Боевете наближават Киев, градът се готви за партизанска война

Всички знаем, че това може да е последният ни ден
Обновена: 7 мар 2022 13:15 | 7 мар 2022 13:15, Елка Василева
211
Боевете наближават Киев, градът се готви за партизанска война
Снимка: архив, БГНЕС

Каспер е "партизанското име" на сержант от украинските доброволчески части, който със свито сърце се готви да взриви последния останал и изцяло миниран мост, съединяващ Киев с териториите, където напредват руските сили.

Другарите му са вдигнали във въздуха всички други мостове по западния фланг на украинската столица в отчаян опит да спрат руските танкове.

Още по темата
Единственият все още невредим мост над река в град Билогородка на 25 км западно от столицата води към тънещи в зеленина села с много летни вили, превърнали се днес във военна зона.

Получи ли Каспер заповед да взриви моста, град Киев ще бъде отрязан от запад от тила.

"Ще опитаме всичко възможно, за да го запазим", заявява пред АФП бившият парашутист.

Но приближаващите боеве удрят по бойния дух на украинците, застанали на барикадите. Руските бойни самолети, присъединили се към сухопътните сили, бомбардират околните села и градове.

Вълната от хора, бягащи от все по-близките сражения, изглежда няма край. А редките часове на затишие между ударите карат украинските войници да се страхуват, че руските сили всъщност подготвят още по-яростни атаки.

Каспер наблюдава украинския разузнавателен дрон, летящ над фронтовата линия, и признава, че скоро ще се наложи да разруши последния мост, водещ към районите, западно от столицата.

"Ако ни заповядат отгоре или ако видим, че руснаците напредват, ще го взривим . . . заедно с колкото може повече вражески танкове", уверява той.

Подготовка за партизанска война

Откакто в предградията се водят битки, денем улиците на Киев стават все по-опасни и опустяват.

С поредното напредване на руските сили по източния бряг на Днепър - реката, течаща през Киев, бойни части са се приближили на около 50 км.

Западният сектор обаче би осигурил на руските войски по-пряк достъп до центъра на столицата и правителствения комплекс.

Местни жители се готвят за партизанска война - сред тях е Олександър Федченко, 38-годишен шлосер.

В свободното си време Федченко е водел телевизионно предаване за най-популярните марки коли в Украйна.

Превърнал е обаче просторния си гараж в нелегална работилница за оръжия, с които да въоръжи украинските доброволци.

"Щом започна войната, всичко се промени", подчертава той.

"Разбрахме, че наши техници знаят да правят оръжия. А други - коктейли "Молотов". Вършим абсолютно всичко, което можем", разказва автомонтьорът.

"Това може да е последният ни ден"

Всички служители от автосервиза на Федченко са сменили работните гащеризони, изпоцапани с масло, с маслиненозелените униформи на доброволческите части.

Двайсет и осем годишен нов боец, избрал си псевдонима Крос, заварява нещо по едрокалибрена картечница - трофей на украински войници, пленили руски танк.

Мъчи се да превърне картечницата в леко оръжие, което нетрениран доброволец би могъл да използва в улични боеве.

"Това нещо може и да не стреля много точно, но е по-добро от нищо", коментира той.

"Толкова народ е наясно, че вършим тези неща и че те може да не са съвсем законни - продължава той. - На война обаче законът не е важен, важна е само отбраната на страната."

Гласът на Федченко прекъсва, когато започва да говори за началото на руското нападение на 24 февруари.

"Чувствах се безсилен. И да ми бяха сложили в ръцете "Калашников" - нямаше да издържа и 10 минути. Но имах нужда да направя нещо", казва той.

Импровизираната му оръжейна работилница е в опасност от евентуален руски удар.

Наистина, огромният му гараж се намира на едно от шосетата в западния край Киев. Много промишлени сгради, разположени на същия път, вече са в развалини.

"Всички тук знаем, че може да ни атакуват всеки момент - изтъква монтьорът. - Всеки знае, че това може да е последният ни ден. Но продължаваме да идваме тук."

Ганна Галниченко, 64-годишна пенсионерка, също говори през сълзи. Дошла е пеш от нивите в "ничията земя" между моста, наблюдаван от Каспер, и селата, превзети от руските сили.

