Украйна предупреждава, че радиацията в Европа може да се повиши заради Чернобил

Тежката техника край централа вдига радиоактивния прах
28 мар 2022 11:18, Нели Христова
128
Украйна предупреждава, че радиацията в Европа може да се повиши заради Чернобил
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът на Украйна предупреди за риск от радиация в електроцентралата в Чернобил. Той критикува руските сили за "милитаризиране" на зоната около станцията.

Ирина Верещук поиска Съветът за сигурност на ООН да предприеме незабавни стъпки за демилитаризиране на зоната и да изпрати специална мисия за премахване на риска от авария на мястото на най-тежката гражданска ядрена катастрофа в света.

"Безотговорните и непрофесионални действия на руските военни представляват много сериозна заплаха не само за Украйна, но и за стотици милиони европейци", каза Верещук, докато говори пред медиите в неделя.

Тя каза, че руските сили транспортират големи количества стара и лошо поддържана артилерия около обекта, създавайки риск от повреда на защитната конструкция, изградена около разбития четвърти реактор на станцията след експлозията му през 1986 г.

Верещук подчерта, че щетите могат да причинят значително количество радиоактивен прах в атмосферата, което да доведе до замърсяване на въздуха, засягащо Украйна и други европейски държави. Тя също така разкритикува руските военни, че не позволяват на пожарникарите да поставят под контрол голям брой пожари в зоната.

"Затова настояваме Съветът за сигурност на ООН да приеме незабавни мерки за демилитаризиране на зоната за изключване около станцията в Чернобил, както и изпращане на специална мисия за премахване на рисковете от повторение на аварията в Чернобил в резултат на действията на руските окупационни сили" призова каза.

"Окупаторите игнорират тези заплахи и продължават да транспортират и съхраняват големи количества боеприпаси в непосредствена близост до ядрените централи", каза тя, добавяйки, че силите транспортират и „десетки тонове ракети, артилерийски снаряди, минохвъргачки“ всеки ден. в рамките на няколкостотин метра от изолационната структура на атомната електроцентрала.

Твърденията на вицепремиера обаче не могат да бъдат проверени веднага.

Русия, която получи контрол над изведената от експлоатация станция в Чернобил на 25 февруари, преди това отрече да излага на риск ядреното съоръжение.

Реакторът в Чернобил се стопи печално през април 1986 г. по време на тест, покривайки голяма част от Европа в радиоактивен облак. Хиляди смъртни случаи бяха свързани с последствията от аварията и радиацията, която тя отдели.

По това време Украйна е част от Съветския съюз. От години около мястото съществува силно защитена зона, която погребва изключително опасно количество ядрен материал.

По-рано в неделя украински служител предупреди, че повече от 10 000 хектара гори горят в Чернобилската изключена зона, като добави, че пожарите са довели до повишено ниво на радиоактивно замърсяване на въздуха със заплаха за съседните европейски страни.

Людмила Денисова, комисар на Върховната Рада на Украйна по правата на човека, приписва пожарите на руските бойни действия в региона. Тя каза, че са регистрирани 31 пожара, тъй като тя призова Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да изпрати пожарникари и оборудване, които да помогнат за справянето с тях.

Междувременно руските сили поеха контрола над град Славутич, който беше създаден и построен след катастрофата през 1986 г., каза в събота кметът му, добавяйки, че трима души са загинали при сблъсъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ви чета коментарите, няма да се учудя скоро да излезе идеята че взрива на централата е само мит. Най-страшното нещо е невежеството, ама вас не ви е страх...
79
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то в малки количества радиацията убива вируси
78
5
 
0
 
! Отговори
Кърджалиец преди 2 години
До До КърджалиецАаа то затова ли украинчовците изтрепаха 10на руски генерала в спец операцията? Брей ти да видиш. Ами ако пък избягалите генерали се върнат в Турция, кво праиш тогава? Ха-аха, абе по елементарни разсъждения не бях чел скоро.
77
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе майната и на радиацията, по-опасно е опростачването, което се разпространява с бЕсни темпове и вече е обхванало над 80% от световната популация.
76
4
 
