Зимата не иска да си тръгне, по Великден ни чака топло време

През първите дни на април обаче често ще е студено
30 мар 2023 10:33, Красимир Ангелов
3

Силен вятър, дъждовно време и ниски температури сутрин. Макар и вече да е пролет, Баба Марта показа отново своето лице.

"Въпреки че през зимния сезон няколко пъти преживяхме идването на пролетта, в момента хладното време е характерно за края на зимата. Бързо ще се затопля. От днес, включително в петък и събота, температурите ще са между 15-20 градуса", каза синоптикът Петър Янков в "България сутрин".

По негови думи през следващите дни ветровете ще бъдат слаби, в планините - умерени до свежи. "В Източна България температурите са в порядъка от -7 до -2 градуса, а в Западна България, където имаше мъгли, някъде около 1 до 2 градуса. Бързо ще се повишават температурите. Днес ще превали слабо в планините", обясни Янков.

В събота ще започне по-дълъг период на чести валежи. "Заедно с високи температури в южните части от страната, ще превалява и прегърмява с по-интензивни валежи в Добруджа. В неделя валежите ще продължават, следобед ще обхващат Южна България, а в понеделник и северните части от страната, двата дни ще бъдат съпроводени от гръмотевични бури", каза синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

"Във вторник чувствително ще се понижат температурите, по високите части и полета ще вали сняг, новата снежната покривка ще е между 3 и 5 см. Този сняг няма да се задържи в населението места, той е пролетен, така че зимата мъчително си отива", сподели Янков.

По негови думи обаче този сняг може да изиграе "лоша шега" за разцъфналите плодни дръвчета..

"Чувствително затопляне се очаква след 11 април - около Великден. При топла зима не може пролетта да е топла. Глобалното затопляне не е виновно за тези процеси. Очаква ни приятно и топло лято", увери Янков.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По объркана прогноза не бах чел.Ако такава прогноза направеха Любка Кумчева или Минчо Празников такъв шут щяха да им бият от телевизията че нямаше никога повече да са метеоролози. Но в днешното мутренско безвремие всякакви сеяндури се правят на познавачи на времето.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Научих че Добруджа е в южна България
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зимата не иска да си тръгне. По Великден ни чака топло време. Това как да го разбираме? А тя зимата дори не е идвала, *** ней се.