Каракачанов: Ясно е как ще завърши войната, ЕС да посредничи

Изпращане на боеприпаси от наша страна е пряка намеса в конфликта
7 мар 2022 14:15, Елка Василева
140
Каракачанов: Ясно е как ще завърши войната, ЕС да посредничи
Снимка: архив, БГНЕС

"Може би сценарият на руското командване не се осъществява. Първоначално всички анализатори говореха за блицкриг - унищожаване на военната инфраструктура и на въоръжението. Около 30 самолета на украинската авиация са поразени още на земята. Руските военни унищожиха много ракетни комплекси, бази за горива, складове с муниции. Но частта за бързо развитие на военните действия не се осъществява. Военната групировка на украинците при границата между Донбас и Луганск все още е на място и задържа настъплението напред".  Това коментира пред БНР Красимир Каракачанов, министър на отбраната в периода 2017 - 2021 година.

Още по темата
По думите му "е ясно как ще завърши войната". "Военната победа ще е на руска страна. Въпросът е на цената на какво. Не съм оптимист, че руснаците и украинците ще намерят решението. В посоката към търсене на мирното решение трябва да се намесят силите от Европейския съюз. Държавите в Европа ще бъдат огромните потърпевши след украинците. ЕС трябва да излезе от ролята си на изпълнител на резолюциите на НАТО или на решенията на Щатите и да има собствена инициатива. Спокойно лидерите могат да предложат прекратяване на военните действия и преговори, които да се проведат в неутрална страна", каза Каракачанов.

Той допълни, че и двете страни се "опитват да насадят в Европа страха от ядрена катастрофа". "Реално е това да се случи, без значение кой ще е виновен след това - руснаци или украинци".

Според бившия военен министър изпращане на боеприпаси от наша страна е пряка намеса в конфликта. "Неслучайно Полша, която имат две ескадрили, не изпраща боеприпаси. Призивът на Володимир Зеленски за затваряне на въздушното пространство, което НАТО да гарантира, означава Трета световна война", каза бившият министър.

Каракачанов е категоричен, че при дипломатическите преговори трябва да бъде зачетен суверенитетът на украинската държава, "защото в тази част на Европа при толкова много конфликти, натрупвани над 100 години, едно териториално осакатяване на Украйна би заложило бомба в бъдеще".

"От друга страна Русия трябва да получи гаранции, че на територията на Украйна няма да бъдат разполагани ядрени оръжия, чужди войскови сили. Статут на Украйна като този на Австрия, на Финландия, като страна, която не участва във военното блоково преразпределение. Това би била нормална основа за търсене на компромис", смята Каракачанов.

Той изрази мнение, че "трябва да спрем да гледаме филми за Джеймс Бонд, който знае всичко и предотвратява конфликти с една писалка и хубава секретарка, нещата в живия живот са различни".

"Непосредствена опасност за националната сигурност на България ще има, ако конфликтът продължи, има сценарии той да продължи още месеци, не дни... Войната не е това, което виждаме по телевизията, дойдоха в България достатъчно бежанци, нека ги чуем какво казват. Войната не е нещо, с което можем да си играем", каза Каракачанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
65
 
22
 
! Отговори
Хахахаха! преди 2 години
Целия свят, разбра, че "царя" от Кремъл е цар на фалирало царство с жалка армия. Само бившия "военен министър" и "стратег", сънува военна победа, че и с гордост заявава, че "било ясно". Защо, някой не припомни на този комиксов герой, прогнозата му в началото, че войната ще е 2-3 дни? Да живее България, Украйна, ЕС, и Нато и целия цивилизован свят. На останилите пожелавам, да отидат да поживеят Рашкинистан, да помогнат на "великата" фалирала "бензинистанция с ракети"!
92
32
 
14
 
! Отговори
Лидер-ВМРО-русофил преди 2 години
И това доживяхме. Иван Михайлов, Владо Черноземски и всички други бъларски герои и пстриоти, отдали живота си, за Българска Македония във въстания, балкански войни, Първа СВ, и въобще, революционна борба, да имат "наследник"-"русороб".Думите "Патриот" , "националист" и истински българин, нямат място в едно изречение с думата "русофил". Камо ли всичко това, да е събрано, като понятие или в една човешка личност. Това е висша форма на "шизофрения". Русия, няма да пост.военна победа!
91
33
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този е руска агентура той и такива като него от Сърбия и Македония създават нарочно проблеми между държавите в интерес на Русия
90
21
 
39
 
! Отговори
Елена преди 2 години
До АнонимныйДа, это так и есть. Именно поэтому военная операция осложняется. Мы не бьем по мирным жителям. Мы организовали несколько гуманитарных коридоров сегодня, но они все были отвергнуты властями Украины. Они не хотя выпускать мирных жителей, ведь тогда нацистам некем будет прикрываться.
89
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо логично да излезе от торбичката му най-после
88
13
 
25
 
! Отговори
Елена преди 2 години
До гыкУверен? Ты ничего не знаешь о справедливости. Пусть у вас тоже будет рядом ненормальный сосед, грозящийся создать ядерное оружие, открывший против вас несколько биологических лабораторий и все это - под управлением Запада. А, еще забыла: кричащий "смерть болгарам". Ну как - понравилось??
87
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този да си смени торбиичката Била с Берьозка и да си бие камшика..Мненията на провалени политици не ни интересуват...
86
7
 
33
 
! Отговори
Истинският преди 2 години
Това че казва истината какво значение има? 32 години се наслушахме за на истини,мнения анализи . Когато джоба ми е празен ,масата удома ми е празна какво значение има каква е истината. За някой истината носи полза за други мизерия.
85
3
 
24
 
! Отговори
adsum преди 2 години
откри топлата вода.
84
7
 
22
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Каза Шкенбе Вайвода и измъкна от найлоновата торбичка Билла вестник Македонски новости отхапа парче маркуч звучно замляска и дълбокомислено се зачете в анализите на македонските си другари.
83
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мнение от агенти на ДС не ЩЕМ
82
10
 
49
 
! Отговори
Ф16 преди 2 години
Най лошото е , че европа е лакей на сащ. ЕС работи за сащ. Не искам такъв ЕС. Бензина е вече 2 евро, а от лятото искат да го облагат с еко такса. Политиците не оставят хората да живеят.
81
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГошоАз ти уточнявам-Сащ и подвластните им западни "демокрации"!!!Светна ли ти или да ти го напиша пак???
80
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажна ..я...
79
14
 
16
 
! Отговори
Има доказателства преди 2 години
Фашиста Каракачанов са го хванали за извършване Военни престъпления срещу Българи..... Ще те видиме в Трибунала в Хага наскоро много скоро! Прасеалбинос!
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вале Пика,погледни се какъв си ***!
77
6
 
16
 
! Отговори
Митко Павлов преди 2 години
Шкембе льо, Шкембе льо, Войводооооо......, Шкембе льо....
76
6
 
47
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Аз също не съм ми симпантизант но за първи път съм съгласен с него.Наистина ако войната продължи конфликта може да се разрастне и потарпевши ще сме ние,всъщост най много засегнати.
75
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама защо само такива се вихрят в нашите медии? Ние в ЕС и НАТО ли сме? Щом искаме да сме пещерняци да ги напускаме официално.
74
6
 
41
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Каракачанов ,да беше уточнил и кой ги докара укаинците да това дередже