"Не зная къде са децата ми. Не мога да се свържа с тях по телефона", казва тя с треперещ глас.  
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
"Горките" наемници, които фашисткия ЕС изпраща в Киев на "сафари за руснаци" както самите те се изразяват. В отговор на клиповете им, в които се радват от "предстоящия лов", Кремъл им каза да не се надяват на статут на военопленици.
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали Китай не се е включил във войната. Гледах пленени руснаци. Ами те 90% китайци!
163
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киев е обкръжен Като им спрат тока и доставките на храна и не им трябва да стрелят
162
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже и при тая ситуация нашите потомствени съветски памперси продължават да си ръсят разни опорки дето могат да минат при чукчите, но не и при хора с претенции за цивилизованост . Ами дрънкайте си. След 6 месеца ще ходите на екскурзия в Москва и ще търгувате маратонки и тениски с рок групи. Нищо ново под слънцето на комунизма
161
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В подземия,бункери,окопи и мн. други варианти за криене. Освен това украинците познават родната си земя,за разлика от агресора и ще направят великолепно партизанство за много дълго,докато руската икономика се срине,чрез което няма да имат средства за водене на война.
160
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм някакъв военен експерт, но във века на сателитите и дроновете и в равнинната география на Украйна за каква партизанска война ми говорят? Къде ще се скрият тия партизани? Освен нещо като палестинска съпротива, но условията са много по-различни.
159
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО СатаДедо, абе какво стана - нали бяха заковали на място 60+ км колона от руски танкове и бронирани коли, бяха избили всичко живо - откъде сега се взеха тия руснаци, дето не изглеждат избити и се готвят за атака на Киев?
158
7
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Постването на писаноя, че някой друг, а не Просията, е причина за войната, трябва да се преследват от закона.
157
9
 
11
 
! Отговори
Много е тъжно преди 2 години
Наглосаксонците успяха да създадат тежки проблеми за двадесетина години, а сега и воюват два славянски народа.
156
5
 
4
 
! Отговори
до 180 преди 2 години
И аз така смятам, ще искат да водят война блок за блок къща за къща, окупирани с украински доброволци носещи оръжия. Защото знаят, че Руснаците не могат да бомбандират населението. Ще стане голяма касапница. Така печелят време Украинците и е вероятно да няма решение какво да правят руските. Тук вече става въпрос колко са доброволците и всички мъже ли са мобилизирани да го правят дори против волята си?
155
5
 
2
 
! Отговори
Минаващ преди 2 години
> по-лесно да нападаш, отколкото да се бранишОбратното е, дори специално за Киев го дават 10 към 1 трябва да превъзхождат атакуващите.Не ви ли писна денонощно да сипете дезинформация. Под мене има поне 10 фейк мнения от руски ботове.
154
16
 
5
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Украинските фашисти вече са напълно обкръжени в Киев, Мариопул и Волноваха. -----////------ Хайде стига с тия тьпотии за котли к пълни обкръжения. Котел има при маневрена война. Украинците не са в обкръжение, а са изградили укрепени райони, и нарочно стоят там като в крепости, за да избият максимално много руска пап лач. Същото беше и в Дебалцево - руснаците го превзеха, но дадоха толкова жертви, че настъплението им приключи.
153
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен 177 преди 2 години
Ами то това бе идеята на статията приятелю и подобни статии валят всеки ден, сърцераздирателни. И то си е така има подобни истории. Но такива имаше и през 8-те години на украинските удари и украинско-фашистките армии срещу руски граждани в Донецк и Донбас, мога да ти покажа дори изгорели трупове на снимки. Гледай филма "Донбаска пролет". 14 000 цивилни умряха. Цивилни! Така жестоко да лицемерстваме и да си затваряме очите не може. Защо Запада мълчи? Аз не съм лицемер и го казвам.Жалко за всички.
152
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата реална статия от 12 дена. Най-после някой да представи суровата истина, а тя че е по-лесно да нападаш, отколкото да се браниш. Че е по-лесно да има машини, танкове и самолети, отколкото да имаш само пушки и сърце. Зеленски може да плямпа колкото си иска, войната е адски сурова и гадна.
151
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Партизанска в Киев е глупост, защото града ще бъде сринат. Партизанска в горите също няма как защото всичко се следи от спътниците и не е Афганистан да се крият под земята.
150
9
 
6
 
! Отговори
ники преди 2 години
Тези смешки ги слушаме 10 дена. Всеки момент влизат в Киев... и си остава до всеки момент и в Киев така и не влиза никакъв руски ботуш... няма и да влезе
149
4
 
15
 
! Отговори
Полковник преди 2 години
Руснаците никога до момента не са споменавали колко Украинци са убили. Говорят само за техните жертви чиито имена можете да ги намерите в kremlin.ru .|До 4ти март бяха 498 човека.Украинците обаче много обичат да говорят колко Руснаци са убили.Оня ден бяха 10 000 ,сега може би са вече 20 000. Може други ден да станат и 100 000. Интересно ми е колко жертви ще паднат в битката за Киев .Руснаците не броят чуждите пилци а Украинците броят основно чуждите !
148
10
 
17
 
! Отговори
ВЕРДЮН 1916г преди 2 години
Най-неравностойната битка в историята на човечеството и една от най-кървавите. Щикове срещу картечници. Ето това очаква Укро нацистите !
147
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за нищо не се готви киев, няма вече храна гориво като спрат тока няма да има и телефони и интернет, стига писахте глупости журналята от една бомба ще се *** партизани
146
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
$10 000 трябва да плати на защитниците на Киев семейство, което иска да напусне града.