Борел възмутен: НАТО не може да зависи от хумора на Тръмп

Нека бъдем сериозни, призова той
Обновена: 12 фев 2024 13:24 | 12 фев 2024 12:48, Нели Христова
122
Борел възмутен: НАТО не може да зависи от хумора на Тръмп
Снимка: БГНЕС

"НАТО не може да бъде алианс a la carte", заяви в ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, след като бившият американски президент Доналд Тръмп омаловажи ангажимента на страната си към сигурността на Европа.

"Нека бъдем сериозни. НАТО не може да бъде военен съюз, който работи в зависимост от хумора на президента на САЩ", подчерта Борел.

Тръмп заяви, че би "насърчил" Русия да атакува членове на НАТО, които не са изпълнили финансовите си задължения в исторически най-крайното му изказване срещу военния съюз, към който той отдавна се отнася скептично.

На политически митинг в Южна Каролина, разказвайки за неуточнена лидерска среща на НАТО, Тръмп описа разговор с колега държавен глава:

"Един от президентите на голяма държава стана и ме попита: "Е, господине, ако не платим и бъдем нападнати от Русия, ще ни защитите ли?". Аз отговорих: "Вие не сте платили, просрочили ли сте задълженията си? Не, не бих ви защитил. Всъщност бих ги насърчил да правят каквото си искат. Трябва да си плащате сметките."

Президентът на САЩ Джо Байдън заклейми като "ужасяващи и опасни" коментарите на Тръмп, омаловажаващи ангажиментите на САЩ към НАТО. Байдън предупреди на 11 февруари, че бившият президент възнамерява да даде на руския лидер Владимир Путин "зелена светлина за още война и насилие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръмп просто каза на глас, стари неписани правила в НАТО които всички ги знаем, естествено неписани правила не трябва да се запишат ,защото е трудно да за обясняване какво е всъщност реално НАТО и истински му цели.
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се обявява официално ЕСССР и да спрат да ни баламоосват . Социалисти и наследници на социалнациолизма (1933 1945) превзеха тази хубава идея и я опорочиха . Този Борел е социалист . Те замърсиха Европа с араби и африканци .
113
1
 
2
 
! Отговори
Ефрейтор преди 2 месеца
То и аз съм възмутен от доста неща, но не съм нито Борел, нито пък Тръмп. Опазил ме Господ. Но пък си пиша коментари, въпреки че не искам да съм известен като тях или пък като Йенса им Столтенберг. Дори и всеки ден да пишат за това какво иска Зеленски, Колко дрона или ракети е изтреляла Русия, които има повече пари, той ще победи в тази световна война. Трета е.
112
0
 
5
 
! Отговори
Само да вметна преди 2 месеца
Тръмп е Американец! НАТО също е Американски военен блок Окупирал Европа след 1989 г! И щом един Американски гражданин го казва,значи че нещата не са Читави и в Америка! Много Американски граждани,не са съгласни,че държавата им,е окупирала чужди територии в цял свят! Да не се окаже че Тръмп,ще е Бъдещият " Михаил Горбачов", но в нов Американски стил! -:))? А кой беше Ти Борелино " Борел"?-:) Как ще те запомни историята теб лично???-:( За сега " слуга" само!
111
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Рангът на Борел е горе-долу като ранга на сътрудник по комуникациите и рекламата на кмета на Пекин.
110
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Борел намери ли дата да иде в Китай?
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно, че държавите-членки не се надпреварваха да казват, че ще изпълнят финансовите си задължения към НАТО. Вместо това, разни политици нападнаха Тръмп, който просто иска всички в НАТО да си плащат сметките.
108
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
какво сте ревнали про'с'таци неграмотни? На 2 Април ВИЕ гласувахте да му слугувате на тоя.
107
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Никой не брои Борел за нещо.
106
0
 
5
 
! Отговори
Казума преди 2 месеца
Що да не може, от деменцията на Байдън как зависи...
105
0
 
4
 
! Отговори
Майка Русия преди 2 месеца
До 89; Много сте прав, че Русия абсолютно няма полза да напада никого. Точно затова тези коментари са по-скоро саркастични. Да погъделичкат посраните евроатлантичета под лъжичката.
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Честно да ви кажа политиците от ЕС и САЩ все повече ме карат да си мисля, че Русия не е бедна и изостанала държава, a една велика сила, щом обединения Запад ежедневно се плаши от нея. Пускам street view и гледам пълна миз_ерия в провинцията на Русия. По-зле и от Бг. То асфалт няма. Отварям новините и всички западни политици не спират да ни плашат с Русия. Значи богатият Запад не може да се справи с бедна Русия. В такъв случай политиците на Русия са гении, а на Запада иди_оти.
103
1
 
9
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 месеца
Борел май не е схванал, че Тръмп говореше напълно сериозно.
102
0
 
13
 
! Отговори
към к.99 преди 2 месеца
Урсулата е гинеколог, нито политик, нито администратор и член на ЕК от кариерата. За нея не е проблем да обяви не 13 пакет, а 113 пакет санкции срещу Русия. Ж.Борел е до такава степен стар,че може да се конкурира с президент Байдън.Определено не се прави разлика между ЕС,НАТО и ангажимента на САЩ към Евросъюза.Американците са хора на бизнеса: плащат си държавите от ЕС вноските към САЩ - ОК;не си плащат - няма защита.Защо реве Столтенберг: Украйна не е член на НАТО,така че де юре той не е страна.
101
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръмп никога не е казвал, че насърчава Русия да АТАКУВА членки на нато! Каза, че Русия може да прави каквото си поиска! Това не значи "може да атакува". Поредните измишльотини на измислени журналисти...
100
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Военните в САЩ гледат на Тръмп като на клоун. Никой няма да му разреши.
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама деди Жозеп, нещо май бъркаш: ти не си от ръководството на НАТО, а заместник председател на Урсулата, т.е. на ЕК! Нерде САЩ, нерде НАТО, нерде ЕС! Урсулата води война с Русия, а не НАТО и европейското НАТО помага на Украйна БЕЗПЛАТНО! Има пари - помага, ей го, за тая година ЕС обещава 50 млрд.евро! Само че Конгресът скръцна на Байдън и иска пари срещу ракети и РС! Кой си ти да се репчиш на САЩ? Памперси имаш ли?
98
0
 
3
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 2 месеца
Всичко, което ни кажат в противен случай санкции ,както по виденово време,но не явни а както тогава ги направиха на България и Румъния.
97
2
 
10
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 2 месеца
Извинете ме,но не разбирам този старец Борел в ЕС ли е или в НАТО,че взема отношение за него. С тези си изказвавия се потвърждава тезата ми,че и двете организации са създадени за неоколонизиране на Европа и света и за обща борба с Русия,но не и за нашето благо. Те унищожиха чрез своите български лакеи икнономиката ни,за да не бъдем независими от тях. Да не можем да се издържаме сами,а да чакаме на техните помощи наречени еврофондове и по този начин да бъдем послушни и да изпълняваме всичко, кое
96
0
 
9
 
! Отговори
оператор на летяща п преди 2 месеца
Бюрокрацията от Брюксел и замириса на пърлено , усети , че е седнала на котлона , а той се оказа включен . Бостанът си бил наел пъдар , пък той искал да му се плащала.