Путин говори с Макрон и Шолц, обвини Украйна в "най-груби нарушения"

Руският президент ги информирал за преговорите Москва-Киев
Обновена: 12 мар 2022 18:04 | 12 мар 2022 18:02, Веселина Йорданова
610
Путин говори с Макрон и Шолц, обвини Украйна в "най-груби нарушения"
Снимка: БГНЕС
Руският президент Владимир Путин информира днес в телефонен разговор френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц за състоянието на преговорите между Москва и Киев и отговори на изразената от тях загриженост за хуманитарната ситуация в Украйна, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Руското президентство не посочи подробности за казаното от Путин за преговорите, които се водят в Беларус. Вчера той отбеляза "известни положителни промени", припомня Ройтерс.

Още по темата
В тристранния разговор Макрон и Шолц са повдигнали въпроси за хуманитарната ситуация, създала се в резултат на руските военни действия. В отговор Путин е обвинил украинските сили в "най-груби нарушения" на международното хуманитарно право и е призовал френския си колега и германския канцлер да окажат натиск върху Киев за прекратяването им, посочва Франс прес.

Путин е казал на Макрон и Шолц, че украинските сили извършват "убийства без съд и присъда на опоненти" и "вземат за заложници за мирни граждани", които "използват като жив щит", а също, че разполагат тежки оръжия в жилищни райони, близо до болници, училища и детски градини", се казва в комюникето на Кремъл, цитирано от АФП.

Той обвини също украинските "националистически батальони", че "системно пречат на спасителните операции и заплашват цивилните, които се опитват да се евакуират" от районите на бойни действия.

"Владимир Путин призова Еманюел Макрон и Олаф Шолц да въздействат на властите в Киев, така че те да прекратят тези престъпни действия", допълва Кремъл.

След разговора между тримата лидери френското президентство заяви, че обвиненията на Москва срещу Украйна, че извършва нарушения на хуманитарното право, "са лъжа".

В продължилия час и половина разговор френският президент и германският канцлер са призовали за пореден път Русия да прекрати незабавно военните действия и да вдигне обсадата на Мариупол, където хуманитарната ситуация е непоносима, посочи Елисейският дворец.

След комуникацията между тримата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че кризисните преговори между Москва и Киев, които се водеха присъствено в Беларус, са продължили чрез видеовръзка. Ръководителят на руската делегация в Беларус Владимир Медински ще продължи да води преговорите от страна на Русия, уточни Песков, цитиран от Ройтерс. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


610
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
432
2
 
5
 
! Отговори
руски олигарси преди 2 години
путин никак не му е приятно, но се съгласява да говори с Макрон защото дъщерите и жените му имат имоти в Беаритц, югозападна Франция. Хубаво местенце скътано на ръба между Франция и Испания и не така широко популярно като ривиерата. И в този случай, както хората отдавна са го казали: Интереса, личния, клати феса.
431
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това Диана ли е, Диан ли е, много глупости пише.
430
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Жал ми е за тоя чувек .Ако тръгне да използува ядрено оръжие,той самия къде ще се скрие?? А как ще излезе?? Мммммаалллииии ами ако оживее!! Ама той няма да има врагове! Човечецът ще си умре от мъка.
429
8
 
14
 
! Отговори
Долу Русия преди 2 години
Всеки русуфил е отговорен за всяко умряло дете в Украйна...
428
7
 
17
 
! Отговори
Стоенчев преди 2 години
Каквито и " грехове " да има Украйна,Русия ги има поне 10 пъти повече,но НЯМА по-голямо нарушение от вероломното нападние на съседна държава,която С НИЩО не те е провокира ла,а и на територията на Русия НЯМА НИТО ЕДИН УКРАИНСКИ ВОЙНИК,А уКРАЙНА Е ПЪЛ НА НЕ САМО С РУСКИ ВОЙНИЦИ ,А И С РЕД ДРУГИ ГЛАВОРЕЗИ ?! Дано всички те бъдат унищожени от доблестните украински войници ! Свобода за украинския народ и Украйна !!!
427
4
 
