Путин говори с Макрон и Шолц, обвини Украйна в "най-груби нарушения"

Руският президент ги информирал за преговорите Москва-Киев
Обновена: 12 мар 2022 18:04 | 12 мар 2022 18:02, Веселина Йорданова
610
Путин говори с Макрон и Шолц, обвини Украйна в "най-груби нарушения"
Снимка: БГНЕС
Руският президент Владимир Путин информира днес в телефонен разговор френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц за състоянието на преговорите между Москва и Киев и отговори на изразената от тях загриженост за хуманитарната ситуация в Украйна, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Руското президентство не посочи подробности за казаното от Путин за преговорите, които се водят в Беларус. Вчера той отбеляза "известни положителни промени", припомня Ройтерс.

Още по темата
В тристранния разговор Макрон и Шолц са повдигнали въпроси за хуманитарната ситуация, създала се в резултат на руските военни действия. В отговор Путин е обвинил украинските сили в "най-груби нарушения" на международното хуманитарно право и е призовал френския си колега и германския канцлер да окажат натиск върху Киев за прекратяването им, посочва Франс прес.

Путин е казал на Макрон и Шолц, че украинските сили извършват "убийства без съд и присъда на опоненти" и "вземат за заложници за мирни граждани", които "използват като жив щит", а също, че разполагат тежки оръжия в жилищни райони, близо до болници, училища и детски градини", се казва в комюникето на Кремъл, цитирано от АФП.

Той обвини също украинските "националистически батальони", че "системно пречат на спасителните операции и заплашват цивилните, които се опитват да се евакуират" от районите на бойни действия.

"Владимир Путин призова Еманюел Макрон и Олаф Шолц да въздействат на властите в Киев, така че те да прекратят тези престъпни действия", допълва Кремъл.

След разговора между тримата лидери френското президентство заяви, че обвиненията на Москва срещу Украйна, че извършва нарушения на хуманитарното право, "са лъжа".

В продължилия час и половина разговор френският президент и германският канцлер са призовали за пореден път Русия да прекрати незабавно военните действия и да вдигне обсадата на Мариупол, където хуманитарната ситуация е непоносима, посочи Елисейският дворец.

След комуникацията между тримата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че кризисните преговори между Москва и Киев, които се водеха присъствено в Беларус, са продължили чрез видеовръзка. Ръководителят на руската делегация в Беларус Владимир Медински ще продължи да води преговорите от страна на Русия, уточни Песков, цитиран от Ройтерс. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


610
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
412
17
 
24
 
! Отговори
Великан преди 2 години
Туй да градиш цял живот за дьржавата си а накрая от високомерие че си по ниськ с две педи от останалите и с един замах да пратиш всичко по дяволите и барабар народа си е доста джуждево комплексарско!
411
19
 
23
 
! Отговори
334 преди 2 години
Всякакви разговори и преговори с Путин са безсмислени. Неговият инат и имперското му самочувствие ще доведат да окончателното разпадане на Русия или до Трета /окончателна/ световна война. На него и на съдружните му старци не им пука за човечеството, те вече са изживели живота си.
410
11
 
25
 
! Отговори
Правда преди 2 години
Толкова пропутинови *** няма и в Русия, един и същи пише под различни имена. Явно добре им плащат да пробутват прокремалски ботове, но в Бг има мислещи хора и всичките тролски напъни на разни фашизирани путлерови фенове няма да успеят !!!
409
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Путин не му трябва територията на Украйна. И без това Русия е най-голямата страна в света и сигурно не му е лесно да я управлява. Достатъчен му е Крим и излаз на южните морета.
408
0
 
9
 
! Отговори
до Веселина Йорданов преди 2 години
...и "вземат за заложници за мирни граждани", някак не звучи. Хайде преглеждайте си материалите преди да ги публикувате. Пълни са с грешки.
407
7
 
13
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
ама много му пречат украинската армия на Путин да окупира цялата държава..ха.ха.ха хич не мислят че Русия ще фалира..ха.ха
406
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ е единствената държава в света използвала ядрено оръжие. Само тя си е позволила в историята на човечеството.
405
4
 
10
 
! Отговори
До историк преди 2 години
Незнам какъв историк си. Това което казваш до някъде е вярно с изключението, че САЩ т.е. НАТО имат бази по целия свят и при една война с САЩ Русия е длъжна да унищожи и тези бази.
404
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Путин!
403
10
 
12
 
! Отговори
историк преди 2 години
До СветлаНе сте в час Светла. Ако някой се опита да заличи Русия, Русия ще заличи света. Има такава доктрина и така пише на атомни ракети, в Русия, насочени към различни части на света - защото свят без Русия не може да има!! Нямате си на идея до къде може да стигнат постсъветските ръководители - те спирка нямат.
402
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смерть Путина !!!
401
16
 
21
 
! Отговори
Точен преди 2 години
Западът лъже 2 пъти повече от Русия и Китай. Зеленски лъже 4 пъти повече.
400
11
 
12
 
! Отговори
Светла преди 2 години
Ако Русия бъде заличена, то тогава САЩ ще заличи целия свят а ние ще сме нейни роби.Проследете историята на САЩ и Англия.
399
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 444 а защо трябва да остъпи на америка а не направят украйна нормална държава ?
398
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другата седмица ще из-ри-тат най-мразеното джудже на света и от МВФ и Световната Банка. От тук нататък ще се реди заедно със Северно Корейското кюфте на опашка пред китай за социални помощи .
397
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е война между Русия и САЩ която се води на територията на Украйна, а украинците са буфер. Плашещото е, че Путин никога няма да отстъпи пред Америка!
396
21
 
9
 
! Отговори
googlena преди 2 години
Дано скоро русия е заличена като понятие
395
5
 
20
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
До 439- понеже не ми стигна мястото да довърша: Зеленски се съгласи с господарите си, вместо да спаси териториално Украйна и хиляди невинни украинци, да продъжи до края. Играейки покер със слаби карти. Или-или! С надеждата че Путин който знаем как води войни, да се оформи световното обществено мнение и да се въвлече ЕС и НАТО във войната. Господарите му това са му наредили. Никаква Украйна или украински жертви ги интересуват. Пази Боже, дано не да успеят
394
5
 
20
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
Че всичко което върши Путин е отвратително, никой не трябва да се съмнява. Както всичко корто прави. Но Зеленски е дори по-голяма опасност и слуга. Нека помислим разумно. Да, Путин нападна Украйна. Защото искаше да му се изпълни условието Украйна да не прави постъпки за НАТО, както е в договора за създаването на Украйна през 1994. И не иска Нов Световен Ред там. Зеленски имаше избор да се съгласи и да спаси територии и жертви! Или да продължи разрухата на Украйна и смърти за да предизвика 3та СВ
393
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има много неща, които все още много не желаят да се признаят у нас и на запад. САЩ и Великобритания се бият с Русия използвайки нещастните малоруси (няма такава държава Украйна). Това е война на сенките и в сумрака не е ясно дали "лошият" е лош, а "добрият" - добър. Та дори високопоставени американци под клетва признават за лабораториите на тази завладяна територия за биологично оръжие. Дори само заради това, тази операция е оправдана и е много по-хуманна защото биологичното оръжие е забранено!