Путин говори с Макрон и Шолц, обвини Украйна в "най-груби нарушения"

Руският президент ги информирал за преговорите Москва-Киев
Обновена: 12 мар 2022 18:04 | 12 мар 2022 18:02, Веселина Йорданова
610
Путин говори с Макрон и Шолц, обвини Украйна в "най-груби нарушения"
Снимка: БГНЕС
Руският президент Владимир Путин информира днес в телефонен разговор френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц за състоянието на преговорите между Москва и Киев и отговори на изразената от тях загриженост за хуманитарната ситуация в Украйна, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Руското президентство не посочи подробности за казаното от Путин за преговорите, които се водят в Беларус. Вчера той отбеляза "известни положителни промени", припомня Ройтерс.

Още по темата
В тристранния разговор Макрон и Шолц са повдигнали въпроси за хуманитарната ситуация, създала се в резултат на руските военни действия. В отговор Путин е обвинил украинските сили в "най-груби нарушения" на международното хуманитарно право и е призовал френския си колега и германския канцлер да окажат натиск върху Киев за прекратяването им, посочва Франс прес.

Путин е казал на Макрон и Шолц, че украинските сили извършват "убийства без съд и присъда на опоненти" и "вземат за заложници за мирни граждани", които "използват като жив щит", а също, че разполагат тежки оръжия в жилищни райони, близо до болници, училища и детски градини", се казва в комюникето на Кремъл, цитирано от АФП.

Той обвини също украинските "националистически батальони", че "системно пречат на спасителните операции и заплашват цивилните, които се опитват да се евакуират" от районите на бойни действия.

"Владимир Путин призова Еманюел Макрон и Олаф Шолц да въздействат на властите в Киев, така че те да прекратят тези престъпни действия", допълва Кремъл.

След разговора между тримата лидери френското президентство заяви, че обвиненията на Москва срещу Украйна, че извършва нарушения на хуманитарното право, "са лъжа".

В продължилия час и половина разговор френският президент и германският канцлер са призовали за пореден път Русия да прекрати незабавно военните действия и да вдигне обсадата на Мариупол, където хуманитарната ситуация е непоносима, посочи Елисейският дворец.

След комуникацията между тримата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че кризисните преговори между Москва и Киев, които се водеха присъствено в Беларус, са продължили чрез видеовръзка. Ръководителят на руската делегация в Беларус Владимир Медински ще продължи да води преговорите от страна на Русия, уточни Песков, цитиран от Ройтерс. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


610
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На *** му го натаковаха с 200. Още нищо не са усетили от санкциите. До юни-юли ще са в пълен фалит.
391
9
 
15
 
! Отговори
FMC преди 2 години
*** бе. Путин може да има грешни възфледи, но е важно, че и украинските са грешни, Щатските са грешни, европейските са грешни...защото ако не бяха, поне един *** щеше да ни подкрепи за Македония!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ, ДОЛУ НАЦИСТКА УКРАЙНА, ДОЛУ НАЦИСКИЯ СВЯТ!
390
6
 
8
 
! Отговори
FMC преди 2 години
...като по тоя начин българите от мнозинство са вече 45% или бяха допреди войната? Къде отидоха десетките БГ училища преди 2014-та? Сега има само ЕДНО!!! Осъзнайте се кого подкрепяте и защо!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
389
3
 
7
 
! Отговори
FMC преди 2 години
425, ако още си 425 след прочистването на коментарите, властите в Украйна може да са избрани демократично, но това не им дава право да променят българските имена там. Нали се сещаме за "Възродителния процес". Какво е това от страна на Украйна, да променя имената на българи и от владимир да става Володимир, от Андрей Андрий, от НИкола Микола ( то нали и посланика им преди в БГ се казваше така, хаха)? Какво им дава основание на тия демократично избрани власти да обединяват Болградския район?
388
3
 
7
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Ко сте ги сложили в кавички думите на Путин. Ами като си е прав, прав си е.
387
8
 
7
 
! Отговори
Езоп преди 2 години
Мантрите на Путин са взети от баснята на Езоп за вълкът и агнето
386
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин допуста грешка с тази ,,операция,, или по- точно геноцид.,, И на старуху бывает проруха,, казват за такива президенти в Русия
385
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо всичко приписват на властите в Киев,но те са официално избрани по демократичен път,за тях са гласували,имало наблюдатели международни и вътрешни как за многопартийна система на управление,само главния прокурор сякаш беше сменен по препоръка с/у заплащане с наверно обезщетение заради съкращението му на договора не поради негова вина,а новия поел службата според дългия му мандат на държавна служба сякаш от сегашните власти не са го сменяли поради неизтекъл срок,но и той обвинява пред съда.
384
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, това ако не е цирк. Путин обвинява жертвите си в наеушения :)
383
5
 
5
 
! Отговори
ТТ-- преди 2 години
До справедлив--Сектата "Русофили от седмия ден" вече реве на умряло Мама расия свърши рублите-мъкаааа
382
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Големите герои" се крият зад жени и деца, избиват, а тези, които не искат да ги пазят с телата си, биват убивани. Зверство на притиснат до стената хищник. Това не са хора.
381
3
 
7
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Ako спецоператорът не е доволен и се оплаква от защитата на Мариупол, може да изтегли войската си от там
380
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С други думи, лъжите на Касапина от Кремъл се припокриват с това, което четем от путинофилите тук. Хмммм. СлучаЕност? Не мисля.
379
1
 
5
 
! Отговори
Санде, преди 2 години
До СандиПредсавяш ли си какви глупости говориш?
378
6
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 години
Според новините бежанците щели да ни донесат холера и чума. Пълни глупости! Нали самите те щяха да се натръшкат. Значи в момента във ВМА боцкат нашите с чума и холера да си прави американската лаборатория експеримвнтите. Е,поне казаха нещо да ни предупредят.
377
6
 
6
 
! Отговори
Добре де преди 2 години
След мумификацията на идола и вкарването му в стената на Кремъл, за кой ще сте?
376
9
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
За сетен път се убеждавам,че Путин само приказва измишльотини и се оказва най-голе мият лъец на света !!!ЖЗалко,че толкова дълго му вярвахме и го имахме като... еталон за политик - сега вече е паднал доста под ... нулата !
375
10
 
11
 
! Отговори
Тръмп преди 2 години
Путин е велик държавник.Може да носи отговорност!
374
5
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 години
Това не е от вчера или днес. Възможно е същите да са разработили kovid19 и сега да са били на път да открият нещо друго. Да се махат и от България!Не сме опитни зайчета!
373
5
 
4
 
! Отговори
Кога преди 2 години
ще има , , избори "в Русия, а извинете , обърках се!