платихме ви повече от 8 милиарда долара за военни ***!Ние богатата Българияна бедната Хамерика!А вие какво ни дадохте!?Едно голямо нищо!Нарича се "прегръдката на черната вдовица",която с нея умъртвява тези ,които я прегръщат!?
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Егаси професора, егаси адвоката....по- добре да беше се цанил за наемен убиец!
37
2
 
11
 
! Отговори
Браво Велик и Гоум преди 6 месеца
такиви Мъже в България няма - тука са страхливи Р0бе свели глави и изпокрили се като Миш00ци, докато ги крадат като за Световно!
36
0
 
2
 
! Отговори
25 - ЕЛКА преди 6 месеца
Исках да напиша ***! Като марката калкулатори едно време и ве още ползвана, като друга дума на калкулатор
35
0
 
2
 
! Отговори
Грета Тюрунбеърг преди 6 месеца
Хау деъ Ю!
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България Партия Зелените като част от ПП/ ДБ вече три години саботира строежа на АМ Струма, Хемус и тунела под Стара планина!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дивия запад дет ни го пробутаха политиците за - ,,Цивилизования свят,, за да сме в членство за усвояване .
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Точно така трябва да се постъпва с екоекстремистите.
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поздравления за този професор!
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ОХ .. пак преиначените статии, псиани от хора, коит не могат да си вържат обувките, без чужда помощ ... Преди 20 години, какво станало ... И сега го осъждат "яростно", защото знаят, че много, ама МНОГО народ искат да направят същото. И доста биха го направили, при възможност.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Такива неща ще започнат все по-чаесто да се случват със зелените шарлатани.....
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 24 - Може и да се събере, за да те черпят една бира, че и ти си на същото мнение, като тях. Само деот тая вълан приключи. Почнахме 2010-а с окупирания Уойлстрийт, минахме на политикокоректност и от там нататък задългабхме в мега ... глупсоти, но краят им е близо.
27
3
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 6 месеца
Ало, дежурния *** от Козяк - Тук не е Русия нито САЩ. Върви си у дома. Никой не ви ще предприятията, които изсмукват всичко и тровят природата, нито войните, нито вирусите. България на българите!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колко дравчета садят зелените ???????тоеаим е задачата не протести
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Бог създал хората не еднакво умни, изкуствения интелект и гугъл подравниха всички!" - Все още ми лиспват адекватни примери, с които да аргументираш това си твърдение. Все едно да ми кажеш, че едно време, като им дадоха *** и всичките комунисти станаха математици ...
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 19: Я, *** до южните щати и го кажи това, да видиш как ще се събере бясна тълпа реднекс с автоматично оръжие.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"главите с крипто бръмбари" - За последнта година има 36 000 долара отгоре в един от портфейлите си. А знаем я ... псолднта година. Говори си ги тея на баба си.
22
4
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 6 месеца
До Националист 10 Опааа , и на малките деца е ясна...Пак ли бе ?Пс-иха-р.