Студеното време ще превърне руските бойни машини във фризери от желязо

То ще се отрази негативно и на украинската армия
9 мар 2022 12:51, Нели Христова
349
Студеното време ще превърне руските бойни машини във фризери от желязо
Снимка: БГНЕС

Силното застудяване може да спре напредъка на Русия, смятат анализаторите, като войските са принудени или да изоставят превозните си средства, или да седят в "40-тонни фризери от желязо".

Още по темата

Арктическият въздух, движещ се през Русия и Украйна, ще се комбинира с източен вятър, за да накара температурите да паднат до минус 10 градуса през нощта около Киев и северния град Харков през следващите дни. Ако се вземе предвид студът от вятъра, според прогнозите студът може да се чувства като минус 20 градуса.

Анализатори казаха, че това може да направи инвазията по-трудна за руснаците, особено тези, заседнали в конвоя северно от украинската столица. Украински военен източник каза: "Това ще засегне тези в дългите конвои. Руските войски, които стоят край пътищата, ще страдат."

"Минус 20 градуса ще влошат руските сили, няма съмнение. Това ще подобри мобилността между страната, защото ще има по-малко кал, но руснаците не са готови за условията на Арктика. Градско нападение без подходящо облекло би било невероятно тежко", казва Майор Кевин Прайс, който служи в британската армия в продължение на 20 години.

Недостигът на гориво също би означавал, че войниците няма да могат да пуснат двигателите си, за да се стоплят. "Представете си, че сте седнали в 40-тонен железен фризер цяла нощ", каза той, добавяйки, че много ниските температури също вероятно биха повлияли на работата на превозното средство, ако няма подходящи масла и смазки.

Прайс вярва, че лошото време допълнително ще навреди на морала на Русия и ще доведе до още жертви. "Това не е решаващ фактор, но е много нежелано развитие за руските командири", каза той, отбелязвайки, че температурата е под средната за това време на годината и руските сили вероятно ще бъдат неподготвени.

Бригадният генерал Бен Бари, който сега е старши сътрудник по сухопътна война в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, е на мнение, че времето ще засегне и украинците. "То ще забави нещата, но ще забави развитието и за двете страни", казна той. "Процентът на войските, които започват да страдат от студени наранявания като измръзване, ще нарасне."

Военен служител на НАТО каза пред CNN, че въпреки използването на всички сили, които е съсредоточила в и около Украйна, Русия постига много малък напредък: "Виждаме много малка промяна. За първи път не очакваме те да постигнат някакви успехи през следващите няколко дни."

Британските военни началници смятат, че руските командири се движат по-далеч от нормалното, за да възстановят инерцията. В понеделник миналата седмица 47-годишният генерал-майор Андрей Суховецки, заместник-командир на 41-ва общооръжейна армия на Централния военен окръг, беше убит близо до Мариупол, на югоизток. Преди два дни беше съобщено, че е убит втори руски генерал. Генерал-майор Виталий Герасимов, 45-годишен, началник-щаб на 41-ва армия, който е служил в Сирия и Чечения и участва в анексирането на Крим през 2014 г.

Украинското министерство на отбраната съобщи, че той е загинал близо до Харков и излъчи разговор между двама офицери на руската служба за сигурност, които обсъждат смъртта му и казват, че техните защитени комуникации не работят в Украйна. Христо Грозев, изпълнителен директор на групата за разследваща журналистика Bellingcat, каза, че 41-ва армия е загубила комуникация и е използвала местна сим карта, позволявайки прихващането.

След почти две седмици руските сили превзеха големи територии от североизточна и крайбрежна Украйна и обсадиха градовете и прекъснаха храната, водата, топлината и лекарствата. Въпреки това напредъкът е спрян в много области. Дни наред усилията за създаване на коридори за евакуация на цивилни се провалиха поради продължаващия обстрел и възраженията срещу предложените маршрути. Един опит за евакуация изглежда е бил поне частично успешен вчера, когато автобусен конвой напусна Суми на североизток.

Снощи руската агенция ТАСС съобщи, че тази сутрин е обявено ново прекратяване на огъня и че руските сили са готови да осигурят човешки коридори, за да могат хората да напуснат Киев и още четири града

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
29
 
8
 
! Отговори
HuiZaRussia преди 2 години
Da pukne dano ruskata sgan!
7
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не са хитлеровите нацита къде изпомряли само от студа едно време като нападнали СССР.
6
5
 
50
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Пълни глупости! Тоя уплаши руснаците със студ. Студът даже има преимущества, защото земята е твърда и проходима и извън пътищата с настилка.
5
7
 
61
 
! Отговори
Наполеон преди 2 години
Мдаа, Русия е най-слаба в ледовита зима, вервайте ми, от опит говоря!
4
6
 
64
 
! Отговори
Optimist преди 2 години
Те руснаците студ не са виждали.
3
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен пък, като замръзне почвата става още по-лесно да се придвижват танкове, даже не им трябват шосета.
2
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е супер, значи Украйна/НАТО няма от какво да се притесняват. А и нали Руската икономика се разпада до броени часове.
1
20
 
42
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Русия никога няма да затъне.