Две пици и една любов

В "Ромео и Жулиета" на Оскарас Коршуновас Монтеки и Капулети произвеждат пица, а вместо възхвала на любовта, класиката на Шекспир е социална драма за свободата
6 юни 2009 17:25,
1
Две пици и една любов

Безспорно сред най-очакваните чуждестранни представления в програмата на Варненско лято е „Ромео и Жулиета“ на литовския режисьор Оскарас Коршуновас.

 

Забелязан е от публиката и критиката още с първия си спектакъл (който поставя когато е на 21 години, като студент в литовската Музикална академия), който му спечелва участие в най-мащабния международен театрален фестивал в света – Фестивал Единбург, където печели и първата награда „Фриндж Фърст”.

 

От тогава отличията и международните признания не спират, което му позволява през 1998 г да основе свой независим театър „Оскарас Коршуновас”.

 

За близо две години там успява да изгради солиден репертоар и връзки с най-важните международни театрални фестивали, като за 20 годишната си кариера Коршуновас поставя над 40 спектакъла по съвременни (Бернар-Мари Колтес, Сара Кейн, Марк Рейвънхил, Мариус фон Майенбург и др) и класически (Софокъл, Шекспир, Булгаков) текстове.

 

2006 година му носи и престижната Европейската театрална награда „Нови театрални реалности”.

 

Основната цел на театъра на Коршуновас е „търсенето на съвременен театрален език, който да отговаря на ритъма на живота днес, да анализира мита на модерния човек и да провокира публиката към нови възможни начини на житейско поведение”.

 

Репертоарът му е подчинен на принципа „да поставя класиката като съвременна драматургия, а съвременната драматургия – като класика”.

 

Такъв е подходът и към Шекспировата трагедия „Ромео и Жулиета”.

 

Обикновено възприемана като романтична възхвала на любовта, в спектакъла на Коршуновас ще я гледаме като социална драма.

 

Действието й е пренесено сред делничния хаос на две традиционни италиански кухни за производство на пица.

 

Прочитът си Коршуновас обяснява така: „Това, което най-силно ме вълнува в трагедията, е по какъв начин любовта може да се появи и разцъфне сред атмосфера на омраза и война, както е във Верона.

 

Любовта се ражда от самата омраза, като начин да я преодолее”.

 

„Ромео и Жулиета“ е на сцена Филиал в Драматичен театър Варна на 6 юни и в театър София в столицата на 9 юни.

Вижте трейлър на представлението:


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари