Влез в час: Заблудата в теорията за кристалните деца

В САЩ идеята вече се приема като опасна за обществото
8 сеп 2017 08:37, Анисия Иванова
51
Влез в час: Заблудата в теорията за кристалните деца
Снимка: Reuters, архив

Децата на 21 век са различни и с това се съгласяват всички - психолози, учители, лекари. Факт е, че живеем в епоха на смяна на форматите на културата и мисленето. Но в последните години все повече се лансира идеята за така наречените индигови и кристални деца.

Според тази теория днес на Земята се раждат деца с ново съзнание и необикновени дарби. Някои ги наричат шестата раса, феномени, изпратени на планетата, за да помогнат за еволюционния скок, който предстои на човечеството и т.н.

Превеждат се книги, има специални интернет портали на тази тема, както и много групи от съмишленици в социалните мрежи. Теорията за децата феномени се мени постоянно. Нейната основа се заражда в средата на 70-те години в САЩ и достига своя апогей на Запад в началото на 90-те години на ХХ в. с разпространението на няколко книги и филми по този въпрос, обяснява доктора по философия и теолог Жасмина Донкова.

Според нея теорията за "новите" деца е опасна и е поредната система за духовно израстване, основана на езотеричното учение за Новата епоха и върху някои източни духовни практики.

В България идеята за "новите деца" набира скорост от края на 90-те години, а от началото на новото хилядолетие е в своя апогей.

Движението Ню Ейдж подхранва темата за децата феномени, а тъй като родителите често не искат да признаят, че детето им има проблеми, предпочитат да намират утеха в теории, които представят детето им за специално, надарено, коментира специалисът.

Ето кратка характеристика: децата индиго са интуитивни, будни, непокорни и родителите често се чувстват безпомощни да се справят с тях. Те имат "специалната мисия да населят и подготвят Земята" за живота след така наречения от езотеричната духовност „квантов скок“. Кристалните деца, за разлика от индиговите, не са бунтари, а "омиротворители”. Правят всичко с личен пример и без много думи. Силното им излъчване създава усещането за общуване със зрял и мъдър човек, който може да ви успокои, да ви даде съвет, да ви утеши и да разсее всичките ви страхове и съмнения.

В последните няколко години обаче в родината на тази теория (САЩ) се организира мощна антикампания, разглеждайки идеята като опасна за обществото.

Въз основа на теорията за "новите“ деца, днес в България се заражда една порочна практика, според която една немалка част от родителите, имащи проблем с поведението на своето дете, вече си имат обяснение – в семейството расте дете индиго, то е различно от останалите, избрано.

С това притесненията приключват и родителите отказват да посещават специалисти, а приемат идеологемата, че детето е от "новия“, по-висш свят.

Затова са и притесненията на някои специалисти по детски неврологични заболявания, капацитети в своята област, които категорично се обявяват срещу теорията за шестата раса и за "новите“ деца, предупреждава Донкова.

Факт е, че всяко следващо поколение в сравнение с предходното е много по-различно. Днешните деца са по-осъзнати и свободолюбиви от най-ранна възраст, но в същото време се интересуват от все по-малко неща, впечатляват ги по-незначителните въпроси и много често са податливи на по-прозаични и тривиални мисли.
Но всичко това си има обяснение в пренаталната и перинаталната психология, допълва тя.

Липсата на сериозни изследвания на тази и други подобни езотерични теории, и по-специално на "феномени“ като този за "новите“ деца, крие опасност от деструктивни прояви на този вид духовност и поява на патологични състояния на личността, предупреждава тя.

Защото в повечето случаи подобни теории могат да създадат психическа зависимост в голяма част от хората, определящи се като представители на шестата раса, че са изпратени тук и сега със специалната мисия да подготвят Земята за нова реалност.

Жасмина Донкова припомня, че преди години 17-годишна ученичка от елитна гимназия в София, която се възприема като "човек от друга планета със специална мисия за Земята", слага край на живота си само защото нейната мисия на Земята била приключила и трябвало да се върне отново там, откъдето са я изпратили.

Това е достатъчно основание да сме внимателни към този тип "духовни прояви“, предупреждава тя.

Според психолози проблемите на тези деца не бива да се игнорират и те се нуждаят от навременна медицинска помощ.

Не е задължително надарените деца да имат проблеми в общуването или да са хиперактивни. И обратно – не всички деца с необичайно поведение са по-интелигентни.

Отговорност на родителите е, ако детето има проблеми, как ще се развие и на кого ще изберат да вярват – на врачки и екзорсисти или на професионални психолози.


