Варненски вълнения

Или какво ни очаква на театралния фестивал между София и Варна
27 май 2009 13:00,
5
Варненски вълнения
"Злодеите на Шекспир" на Стивън Бъркоф е първият чужд спектакъл, който ще гостува в София. Снимка: Сатирата

Три чуждестранни постановки от програмата на Международния театрален фестивал "Варненско лято" ще гостуват в София.

Столичните зрители ще могат да гледат "Злодеите на Шекспир" – моноспектакъл на британския актьор и драматург Стивън Бъркоф, на 3 юни в Сатиричния театър, "Ромео и Жулиета" от Шекспир на литовския режисьор Оскарас Коршуновас – на 9 юни в театър "София", и "Дневникът на един луд" от Гогол - моноспектакъл на живеещия в Германия български актьор Самуел Финци под режисурата на Хана Рудолф - на 14 юни в Народния театър "Иван Вазов".

Останалите чуждестранни продукции, които е избрала Цветана Манева – артистичен директор на фестивала, са от Дания – "Сол" по Антонио Табуки на Еуженио Барба, и от Македония – "Жената като бойно поле" от Матей Виснек, постановка на българския режисьор Владлен Александров.

Фестивалът ще се състои от 1 до 12 юни във Варна.

Под мотото "Спектакълът-среща" театроведът Румяна Николова е селектирала седемте български заглавия, които ще видим.

Повечето от тях са отличени с награди Икар и Аскеер.

По-точно варненската публика ще види "Калигула" на Явор Гърдев, "Родилно петно" на Иван Добчев, "Тихи, невидим хора" на Десислава Шпатова, "ОООО Сънят на Гогол" на Маргарита Младенова и Иван Добчев, "Краят на играта" на Лилия Абаджиева, "Колекцията" на Крикор Азарян, "Пътува Одисей" на Теди Москов.

Във фестивалния афиш са още около 15 български заглавия, специално поканени за пазарно ориентирания показ – "Шоукейс", и в паралелната програма.

Кръгла маса "Глобалната криза и изкуствата. Възможни решения", семинар "Новите европейски стандарти в сценичната техника", прожекция на документалния филм за Крикор Азарян на Лилия Абаджиева – "45 градуса по Азарян", изложба "Невена и Сатирата" – за театралните роли на Невена Коканова, уъркшоп по "Сън в лятна нощ" от Шекспир, концерт на Стефан Вълдобрев и  Националния отбор са сред проявите в съпътстващата програма.

Всеки ден програма, акценти и репортажи от фестивала очаквайте от самото му начало – на 1 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Agrippa преди 14 години
еЛЕНА пЕНЕНА Е ЗАЩИТАВАНА И РОДЕНА ПОД ЗНАКА НА НЕКАДЪРНОСТТА
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
номер 2, тук трият мнения за съжаление. И да се изказваш все едно. В предишната тема за аскерите изтриха близо 10 мнения и забраниха да се пише повече. Диктат в електронно издание, позор. Препоръчвам им да заведат Елена Пенева, която са подслонили ,на психоаналитик. Много незряло реагира горката.
2
0
 
0
 
! Отговори
гудю преди 14 години
От 30 г не съм стъпал в театър. Нашите актьори викат като изтървани. Така изразяват чувствата, които ги вълнуват. И много държат да се събличат. Езикът е нецензурен до погнуса. За режисьорите не ми се говори. Повишена сложност на изразните средства, наричат тюрлюгювеча, дето ни го пробутват за изкуство. Който не го разбира, начи е ***. Щото режисьорите са много сложни, а постановката многопласова. Трябва да вникнеш дъъъълбооооко, дълбоко, че да вденеш нещо.Считат за основен чалъм да ошашавиш публиката с някоя дивотия. Да я провокираш. Ако някой си пада по подобна порнография, да ходи да гледа.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
И още нещо да добавя. Дневник, преразгледайте тези, които работят за вас в областта на изкуството. Иначе ставате нечетивни и отблъсквате посещения с грозния диктат върху мненията. Всъщност вече едва се отварят материалите за изкуство тук точно поради тази причина. Във Всекиден са толерантни към читателите си. Вземете пример от тях.