Каракачанов: Ясно е как ще завърши войната, ЕС да посредничи

Изпращане на боеприпаси от наша страна е пряка намеса в конфликта
7 мар 2022 14:15, Елка Василева
140
Каракачанов: Ясно е как ще завърши войната, ЕС да посредничи
Снимка: архив, БГНЕС

"Може би сценарият на руското командване не се осъществява. Първоначално всички анализатори говореха за блицкриг - унищожаване на военната инфраструктура и на въоръжението. Около 30 самолета на украинската авиация са поразени още на земята. Руските военни унищожиха много ракетни комплекси, бази за горива, складове с муниции. Но частта за бързо развитие на военните действия не се осъществява. Военната групировка на украинците при границата между Донбас и Луганск все още е на място и задържа настъплението напред".  Това коментира пред БНР Красимир Каракачанов, министър на отбраната в периода 2017 - 2021 година.

Още по темата
По думите му "е ясно как ще завърши войната". "Военната победа ще е на руска страна. Въпросът е на цената на какво. Не съм оптимист, че руснаците и украинците ще намерят решението. В посоката към търсене на мирното решение трябва да се намесят силите от Европейския съюз. Държавите в Европа ще бъдат огромните потърпевши след украинците. ЕС трябва да излезе от ролята си на изпълнител на резолюциите на НАТО или на решенията на Щатите и да има собствена инициатива. Спокойно лидерите могат да предложат прекратяване на военните действия и преговори, които да се проведат в неутрална страна", каза Каракачанов.

Той допълни, че и двете страни се "опитват да насадят в Европа страха от ядрена катастрофа". "Реално е това да се случи, без значение кой ще е виновен след това - руснаци или украинци".

Според бившия военен министър изпращане на боеприпаси от наша страна е пряка намеса в конфликта. "Неслучайно Полша, която имат две ескадрили, не изпраща боеприпаси. Призивът на Володимир Зеленски за затваряне на въздушното пространство, което НАТО да гарантира, означава Трета световна война", каза бившият министър.

Каракачанов е категоричен, че при дипломатическите преговори трябва да бъде зачетен суверенитетът на украинската държава, "защото в тази част на Европа при толкова много конфликти, натрупвани над 100 години, едно териториално осакатяване на Украйна би заложило бомба в бъдеще".

"От друга страна Русия трябва да получи гаранции, че на територията на Украйна няма да бъдат разполагани ядрени оръжия, чужди войскови сили. Статут на Украйна като този на Австрия, на Финландия, като страна, която не участва във военното блоково преразпределение. Това би била нормална основа за търсене на компромис", смята Каракачанов.

Той изрази мнение, че "трябва да спрем да гледаме филми за Джеймс Бонд, който знае всичко и предотвратява конфликти с една писалка и хубава секретарка, нещата в живия живот са различни".

"Непосредствена опасност за националната сигурност на България ще има, ако конфликтът продължи, има сценарии той да продължи още месеци, не дни... Войната не е това, което виждаме по телевизията, дойдоха в България достатъчно бежанци, нека ги чуем какво казват. Войната не е нещо, с което можем да си играем", каза Каракачанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
11
 
! Отговори
Шкенбе войвода преди 2 години
Даваш ли гаранция,че ако не подпомагаме Украйна с боеприпаси,Путин няма да ни нападне?Донякъде,ти симпатизирах,но напоследък,ръсиш само глупости!
12
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още преди години един ам. Сенатор каза:" Ние имаме интерес Русия да не се сближава с Германия. И ще го постигнем с всички възможни средства!" Е, получи им се. А сметката ще платят УК и ЕС. Хитро!!!
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте се всички продажници,разказахте играта на България!
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трупа активи с очевадни истини. За съжаление друга песен пееше като беше министър. Тва не е Билла.
9
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ли казаха от КГБ да плещиш?
8
15
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците използват цивилното население като щит, да забавят руснаците. Нарочно не им дават на хората да напускат градовете при обявените хуманитарни коридори, иначе досега щяха да са ги заличили
7
5
 
4
 
! Отговори
истината преди 2 години
ДДРОнег добре си ти плащат ти имаш сигурна работа а какво да кажем ние пенсионероте
6
25
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Мир ще настъпи, защото само лудото джОдже иска война , но не може да се бори с целия свят !!!___И тук изниква въпроса, КОЙ ще плаща за разрушенията в Украйна ?!?!?!?__Логичният отговор е, че русия трябва да плаща репарации на Украйна, но как ще ги заставим ?!__Или пак ЕС ще плати сметката на лудото джОдже ?!
5
13
 
3
 
! Отговори
истината преди 2 години
бе кои ти слуша ЕС ,кои ще послуша една акушерка отиди и си измий очите и ушите
4
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не е ясно в торбичката "Била" колко милиарда прибра този и защо подариха 3 милиарда на САЩ за нарисувани хартиени саморети и то стари модели????
3
4
 
21
 
! Отговори
али преди 2 години
Голям оптимист.... Вярвал, че ще се намери мирно решение на конфликта !!! ???Интервюто да не от преди 12 дена ????? Искрено се надявам да спрат с воените действия, но аз не съм толкова оптимистично настроен...
2
5
 
37
 
! Отговори
Бре, много знае преди 2 години
Ама българите големи военни стратези излязоха. Всеки разбира от война. Ако бяхме на мястото на украинците, по метростанциите да няма място за жените от ей такива разбирачи и бойци. Самия премиер каза, че ще е първия, който ще е чао. А сегашния ще е от предния ден в Канада.
1
13
 
33
 
! Отговори
РР преди 2 години
Тоз политически труп от коя дупка пак излезна?