Кой е екипът, който преработва руските оръжия в полза на украинските сили?

Според Юрий Голодов повечето руски войници не знаят защо са в Украйна
21 мар 2022 21:35, Нели Христова
272
Кой е екипът, който преработва руските оръжия в полза на украинските сили?
Снимка: БГНЕС

Звукът от изстрелващи се в далечината ракети нарушава тишината на иначе тихата сутрин в Киев.

"Това сме ние - атакуваме руски позиции близо до Хостомел", казва украински войник, докато изстрелите ехтят в синхронен ритъм.

В този конкретен случай ракетите, които украинските военни използват за насочване към нахлуващите войски на Москва, всъщност са руски.

"Снощи изпратихме на украинските въоръжени сили 24 ракети "Ураган", които бяха тук, за да прелитат над нашите градове", казва Юрий Голодов, заместник-командир на една от териториалните сили на Украйна и пенсиониран моряк от украинските военноморски сили. "Ние ги заловихме непокътнати, дадохме ги на въоръжените сили на Украйна през нощта и сега украинската армия стреля с тях."

Голодов играе ключова роля в преназначаването на военно оборудване, изоставено от руската армия, или заловено от нея.

Той ръководи екип, работещ във военна сметище на неразкрито място в Киев, ремонтирайки и пребоядисвайки руска военна техника за използване от украинските сили.

"Всичко, което отнемаме от руската армия, ние прехвърляме на въоръжените сили на Украйна", казва той пред CNN. Когато медията посещава сметището, украинските сили работят върху артилерийска помощна машина, използвана за засичане на цели.

Украинското знаме е изрисувано върху руските военни символи, а подразделението на Голодов премахва всяко  комуникационно оборудване, преди да изпрати техниката обратно на фронтовата линия.

"Ще го използваме за транспортиране на ранените", казва той, добавяйки, че ще има "важен" принос към военните усилия на Украйна. "Това е много подходящо превозно средство за преминаване през проблемна местност. Може да се справи с всяко блато или сняг."

Голяма част от оборудването, използвано от руските военни, е подобно или същото на това, използвано от украинските войници, така че те знаят как да оперират с тези машини.

"Те датират от Съветския съюз", казва Голодов. "Достатъчно надеждни са. Всичко е в работно състояние. Изглежда старо оръжие, но всъщност, ако го използваме правилно, ще ни служи дълго време", добавя той.

Голодов казва, че неговият батальон е отговорен и за залавянето на част от оборудването.

"Ние сме батальон на специалните сили за дълбоко разузнаване, който работи в тила на противника", обяснява той. "Нашата задача е да унищожим снабдяването на руската армия - боеприпаси, гориво, храна."

Зад ъгъла бивш камион с гориво на руската армия е готов за преместване, а под прикритието на камуфлажно одеяло заловен бронетранспортьор очаква следващата си задача.

Това е стара, ръждясала и тежка техника от съветската епоха, която разбива паважа, докато членовете на украинските сили за териториална отбрана я преместват, но войниците тук казват, че ще я използват добре.

По думите на Голодов, превозното средство е заловено от неговите хора, които атакували руска колона.

"Стреляхме по първото превозно средство и когато се взриви колоната спря", разказва той. "Руските войници избягаха и ние взехме военното им оборудване."

Според Голодов и хората му това е често срещано явление на бойното поле.

"Руските войници са уплашени, деморализирани. Страхуват се да се разделят един с друг, защото са обстрелвани от всеки храст", казва той и добавя, че някои изглеждат много млади и неопитни: "Повечето от тях не знаят или не разбират защо са тук."

Силите на териториалната отбрана на Украйна са също толкова зелени. Повечето не са имали никаква военна подготовка преди руската инвазия, но мъжете казват, че са готови за битка.

В друга част на съоръжението войници, въоръжени с АК-47, тренират за евентуална среща с руски войски. Те се движат на групи по организиран начин и изглеждат безразлични, когато командирът им стреля с патрони в тяхна посока.

Голодов гледа с гордост. Преди да се пенсионира от флота, той казва, че е прекарал време със северния флот на Съветския съюз в Северозападна Русия, и казва, че знае на какво са способни руските сили. Той ни казва, че не е изненадан от това колко добре се е справила Украйна в лицето на привидно непреодолими шансове.

