Еколози препречиха пътя на професор, той ги застреля

Единият от простреляните починал на място, а другият в болница
10 ное 2023 16:30, Нели Христова
99
Еколози препречиха пътя на професор, той ги застреля
Снимка: Pixabay/Skitterphoto

Адвокат и професор от САЩ застреля двама екоактивисти по време на блокада на пътя. 77-годишният Кенет Дарлингтън пътувал по Панамериканската магистрала край град Чаме, когато заради протести се оказало, че не може да продължи. Той извадил пистолет и започнал да стреля.

Единият от простреляните починал на място, а другият в болница в Сан Карлос заради тежки наранявания, предава бТВ.

Извършителят е задържан от полицията и се намира в ареста, съобщават местните медии.

През 2005 г. Дарлингтън е арестуван след нахлуване в апартамент в Панама Сити. Тогава адвокатът е разследван за предполагаемо притежание на бойни оръжия и боеприпаси, но е освободен под гаранция. Тогава той признава, че притежава две такива.

Двете жертви - Диас и Мендоса, са участвали в протести срещу противоречив закон за минното дело и заедно с други демонстранти поставят блокада с автомобилни гуми на Панамериканската магистрала.

Екоактивистите настояват за отмяна на закон, който удължава концесията на компанията Minera Panamá с 20 години. Minera Panamá е дъщерно дружество на канадската компания First Quantum Minerals, която управлява най-голямата открита медна мина в Централна Америка.

Според бизнес групи пътните блокади са довели до загуби до 80 милиона долара на ден. Училищата в цялата страна остават затворени повече от седмица. Повече от 150 000 лекарски прегледа не могат да бъдат извършени.

Камиони, превозващи стоки, както и автобуси с голям брой мигранти, желаещи да стигнат до мексиканско-американската граница, също остават блокирани по пътищата на панамските провинции.

Властите призовават протестите да бъдат прекратени. Синдикатите на строителните работници и учителите обаче обявиха, че пътищата ще останат блокирани, докато договорът с First Quantum не бъде развален. Очаква се чрез него щатът да получи годишен приход от 375 милиона долара. Правителството твърди, че новият договор – подписан на 20 октомври, предлага по-добри условия от предишния.

Пред 20 дни хиляди панамски граждани излизат по улиците на столицата, провинциалните градове и села, за да протестират срещу действията на националното правителство. На места обаче протестите бързо прерастват в безредици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Явно мнгоо са го ядосали. Дано някой му помогне, да се измъкне.
20
5
 
7
 
! Отговори
Бакъргейт преди 6 месеца
Да бе, екоактивистите са виновни за мръсния въздух, за ГМО културите, за отровната вода, за войните, за новите щамове и т.н. Не големите корпорации и техния мръсен бизнес. Металите са изчерпаеми и постоянно поскъпват, чистата питейна вода е ограничена, храната не достига, пътуването ще е привилегия за богатите, жилищата ще са недосъпни за децата ви, политиците ще теглят заеми и т.н. А вие работете до откат или пълнете вените си със супер ваксини, главите с крипто бръмбари и блейте пред екраните.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бати смеха мен, но янките не са каквото беха, сега са меки китки :)))
18
4
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 6 месеца
Същото важи днес и за ума! Бог създал хората не еднакво умни, изкуствения интелект и гугъл подравниха всички! Старата училищна директорка не може да се разбере с някакъв чужденец от Африка, опитващ се да говори на английски, но 10 годишно *** момиче чрез телефона си се сдоби с всичко, което искаше да знае! И то не с писане, а с гласов преводач.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зърнарите и въглищарите да му мислят!
16
9
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 6 месеца
Панама Сити е в САЩ бе онумфрии
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Панама е част от Колумбия, преди САЩ да направят Майдан!
14
3
 
9
 
! Отговори
САМО ТАКА! преди 6 месеца
Това е най-уместният начин за действие срещу тълпата!
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Националист Мисля, че канадската икономика, държавен резерв и банково обезпечение се крепи на българското злато и ценни метали. -------------- а преди на какво се е крепяла икономиката им или това не го пише в листчето на Мутрофанова?
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре ги е застрелял латино Сите
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Обаче статията отново е написана възможно най-неграмотно и неразбираемо - действието в САЩ или Панама се развива? Защо пък строители и учители ще протестират срещу концесия медна мина? Въобще google translate бъркоч.
10
10
 
12
 
! Отговори
Националист преди 6 месеца
И за малките деца е ясно кой континент управлява света. Може да е нагласено... Имат право на протести. Същото е и у нас. Мисля, че канадската икономика, държавен резерв и банково обезпечение се крепи на българското злато и ценни метали. Говори се, че може да храни 3 поколения българи, без да работят - така както е черното злато в ОАЕ. Тая безумна концесия трябва да спре, виновните да бъдат в затвора и парите от ценните метали да крепят България. Иначе ще си останем роби и бананова република.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е, нали и ние вече така, не ти хареса нещо или някой, вадиш пищоля и стреляш. Сущи х,американец.
8
0
 
11
 
! Отговори
Гилотинов преди 6 месеца
Ами тези ,където пък повреждат картини по художествените галерии ? Какво да ги правим тези страшилища? Аз ми се иска да им ударят по 40 камшика . Който издържи нека отново да поврежда картини.....
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като скочиме (протестираме) за златото си и нас такава участ ни очаква...
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С екоталибаните преговори не могат и не трябва да се водят, това са фанатици, опасни за обществото радикали, така че единствения вариант е прилагането на груба сила.
5
1
 
33
 
! Отговори
Чичо Сам от Тексас преди 6 месеца
Бог е създал хората различни по големина и сила, но Магнум 45 калибър ги направи равни
4
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Що ме занимавате с кравари
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво на този герой! Всичките да ги премахва! Дайте му автоматично оръжие и МНОГО, МНОГО ПАТРОНИ!!!
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Все повече хора не искат да бъдат ограбвани от малцина