33
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Между другото, къде му е армията на малкото надрусано зелено човече? Къде е министърът на отбраната на Украйна, къде са му генералите...? Някой нещо да знае, някой да ги е виждал? Виждаме само зеленото човече от бункера с декор на Киев зад гърба му. Това доказва, че събитията в Украйна се водят между руската армия и поддържаните, финансирани и въоръжавани от ФАЩ неонацистки формирования на "Азов", "Десен сектор" и останалите. Скоро обаче всички сатанисти ще си получат заслуженото.
75
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски да спре със съчиненията.
74
8
 
3
 
! Отговори
До Кърджалиец преди 2 години
от ердо не се плаша, защото с онази имитация на преврат много качествени генерали отидоха в Гърция и Германия. Сталин навсякъде в източния блок избива първо генералите, както и в Русия, знаеш защо! Армия без генерал е стадо
73
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А , ТВА СА МАНИПУЛАЦИИ УКРЕНСКИ, ПУТИНСКИЯТ АТОМ Е НАЙЙ -БЕЗОПАСНИЯТ В СВЕТА! И НЯМА НИКВА ВОЙНА, А САМО ВОЕННО УЧЕНИЕ.
72
21
 
4
 
! Отговори
ka74 преди 2 години
Всички да благодарим на милите руску миротворци и специално на демократа пууткин
71
2
 
11
 
! Отговори
Кърджалиец преди 2 години
До До До Кържелиеца, не само политиците са ви продажни, а на всяккакво ниво сте продажни - съдии , ченгета, прокурори, обикновени байовци дет са на няакво длъжност. Помните ли оня турчин дето прегази двама мотористи преди няколко години и го пуснхте да избяга? Колко човека се дигнахте на протест? Ако това беше станало в Турция, виновника щеше да търка нара 15-20 години.
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коментарите под статията нямат нищо общо със самата статия !Като гледам ИП-тата виждам само 3-*** 4-*** души...Засрамете се, статията е обезпокоителна !
69
2
 
13
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Колкото и квичливи да са лъжите и манипулациите на бандеровците никаква реална помощ няма да получат от атлантическите си ''приятели''!
68
0
 
9
 
! Отговори
S W A N преди 2 години
Накрая за да се осъществи ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА за пълно отказване от изкопаемите горива (сега вече Руски), ще отворят и саркофага на взривения реактор!
67
6
 
0
 
! Отговори
Кърджалиец преди 2 години
Абе как не се плашите от арията на Ердо, бе? Вие за цената на олиото оревахте орталъка. Ха-ха-ха. Южните и северните славянски народи сте големи некадърници. Не случайно предпочитате на море в Гърция или Турция. Само в централна европа малко по-биват чехи и словаци, че са по-близко да запада.
66
0
 
6
 
! Отговори
До До Кържелиеца преди 2 години
не подценявайте феса, в парламента са около 30 човека и въртят цялата държава, главният им фес има доста активи, а ние си имаме продажни политици
65
0
 
4
 
! Отговори
До Кържелиеца преди 2 години
Не се плаша от Ердоган нито армията азиятска а ти си един *** .Не ми пука не съм ли виновен аллах да ти е на помощ
64
1
 
2
 
! Отговори
майло преди 2 години
ех този гуйло, при добри служби на великите сили, досега да сме забравили за него и нямаше да има този проблем
63
1
 
4
 
! Отговори
До кърджалийския преди 2 години
Вие никога не сте били българи .Вие сте предатели ,така ви наричат Азиятците (чистите турци ) Аз честно ви мразя и лекувам както казах всеки от вас ако се прави на велик .Казах ти много излекувах и ще продължа ако ми се правите на велики .Някой пък от мойте приятели стигат и по далече да го знаеш
62
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези всеки месец се пробват лансират лъжите си за Чернобил. Вече стават банални.
61
0
 
12
 
! Отговори
Бай Чеп преди 2 години
Тая Иринка по навик и тампона си да смени, ще иска помощ от ООН. Абе моме, кой предизвика аварията в Чернобил през 1986 г.?