"Силата на руската армия не е нищо повече от мит", казва той, уверен в украинската победа. — Как може някой да мисли другояче?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
3
 
2
 
! Отговори
London Falling преди 2 години
олеее идат "Мечките" с ракетите олелее *** се
170
12
 
5
 
! Отговори
Слава Русия преди 2 години
Русия нанесе удар с хиперзвуков "Кинжал" по база за обучение и трениране на Западни наемници в окраинаТова е 2рият удар по такава база, първият беше извършен с конвенционални крилати ракети "Калибр",Треперете, евреи!
169
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 208Не му трябва на Путин да завладява Украйна, това е западна пропаганда. Трябва му да нямат армия, оръжия и НАТОвски военни бази. И искат да си вземат руските области (Крим, Донецк и Луганск), подарени им по административни причини по времето на СССР.
168
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е без никакъв смисъл.Ако му трябва на Путин Украина защо я разрушава?Вече завладя атомните централи,въглищта,газта.Това е достатъчно да държи Украина в подчинение.Дори да прогони всички украинци и да избие всички,които останат кой ще засели там руснаци ли?Не ми се вярва някой руснак да иде да живее там доброволно.Кой ще построи тези съборени жилищни блокове ?За какво е всичко?Дали НАТО е там или в Полша все едно,ракетите пак ще стигнат в Русия ако това е целта.А от ЕС насила няма да ги спре
167
5
 
5
 
! Отговори
Спешно! Рубли! преди 2 години
Продавам Рубли! 1 рубла - 1 лев. Поръчайте докато има още, по-скъпи от биткойна ще станат!
166
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТОЧе кой ти е казал, че целта им е да ги окупират? Целта е да унищожат военният им потенциал. Ще държат градовете обсадени колкото си искат дълго и ще увеличават постепенно разрушенията, докато реши Зеленски и после ще го оставят на собствения му народ да се разправя с него. Колкото повече отлага, толкова повече жертви ще даде Украйна. Той решава - това е психологическа тактика. Същото, ако им пратим оръжия - удължаваме им агонията, жертвите и разрушенията.
165
6
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Интересно как преработват руски патрон 7.62мм за АК, за да стреля с украински АК?! Или снаряд за 122мм САУ, или изстрели за БМ21 Град?! Пълна пародия е самата статия.
164
7
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
горките, ще ги изрият с земята както вървят нещата .... от Киев няма да остане много, може би спомени само
163
5
 
10
 
! Отговори
Много нахални са преди 2 години
украинците да защитават страната си от монголоидни рушкиФашизоиди
162
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.... а на снимката се мъдрят руснаци с Георгиевски ленти на каските, пред поредните заловени натовски гранатомети ... "безпристрастна журналистика"
161
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немога да разбера едно нещо Сащ и ЕС постоянно говорят за демокрация накараха хората да се ваксинират на сила сега защитават нацистите в Украйна вече взех да се замислям дали въобще знаят значението на думата демокрация то май ще излезе че преди 89 е имало по-добър живот
160
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако им прекъснат връзките ще започнат да гладуват руснаците и ще побегнат обратно.Война се печели с тактика,не само с гола стрелба.
159
6
 
7
 
! Отговори
да бе преди 2 години
Добра статия за повдигане дyха на украинците, но иначе няма ни общо с действителността.
158
7
 
8
 
! Отговори
Опитен украинец преди 2 години
Силата на руската армия не е нищо повече от мит !
157
4
 
7
 
! Отговори
Да не забравяме преди 2 години
Украйна, наречена на жаргона на дипломатите - "Държава EROR 404"
156
4
 
7
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 2 години
ВВ Путин : Отменям Парадът на Победата на 09 май 2022 г - нема джелезо .
155
3
 
9
 
! Отговори
Крива пропаганда преди 2 години
Снимката - Вгледайте се в георгиевските ленти на каските. Това са Армията на ЛНР показваща трофеи получени от америка през ВСУ :):) Новинарите, излагате се отново!
154
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един побъркан, който чака ВСУ да гепи някоя ракета и така да победи. Сиях!
153
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1878 :Руските агресори и Българските сепаратисти водят война със законната османска власт...Те това е българи : Мислете.....
152
7
 
7
 
! Отговори
пред CNN. преди 2 години
и доатм! Прескачаме и тая пропаганда.