12
 
! Отговори
Путинофили, преди 2 години
Ако искате малко по-добре да научите, що за човед е кумирът ви Путин, потърсете и вижте видеото показващо как той унижава пред целия свят шефа на външното разузнаване Нарышкин. Всичко е директно, от първа ръка в разговор между двамата. Няма намеса на пропагантни журналисти. Ще получите информация що за човек е той от първо лице. Но за това ще ви е нужно да разбирате руски. Ако не, жалко за този който ви плаща.
426
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долара на черно в прoсия вече по 500 рубляка. Айде честито!
425
2
 
13
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
путин има 6 деца. Дали ще ги прежали в ядрен конфликт?
424
9
 
17
 
! Отговори
вижда се преди 2 години
путин е патологичен лъжец и масов убиец.
423
0
 
3
 
! Отговори
За Витков! преди 2 години
и пак до Диана 445-ти. А относно съжденята ти какво да кажем? Ако един лекар те е докарал до това състояние и има облага от ампутацията как точно да му имаш доверие? Не е ли по-логично да се подложиш на алтернативно лечение при наличието на избор и да избегнеш ампутацията
422
3
 
6
 
! Отговори
За Витков! преди 2 години
До Диана 446-ти. Ти явно симпатизираш повече на руснаците щом наричаш нас "мухлльовци". Щом токова те кефи толкова Русия и подходът им , границите са отворени и можеш спокойно да напуснеш страната ни. Кандидатствай за руско гражданство и не бъди повече едно с мухльовците.
421
12
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Евреинът нацист Макрон ще бъде погребан със изплезен език и ококорени счупени зъби напред. Крака няма да има.
420
3
 
6
 
! Отговори
За Витков! преди 2 години
Еми путин нали не води война , а военна операция. Какво очаква "военен" морал ли? Когато постъпваш подло и подмолно можеш да очакваш същото отношение
419
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ли не вярвам на този макарон,защото той лъже.
418
8
 
11
 
! Отговори
Качо катеначо преди 2 години
Спокойно, Путин вече каза, че спира износа на ядрено гориво към България. Американското гориво не става - украинците пробваха, имаше няколко инцидента и го спряха! Спира АЕЦ Козлодуй, тогава ще видите тока колко пъти ще скочи! САМО ЕС и САЩ!
417
14
 
23
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен461 Много по-важно е какво правиш, отколкото с какви помощни средства го правиш..Руснаците не са мухльовци като нас да се оставят 100г. да ни хулят по света като диваци и варвари разни не.го.дни.ци! Войната не е най-доброто решение, но е по-добро от нашето безсилие..
416
13
 
16
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До popa ot razgrad Ако на теб, попе, ти режат крака защото имаш гангрена и може да умреш от нея, значи ли това, че ти трябва да се отбраняваш?! Лекарите лесно могат да спрат операцията, което значи точно, че ще умреш..Е, от какво да се отбраняваш? От това, че искат да ти отрежат крака или от това, че ако не го отрежат ще умреш? Така е и с Украйна! Украйна е болна от амбициите на политиците им и трябва да си изпие лекарството, а не да се бори срещу него..
415
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според руски източници Джуджи не ползва моб телефон и компютър. Как очаквате да е в крак със света, той живее някъде в миналия век.
414
24
 
12
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Руснаците не превземат Киев защото се надяват Зеленски да слезе на Земята и да няма нужда да разрушават този голям град. Но Зеленски няма намерение да слиза на Земята-непрекъснато си измисля разни лудости в полза на своята кауза.Така че, според мен руснаците трябва да форсират превземането на Киев-не е нужно дори войските да влизат там, с 5-6 ракети ще размажат целия град, но важното е да арестуват Зеленски и правителството там с десант вероятно..Те може и да не са в Киев!..Разсъждения,значи
413
10
 
15
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 години
Украйна не би трябвало да се отбранява...това е грубо нарушение...