Варна, морето, театърът, хората...

Започна 19-ото издание на театралния фестивал Варненско лято
Обновена: 3 юни 2011 07:33 | 3 юни 2011 07:04, Елена Пенева
11
Варна, морето, театърът, хората...
Плакат: Варненско лято

За 19 път се провежда най-големият международен театрален фестивал у нас – Варненско лято. Тази година той бе открит с концерт на певицата Йълдъз Ибрахимова.

Надслов на селекцията – дело на Асен Терзиев, е “Игра по инстинкт” и тя ще съдържа спектакли, които показват, че съчетанието между художествено майсторство и откривателство в сценичните изкуства вирее дори в условията на криза.

Затова основната и паралелната програми се състоят предимно от представления на млади режисьори – Василена Радева, Младен Алексиев, Боян Иванов, Ида Даниел, Ирина Голева, Мартин Киселов. Редом с тях ще видим и новите постановки на Красимир Спасов, Теди Москов, Маргарита Младенова и Мариус Куркински.

Както винаги любопитните и заслужаващи международна сцена мобилни представления на млади екипи са в модула Шоукейс.

Международната програма тази година пък се лишава от звездите (в минали години - Оскарас Коршуновас, Алвис Херманис, Деклан Донелан, Ромео Кастелучи, Питър Брук) и залага на новата концепция да покаже най-успешните „Българи, които работят в чужбина”.

Разбира се, сред тях е абонираният за Варненско лято Самуел Финци, удостоен с престижната театрална награда на Берлин за 2011 година. Той има специално участие в пърформанса по Чък Паланюк и филма на Финчър “Боен клуб: експрес” на интердисциплинарната група за сценични изкуства Post theater.

Акцентът на участието му обаче е моноспектакълът “Относно омара” - оригинална театрална интерпретация на текстове от култовия американски писател Дейвид Фостър Уолъс с режисьор Иван Пантелеев.

Друг българин, чието чуждестранно представление ще може да гледа публиката на фестивала, е Галин Стоев, който пристига заедно с белгийския Театр Дела Плас и постановката по класическата пиеса на испанския драматург Калдерон де ла Барка „Животът е сън”.

Сред интересните акценти в международната програма е и второто гостуване на един от най-нашумелите румънски режисьори – Раду Африм. След „Лучия се пързаля по леда“, той се завръща у нас със спектакъл по пиесата “Лавината” на турския драматург Тунджер Джюдженоглу.

В официалната селекция от български спектакли тази година отсъстват хитовете на Народния театърПолет над кукувиче гнездо” на Александър Морфов и “Сирано дьо Бержерак” на Теди Москов, поради отказ на институцията да участва.

За сметка на това варненската публика ще се наслади на някои от най-добрите постановки на новото поколение български режисьори - “Под контрол” на Младен Алексиев, “Карнавал.ком” на Василена Радева, “Суматоха” на Боян Иванов, “Формата на нещата” на Мартин Киселов, “Първа любов” на Нина Боянова, “Ноктюрно - от прахта до сиянието” на Сдружение По действителен случай, Ecorche на Мирослав Йорданов и “Мъртвата Дагмар, или малката кибритопродавачка” на Ида Даниел.

Заслужават внимание още великолепната комедия на Мариус Куркински “Отворена брачна двойка” и неговият моноспектакъл “Български разкази”, “Зимна приказка” на Маргарита Младенова и “Възгледите на един пън” на Теди Москов.

Тази година специален акцент на Варненско лято ще има и върху музиката, танца и киното, а любопитни в паралелните програми са колекцията британски филми за съвременен танц Forward Motion: artists’ choice, “Пина” на Вим Вендерс и концертът на Blubabox.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
herman преди 9 години
Да, слабичко материалче, абъркано и безсмислено. За информация-прекалено квазипатетично; за професионален съвет и ироинтер за публиката-анемично. А бе, питам се, защо след промените с т.на"изксуство" се запващат само несъстоятелни млади хора, които още в началото на професионалното си битие демонстрират старческа сенилност.
9
0
 
8
 
! Отговори
358 преди 9 години
Материалите на Елена Пенева са ужасно тъпи. Освен едно инфо, което човек може да прочете навсякъде, не може да направи един коментар! Например, защо Народния театър не участва? Dnes.bg, ако й давате командировъчни, напразно си харчите парите. Същата информация изтича от пиара на Варненско лято. Или сте много богати?
8
0
 
3
 
! Отговори
Varnenec преди 9 години
HM, първо научи български език и после пускай коментари.
7
4
 
6
 
! Отговори
HM преди 9 години
Саклет сити. Нищо няма освен молове. Сега и волейбола като преместят в София. От време на време някой концерт и тва е. Но е нормално скъп град с супер ниски заплати.
6
0
 
9
 
! Отговори
do 5 преди 9 години
Prav si !!
Varna i "Varnensko ljato" ne e tova koeto beshe !!!
Razbiti i osrani ulizi , dalboki dupki, kola do kola varhu trotoarite, a noshem glutnizi bezdomni kucheta !!
Varnenka
5
3
 
5
 
! Отговори
театърче преди 9 години
Към h2o - Ако ти не се интересуваш от конкретния фестивал, това далеч не означава, че е безсмислен и не ми е направило особено впечатление /особено за международната програма/ актьорите да ходят през цялата година във Варна!
4
8
 
6
 
! Отговори
h2o преди 9 години
абсолютно безсмислен фестивал. Вече е безинтересен, актьорите идват през цялата година, а Варна не е интересна като дестинация откакто е презастроено и много мръсно.Сегашният кмет уби морският характер на хубавия преди град.Сега е като София, само по-провинциално. Иначе варненци са готини и не са виновни, че и тук прасета управляват.Затова няма интерес особен към фестивала.
3
3
 
3
 
! Отговори
театърче преди 9 години
Някой да знае, дали могат и ако да, откъде да се закупят електронни билети за фестивала, защото не съм от Варна
2
3
 
5
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Варна моралната столица на България!
1
2
 
3
 
! Отговори
театърче преди 9 години
..... с малката подробност, че фестивалът се провежда за 19-ти път!