51
Още от
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 месеца
А нима нямат извънземните пръст в цялата тази прикрита истина ? Т.Н. биороботи ще продължават да се множат и така без война ще ни завземат, а дали вече не са ни завзели !
46
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 10 месеца
И понякога идеите за кристални и индигови деца не се дават от родителите, а именно от властимащите, които трябва да оправдаят този бум от увреждания и деца със странно поведение. Естествено, че всеки родител иска детето му да е нормално развито палаво дете, вместо да е гений по математика, който няма чувство за хумор или се тресе от страхове. За съжаление, специалистите и те не могат да направят много, освен да измислят все нови и нови наименования на отклоненията, които се множат всяка година.
45
0
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 10 месеца
Нещо не сте разбрали, не говорим за невъзпитани деца, а за цялото разнообразие от увреждания, които са следствие на химия, ваксини, злоупотреби през бременността с лекарства, алкохол и вредна храна и други такива. Мозъкът е най-чувствителен към въздействия, аутизъм преди не е имало. Само че е толкова сложно устроен, че понякога се засяга частично някаква негова функция, например детето е умно по математика, но трудно говори или разбира емоциите на хората. Тия деца не стават такива по желание!
44
0
 
0
 
! Отговори
ККЪЪ преди 10 месеца
До пълно е с луди
Като теб ли?
43
0
 
0
 
! Отговори
пълно е с луди преди 10 месеца
Горките деца с такива откачени родители! Но е пълно с езотерични кукуриговци
42
0
 
0
 
! Отговори
Нямам име преди 11 месеца
До Анонимен
Така е!
41
0
 
0
 
! Отговори
Нямам име преди 11 месеца
До Винету

Не сравнявай педалчетата и лайнцата с индиговците. Това, че има безмозъчни родители е ясно но не слагай всияки под общ знаменател.
40
1
 
0
 
! Отговори
Нямам име преди 11 месеца
Имах си аз това да не е поредната измислица и лъжа и че всички са с проблеми. Как ще има езотерични учения...нали ,,духовните прояви'' са нещо много лошо.Каквото се случва в Америка се случва и тук. Върви се по нечии модел .. НАбира скорост модата за ,,децата кристали'' и в България след 20 год. се появява. Почват антидвижение и нашите веднага категоризират децата към кандидатите за ,,медицинка помощ''. Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. *** малоумната статия! Честно!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ти провокираш, аз пък пускам кьорфишеци.
Нали всичко е нереална енергийна матрица,
Мойте коментари също.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е, като гледам натиснах доста бутончета :D
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По-ниски, защото са с по-ниска честота на вибрация. Нищо не си мисля, моите познания са достъпни за всеки, който е готов да ги разбере, само нарочно провокирам, създавам смут, дискомфорт, нали знаете, че нищо не расте в комфортната зона, в която са заспали елитите и по-голямата част от човечеството, а тепърва ще започне да друса :D Всеки е с христовото съзнание, но то с израстването на его-личността и потъването в матрицата на физическата реалност остава като един добре потиснат спомен :D
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
бързата *** слепи ги ражда
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 37,
Щом ги наричаш по "ниски нива", значи не си достатъчно готов да приемеш ДРУГИ НИВА на съзнание, които са различни от твоето, защото още си дете-егоист. Мислиш си, че твоите познания са НАЙ, и ти си едва ли не висшо създание,но имаш още много да учиш.
Всеки е с Христово съзнание и това което наричаш еволюция на съзнанието е една подла лъжа измислена за да манипулира безмозъчните роби и масончетата за да ги накара да се чувстват по значими.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво знаете и сте чували за израза "Христово съзнание"? Е, ако пожелаете може да бъде ваше, ама трябва доста да поработите над себе си.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако не сте готови да се отворите за една по-висша истина за космоса, съзнанието и съществуването, няма проблем, на мен ми е все тая, мн добре разбирам различните нива на съзнание, които душата изследва в по-ниските измерения и плътности...
32
2
 
9
 
! Отговори
ТерминаторКомбинатор преди 11 месеца
Бая елементарно мислене имате, иска ви се фантастика, ама действителността е друга.
Ако беше така, щеше и възрастни индиго да има, ама нема.
Днес дете индиго, утре тийнеджър на амфети, а в други ден в политиката - кмет.
Влезеш ли в схемите, забравяш за цветовете, и всичко става зелено :)
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не е вярно, индиго и кристалните наистина съществуват. Индиго се унтуват срещу несправедливостта, а не са някакви престъпници. Кристалните са тихи и даряващи светлина и любов, а не аутисти. Случва се, просто родителите на истински проблемни деца винаги са си измисляли оправдания, че децата им са невероятни. Подобни статии са антиреклама на уникалните нови деца.
30
3
 
5
 
! Отговори
нищо лично преди 11 месеца
32, 31 - ти фантастични книги ли пишеш ?
в еднорога и лунната фея верваш ли, пиши за тях.
кви дроги взимаш ? щото такива кето теб дето бегат от действителността, са ми много съмнителни
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Eдни от най-старите и опитни души на планетата, които ще обединят целият си космически опит в една същност в рамките на един живот :D
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И в действителност е мн забавно да ги наричаме деца, доакто те въобще не са такива :D